U20-as Eb: felmostuk a padlót a belgákkal

Sopron - A legjobb nyolc között a magyar lányok.
 
 
 
 
 

U20-as Eb: felmostuk a padlót a belgákkal

Sopron - A legjobb nyolc között a magyar lányok.

A 3-0-lal lehozott csoportkör után az egyenes kieséses szakaszban Belgium várt a magyar női U20-as válogatottra a soproni Európa-bajnokságon.

A játéknap korábbi mérkőzésein Svédország 84-79-re verte, ezzel búcsúztatta Oroszországot, Hollandia pedig 77-73-ra múlta felül Lettországot. Az olaszok a szlovéneket győzték le 73-64-re, Portugália pedig Lengyelországnál bizonyult jobbnak 61-46 arányban.

A már megszokott Studer – Czukor – Gereben – Török – Kiss ötössel kezdtek a mieink, Gereben szép leválásából pedig a vezetést is megszereztük. A Szekszárd remek formában lévő bedobója egy 2+1-es akciót is értékesített, így 2 perc játék után 5-0 állt az eredményjelzőn. Török harcolt ki újabb faultot, majd mindkét büntetőjét bedobta. 3 perec kellett Belgiumnak, hogy megszülessen első kosaruk, de Kiss Virág hamar válaszolt. Ramette pörkölt be egy hárompontost, ám hamar beütötték az ötödik csapatfaultjukat a belgák, cserélniük kellett, mi pedig büntetőzhettünk – a csoportkör messze legjobb játékosa, Resimon 3 szabálytalansággal állt alig több mint 4 perc játék után, nem jött tehát be Pierre Cornia rizikója, hogy fent hagyja a pályán. Kiss és Török vezérletével remekül működött a csapat palánk alatti védekezése, sőt Török dobott egy szép triplát is Studer passzából – jött is a belga időkérés 15-5-nél.

Hármassal jöttek ki az időkérésből a vendégek, jó volt a felrajzolt figura. A magyar védekezés azonban továbbra is éles volt, sorra nyúltak bele a passzsávokba a lányok, több labdát is szereztek. A támadásokba több hiba is csúszott, ezért szépített Belgium 16-10-re, két és fél perc volt még hátra az első negyedből. Gereben gólpasszából Mérész dobott ziccert, majd Török találta meg a sarokban a sérüléséből felépülő Kányásit – újra tíz pont volt az előny (20-10). Jól működött a letámadás, zavarba hozható volt az ellenfél. Czukor gyors labdaszerzést követően talált be, 23-10-es hazai vezetéssel zárult az első játékrész – Belgiumnak meggyűlt a baja a személyi hibákkal, nyolcat ütöttek be 10 perc alatt Resimont-ék.

Három hibája ellenére ott volt a második negyed kezdetén a pályán ellenfelünk legjobbja, gyorsan be is vágott egy trojkát, tízre hozva vissza csapatát (23-13). Czukor talált be közelről, majd kintről is, minden pályára lépő magyar hozzátette a magáét. Lepattanók terén volt nagyon feltűnő a különbség, lányaink minden lecsorgóért megharcoltak – 22-10-re vezettek ebben a különcsatában, Czukor pedig újabb hármast dobott be, nem meglepő módon második esélyből. Folytatódott az ihletett dobóforma, Szeitl is betalált a sarokból – 20 pont fölé nőtt a különbség, jött az újabb időkérés Cornia mestertől (34-13).

Másodpercek alatt két újabb magyar labdaszerzést jegyezhettünk fel, láthatóan nem bírtak mit kezdeni a belgák a mieink védekezésével – hat és fél perc elteltével még mindig csak Resimont triplája volt az egyetlen kosaruk a negyedben. Bremer büntetői végül megtörték az átkot, két perc volt már csak hátra félidőig – megálltak a magyarok, de így is magabiztos volt az előny. Végül 37-19-es előnnyel vonulhattak pihenőre Cziczás László tanítványai, főként a védekezés volt kiemelendő.

Czukor Dalma volt az első két negyedben csapatunk húzóembere, 10 pontjából hatot kintről szerzett, 2/2 triplázással. Török Ágnes is remekelt, a jó védőmunka mellé 8 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz és 5/6-os büntetőzés társult. A tornán eddig a belgáknak volt a legtöbb eladott labdájuk, meccsenként több mint 27-szer szórták el a játékszert – erre a gyengeségre jól építettek Studerék, 15-nél jártak félidőre Ramette-ék.

Kiss centerezésével kezdte meg a pontgyártást válogatottunk, majd a szekszárdi center sapkázott is egyet. Tetszés szerint érte el a kosarakat a magyar csapat, Gereben, majd Czukor is eredményes volt közelről, majd Török és Czukor kintről is betaláltak – a lényegi kérdések eldőltek a harmadik negyed derekára (49-26). Zónára váltott Belgium, de ez sem segített sokat – 56-34-es előnnyel várták a magyarok a záró játékrészt.

A negyedik negyed arra remek volt, hogy a zóna elleni játékot kicsit gyakorolják a lányok – Studer gyorsan be is hintett egy triplát, dobták is a zónát a belgák. Minden játékos pályára lépett az utolsó negyedre, könnyedén tartotta a 20 pont körüli differenciát válogatottunk. Czukor Dalma klasszis dobóteljesítménye (17 pont, 3/3 tripla) bőven elegendőnek bizonyult, Kiss Virág 4 pontja mellé 11 lepattanót és 3 blokkot jegyzett, Török Ágnes pedig 11 ponttal, közte két triplával zárt. A belgák közül csak Devos érte el a tíz pontot, ő 12 egységgel zárt – eddigi legjobbjuk, Resimont megállt 9 pontnál és 5 lepattanónál.

Végül 66-48-ra győztek Törökék, és a közvetlenül a mérkőzés után kezdődő Szerbia – Szlovákia összecsapás győztesével találkoznak a legjobb 8 között, csütörtökön 18:00-kor.

 
 

 

 
 • 5Barracuda192018július12.12:53ÚjVálasz

  A védekezés szinte tökéletes volt az egész meccsen, viszont nagyon sok volt a -nincs rá jobb szó- kajlaság a támadások során. Ha ezt elhagyja a csapat, akkor nagy bravúrra is képesek lehetnek!

  HAJRÁ MAGYAROK!!!

   
 • 4pursuit2018július12.12:37ÚjVálasz

  Gratuláció a LÁNYOKNAK !!
  TOVÁBBI SIKEREKET !!

   
 • 3lalyoska2018július12.09:19ÚjVálasz

  Ismét egy bulvárjellegű, Blikk szinten lévő cím - nem kellene ebbe az irányba menni.
  A felmosástól ez igen messze volt. Az persze nem kérdés, hogy felmoshatta volna a magyar csapat a padlót a belgákkal, ha akarja, de minek. Fontosabb ilyenkor az, hogy mindenki játsszon.

   
 • 2valvano2018július11.22:15ÚjVálasz

  Gratuláció Kaposvárról! Csak így tovább!

   
 • 1csakugy2018július11.20:07ÚjVálasz

  gratula!:)

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!