Női U20-as Eb: Egy álommal szegényebben

Sopron - Fájó vereség, és kiesés.
 
 
 
 
 

Női U20-as Eb: Egy álommal szegényebben

Sopron - Fájó vereség, és kiesés.

A torna messze eddigi legnagyobb kihívása előtt állt a Cziczás László vezette magyar női U20-as válogatott, hiszen a kemény, megalkuvást nem tűrő játékáról híres Szerbia volt a mieink ellenfele a soproni Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

A felső ági elődöntők párosítása már kialakult, hiszen Hollandia Svédországot, Spanyolország pedig Franciaországot múlta felül szoros mérkőzéseken – utóbbi összecsapáson mindössze egyetlen pont döntött a hispánok javára.

Szerbia a magyarokkal ellentétben nem hibátlan az Eb-n – a már kiesett Oroszországtól kikaptak a csoportmeccsek során Katanicék, igaz, a nyolcaddöntőben majd’ 40 ponttal gázolták le a szlovákokat, így az önbizalmukkal nem lehetett gond a találkozó előtt.

Török magasra felpattanó, majd onnan behulló triplájával indult a mérkőzés, erre Katanic felelt azonnal egy duplával. Kiss Virág fogott szépen pozíciót, 5-2-re vezettünk 2 perc után. Török indításos ziccerével 7-2-re elléptünk, majd egy Studer-labdaszerzést követően újfent Kiss volt eredményes – két és fél percet követően jött is az első szerb időkérés.

Zónára váltott a hazai csapat, ezt azonban ziccerrel büntette Turudic. Sok volt a pontatlanság, eladott labda, érződött a nagy tét. Kiss remekül szedte a védőlepattanókat, és a festék védését is megoldotta. Gereben befutásával 11-4-re módosult az állás, 5 perc volt hátra a negyedből. Studer újabb labdát lopott, és a ziccert is értékesítette, a szerbek azonban nem adták magukat, saroktriplával zárkóztak (13-7). Egy lepattanóért vívott csatában Kiss megkapta a második személyi hibáját, alacsonyabb szerkezetre volt kénytelen váltani Cziczás edző. Djordjevic talált be közelről, majd Gereben büntetőzhetett, de csak az egyik ment be (14-9). Naumcev talált be kintről, immáron másodjára, vészesen fogyott az előny. A csarnok szépen megtelt, lelkesen buzdították a nézők a lányokat – ennek ellenére 14-nél utolérte a mieinket Szerbia, egészen Kányási triplájáig (17-14). Studer dobott szép hármast egy szerb kettest követően, az utolsó délszláv támadást azonban nem sikerült kivédenünk, így 20-18-as magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Studer találta meg egy szép elzárás – leválás játékból csapattársát, Kiss Virágot a második negyed elején, nagyon aktív volt a két szekszárdi fiatal. Gereben védekezett remekül lejárt a szerb támadóidő, az első 3 délszláv támadást kivédtük. Az eddigi mérkőzéseken 19 pontot átlagoló Raca mindezidáig pont nélkül állt, ez mind a csapatvédekezést, mind Török Ágnes védőmunkáját dicsérte. Újabb Studer-assziszt, újabb Gereben-közeli: 28-18-nál időt kellett kérnie Vesna Despotovic mesternek.

A magyar 3-2-es zóna jól működött, 4 perce pont nélkül álltak a szerbek. Studer pörkölt be egy triplát, amivel már 8 pontnál járt a játékmester, emellé pedig 5 gólpasszt is kiosztott – abszolút húzóembere volt a csapatnak. Gereben két büntetőjével 15 pontosra hízott a magyar előny (33-18), újabb szerb eladott labda, majd újabb időkérés következett – 13-0-ra nyerte eddig a játékrészt a házigazda. Raca több mint 5 perc után törte meg a vendégek kosárcsendjét egy tripla formájában, majd Djordjevic értékesített egy 2+1-et, hat pontot szereztek zsinórban a szerbek (35-24). Török jókor dobott középtávolit, de a csapat védekezése nem igazán működött ebben a szakaszban, sok faultot ütöttek a magyarok – két kezdőjátékos, Czukor Dalma és Kiss Virág is 3-3 szabálytalansággal állt már, pedig még 3 perc hátra volt félidőig. Raca talált be újfent, 10 ponton belülre zárkózott ellenfelünk (37-28). A szerb zóna ellenszerét meg kellett találni, ezért Cziczás László magához hívta az övéit, hogy rendezzék a sorokat.

Sok mozgással próbálta szétzilálni védekezésünket a délszláv csapat, találtak is egy újabb triplát – szerencsére Gereben Lívia hamar felelt erre (40-31). Szerb ziccer után még volt egy labdája a vendégeknek a zárkózásra, de a hármas kimaradt, 40-33-as félidei előnnyel mehetett pihenőre válogatottunk.

Gereben szép csendben már 14 pontnál járt, de a szekszárdi különítmény többi tagja is hozzátette a magáét – Studer 8 ponttal és 5 gólpasszal, Kiss pedig 8 ponttal és 6 lepattanóval állt féltávkor. Ellenfelünk legjobbjai a 7-7 pontos Katanic és Djordjevic voltak.

Czukor ziccerével visszaállt a 10 pontos magyar vezetés a harmadik negyed elején, de Djordjevic triplát szórt – keményen tapadtak a mieinkre a szerbek. Török is megkapta a harmadik hibáját, nehéz döntések előtt állt az edzői stáb – Studer, Gereben és Török csere nélkül játszotta végig a félidőt, de bíztak Török Ági higgadtságában Cziczás Lászlóék. Stojanovic dobott nehéz kosarat, 43-40-re feljött Szerbia – nagyon kellett a kosár, hiszen 33-18 óta 22-10-re álltak jobban a fehér mezes vendégek. Kiss egy pozíciófogásnál megkapta a negyedik hibáját, komoly gondba került a csapat. Czukor középtávolijával azért sikerült 46-40-re ellépni, de Stojanovic újabb trojkájával 3 pontra jöttek fel a délszlávok. Török is megkapta a negyedik személyi hibáját, mindkét magasemberünk 4 faultos volt ezzel. Gereben óriási triplát dobott, de ismét érkezett a válasz, kétszer is (49-47). Pár perecre befagyott az eredmény, Kányási büntetője törte meg a kosár nélküli szériát – erre is azonnal válaszoltak a szerbek (50-49). Naumcev lökte fel sportszerűtlenül Studer Ágit, aki mindkét büntetőjét a helyére tette, de az azt követő támadásunk kimaradt. Kányási félpályán eladott labdáját 3 másodperccel a negyed vége előtt triplával büntette Katanic, ezzel egyenlítettek a délszlávok a dudaszó pillanatában – kőkemény negyedik negyed várt Gerebenékre.

A záró játékrészre visszatért a pályára Kiss és Török is, ennek ellenére először vezettek a meccsen a szerbek (52-54). Czukor egyenlített betörésből, gyengébb kezdés után kezdett magára találni a Sopron bedobója. Kihagyott ziccer itt, lépéshiba ott – nem a szép játékról szólt a negyed, de Studer azért remek passzal találta meg a befutó Gerebent – büntetőzhetett a Szekszárd kiválósága, de csak az első ment be (55-54). Négy perc telt el a negyedből, szorgosan gyűjtögették a faultokat a szerbek, ötnél jártak már - mindenért dobhattunk. Studer is egyet dobott be kettőből, Djordjevic viszont újabb trojkát rámolt be (56-57). A harmadik szekszárdi, Kiss is a vonalra állhatott, ő mindkettőt értékesítette, visszavettük a vezetést, de csak pillanatokra – Djordjevic két szabaddobása is jó volt, sőt Raca kosarával eddigi legnagyobb vezetésükhoz jutottak (58-61).

Kisst kipontozták egy lepattanócsatában, kényszerből újra alacsony szerkezetre kellett váltania a csapatnak, Kányási érkezett a helyére. 4 perc volt hátra, nagyon beragadt a válogatott. Szerbia könnyű támadólepattanókat szerzett, és öt pontra növelte előnyét (63-58). Czukor is kipontozódott, ismét egy könnyű síppal fújt faulttal – sokasodtak a gondok, bónuszban voltak már a délszlávok is – 15 pontos hátrányból 9 pontos előnyt csináltak (58-67). Az utolsó negyedre teljesen elfogyó magyar válogatott bár derekasan küzdött, de a stabilabb teljesítményt nyújtó Szerbia végül arányban megnyerte a negyeddöntőt – egy álommal kevesebbek lettünk sajnos.

 
 

 

 
 • 16csocsa2018július14.14:12ÚjVálasz
  Idézet: sopron1966
  Te kérdőjellel írtad,de Én kijelentem ha sietsz,akkor szüretre beérsz.Néha kicsike kenés gondjaid vannak,de ha szerencséd van,akkor ezen is tudsz még alakítani.
  ...

  Jó nyaralást! Aztán fürödjél ám meg,ha lemész a hegyekből az Arénába,mert mosdatlanul nem engednek be! ;-)))

   
 • 15sopron19662018július14.12:00ÚjVálasz
  Idézet: csocsa
  Én csak azt írtam ,mindkettejük mondandójában van igazság.Te magyarázol bele olyant,amire nem is gondoltam.Olvass,gondolkodj!Tudod,mit jelent ez,Te Lővérek remetéje?
  ...

  Te kérdőjellel írtad,de Én kijelentem ha sietsz,akkor szüretre beérsz.Néha kicsike kenés gondjaid vannak,de ha szerencséd van,akkor ezen is tudsz még alakítani.
  Nyugodjál le és remélem az első zakóig már nem is hallok rólad.

   
 • 14csocsa2018július13.22:44ÚjVálasz
  Idézet: sopron1966
  Látom a szakember tudja hol az igazság.....
  Na jól van nagyon nagyok voltatok Szekszárdiként is tegnap.....de nehogy elszálljatok ettől.
  ...

  Én csak azt írtam ,mindkettejük mondandójában van igazság.Te magyarázol bele olyant,amire nem is gondoltam.Olvass,gondolkodj!Tudod,mit jelent ez,Te Lővérek remetéje?

   
 • 13sopron19662018július13.18:49ÚjVálasz
  Idézet: csocsa
  Vhol a kettőtök közt lehet az igazság.Azért dícséret illeti a lányokat!!!
  ...

  Látom a szakember tudja hol az igazság.....
  Na jól van nagyon nagyok voltatok Szekszárdiként is tegnap.....de nehogy elszálljatok ettől.
  Most már itt is lezárult egy fejezet,de már szeretném olvasni a "Kadarka"híreit is.
  Lehet még egy hónap szabira elmegyek,mert akkor sem lesz csapatotok.....vicccccccccc

   
 • 12fel12018július13.16:49ÚjVálasz

  A hat fős rotáció kicsit karcsú volt. Egy hetedik kislány még be fért volna, de valamiért nem volt szimpatikus a stábnak, pedig sokat letett idén az asztalra.

   
 • 11csocsa2018július13.16:46ÚjVálasz
  Idézet: monalisa63
  Csakugy, hogy tudd! A sportban sem kell mindíg újat kitalálni,erölködni valamin!
  ...

  Vhol a kettőtök közt lehet az igazság.Azért dícséret illeti a lányokat!!!

   
 • 10monalisa632018július13.16:13ÚjVálasz
  Idézet: csakugy
  Ha ennyire egyszerű minden, akkor te nyilván egy befutott, sokszoros milliárdos "mindent megoldok" típusú sikeres üzletember vagy. Még jó, hogy van időd ide irkálni.
  ...

  Csakugy, hogy tudd! A sportban sem kell mindíg újat kitalálni,erölködni valamin! Sokszor nagyon egyszerű dolgokat kell csinálni, hogy Te is sikeres legyél/ lehess: egyik ilyen ha átveszed, másolod, uzánzod azokat a dolgokat, móddzereket, amelyekkel mások sikert érnek el! Mi ebben a bonyolult....? És tanulni, sohasem szégyen! Főleg a jobbaktól nem! Bár neked, lehet hogy az! - Ha már személyeskedünk - de én az előző hozzászólásomban nem ezt tettem.

   
 • 9csakugy2018július13.15:57ÚjVálasz
  Idézet: monalisa63
  Nem a játékosok arcával van a baj, hanem az utánpótlás nevelés rendszerével kis hazánkban. Ahol a korosztályos megmérettetéseken a hazai edzők(szakemberek?
  ...

  Ha ennyire egyszerű minden, akkor te nyilván egy befutott, sokszoros milliárdos "mindent megoldok" típusú sikeres üzletember vagy. Még jó, hogy van időd ide irkálni.:) Bár gondolom van jó time management-ed is.:)

   
 • 8monalisa632018július13.12:23ÚjVálasz

  Nem a játékosok arcával van a baj, hanem az utánpótlás nevelés rendszerével kis hazánkban. Ahol a korosztályos megmérettetéseken a hazai edzők(szakemberek?) az hangoztatják hogy más országok erőnlétileg is előttünk járnak, ha mentális felkészítésben sem követjük az előttünk járókat, mit is akarunk???
  ELŐSZÖR AKARNI KELL MEGTANULNI. UTÁNA ELHINNI,HOGY VAN ÉRTELME ANNAK AMIT CSINÁLUNK, VAN ESÉLY A SIKERRE. VÉGÜL PEDIG MEG KELL TANULNI NYERNI!
  Ennyire egyszerű!

   
 • 7istipisti123452018július13.10:08ÚjVálasz
  Idézet: trumann
  Ezekkel a szerbekkel játszottak 2 edzőmeccset az MKOSZ csarnokban úgy rémlik nekem. Az első kb. 20pontos a másik kb. 10pontos győzelem volt. Feltérképeztek minket mondhatni...
  ...

  Azok a szlovákok voltak, de a szerbekkel is játszottunk egy spanyolországi tornán, és akkor simán nyertünk. Más kérdés, hogy akkor még nem volt ott minden kulcsembere a szerbeknek, nálunk meg most is hiányzott 2-3 alapember sérülés miatt. Semmivel nem jobb csapat ez, sőt, de tegnap ez így jött ki...

   
 • 6trumann2018július13.09:17ÚjVálasz

  Ezekkel a szerbekkel játszottak 2 edzőmeccset az MKOSZ csarnokban úgy rémlik nekem. Az első kb. 20pontos a másik kb. 10pontos győzelem volt. Feltérképeztek minket mondhatni...

   
 • 5purple2018július13.06:17ÚjVálasz
  Idézet: mohaboy139
  "Nagy volt az arc"? Mekkora suttyó duma. Fogalmad sincs róluk, nem is ismered Őket!!
  Eddig sosem sikerült négy közé jutniuk. Sajnos, pedig extra korosztály.
  ...

  Úgy látom, a két pad közötti különbség döntött. Sajnos.

   
 • 4valvano2018július13.06:16ÚjVálasz

  Honnét tudnád te ilyen mélységekből, hogy milyen magasan lenni?!

   
 • 3mohaboy1392018július12.23:34ÚjVálasz

  "Nagy volt az arc"? Mekkora suttyó duma. Fogalmad sincs róluk, nem is ismered Őket!!
  Eddig sosem sikerült négy közé jutniuk. Sajnos, pedig extra korosztály. Inkább nagy volt a nyomás, amit már szakembernek kéne segíteni feldolgozni, mert jövőre lesz nekik az utolsó lehetőségük. Gereben Líviával ellentétben én úgy gondolom, hogy lesz rá esély.

   
 • 2istipisti123452018július12.22:23ÚjVálasz

  Nem hittem volna a 15. percben 35-18-as vezetésnél, hogy a 2. félidőre így szétesünk...:/

   
 • 1Terafalko2018július12.21:55ÚjVálasz

  Nagy volt az arc... Csak magasról lehet nagyot koppani

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!