Fanning volt a Körmend nyerőembere

Zalaegerszeg/Körmend – Potocnik hősnek tarja játékosait, Kinney önkritikus, Halász szerint Radic hiánya döntött az örökrangadón.
 
 
 
 
 

Fanning volt a Körmend nyerőembere

Zalaegerszeg/Körmend – Potocnik hősnek tarja játékosait, Kinney önkritikus, Halász szerint Radic hiánya döntött az örökrangadón.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Kiegyenlített csatát vívott egymással a két ősi rivális, a Zalaegerszeg és a Körmend, a rangadó csupán az utolsó percekben dőlt el.

Nem volt nehéz megállapítani, milyen eseményre kerül sor szombat este a Zalakerámia Városi Sportcsarnokban: már órákkal a kezdés előtt több tucat készenléti és közrendvédelmi rendőr vigyázott a rendre és hosszú sorokban várakoztak bebocsátásra a szurkolók.

Rendkívül szorosan alakult az állás, a ZTE a találkozó elején néhány pontos előnyre tett szert, ám a vendégek előbb egalizáltak, majd egy Németh-triplának köszönhetően vezettek is a nagyszünetben. Ezt követően egy 9-0-ás kezdéssel fordítottak a hazaiak, de a végjátékban ismét a piros-feketék akarata érvényesült a pontkirálya nélkül jelentősen meggyengült zalaiak pedig elfáradtak.

A találkozó érdekessége volt, hogy mindkét csapat ugyanolyan hatékonysággal tüzelt mezőnyből (26/61, 42,6%), s mindketten 9 sikeres triplát juttattak az ellenfél gyűrűjébe. 12-12 lett a két csapat asszisztjainak száma is. A mezőnyben azonban sokkal jobb munkát végzett a szélesebb rotációjú – és lényegesen magasabb – Körmend: 39-33-ra megnyerték a lepattanóharcot, öttel több labdát szereztek – bár kettővel többet is adtak el –, és négyen is tíz pont fölé jutottak, köztük a mindössze egy dobást hibázó, remekül játszó Csorvási Milán, vagy Eric Fanning, akit Bencze Tamás nyerőembernek nevezett.

Befolyásolta a meccset Radic hiánya

Nem csupán Csorvási teljesített jól a vasi magyarok közül. Halász Ákos, a kaposvári születésű, ám a Pécstől érkező irányító jól helyettesítette Marquis Wrightot, s hasznos játékkal járult hozzá a vendégek sikeréhez. Nyolc pontig jutott, két lepattanót gyűjtött, s bár csak egy gólpassza volt, három alkalommal labdát is szerzett, igaz ugyanennyiszer el is adta. A második félidőben sokkal labdabiztosabb volt az MTE 183 centiméteres kosarasa. Ő fogta, és késztette több alkalommal is hibára a ZTE legtöbb pontot szerző játékosát, Deonta Vaughnt, aki hat labdát is eladott.

– Szeretnék gratulálni mind a Zalaegerszegnek, mind pedig a saját csapatomnak – kezdte a 26 esztendős irányító. – Eszméletlen jó volt a hangulat Egerszegen, még soha nem játszottam ilyen atmoszférában, ez valóban egy hatalmas szomszédvári rangadó. Végig fej-fej mellett haladtunk, egyik csapat sem tudott ellépni és komolyabb előnyt kicsikarni. Jelentősen befolyásolta a mérkőzést, hogy a hazaiaknál hiányzott a remek formában levő kezdőcenter, Ivica Radic, aki a bajnokság egyik legponterősebb játékosa. Tényleg nüanszokon múlt a siker: a váltásos védekezésünk jól működött a negyedik negyedben és úgy vélem, emiatt sikerült megnyernünk a találkozót.

Kinney: A végén én is hibáztam

James Kinney remekül játszott a rangadón, nem rajta múlt, hogy nem sikerült a hazai bravúr: Radic nélkül legyőzni a Körmendet. Húsz pontig jutott, s bár távolról nem dobott jó százalékkal, fontos pillanatokban talált be. Öt lepattanója mellé öt gólpasszt is feljegyeztek, s két szerzett labdájára ezúttal csupán egy eladott jutott. 27-es VAL-értéke szezonbeli legjobb teljesítménye. A Chicagóból származó légiós kritikusan értékelte saját teljesítményét.

– Úgy érzem, az utolsó 2-3 percben történt a fordulat, addig egészen jól alakult minden és a meccs nagy részében nálunk volt az előny. Sajnos ekkor én is hibáztam: volt egy eladott labdám, amikor egy üres dobás helyett passzt választottam, az ellenfél pedig zsákolásból betalált. A labdavesztés után faultolnunk kellett volna, de ekkor fejben hibáztunk sajnos. A találkozó túlnyomó részében jó esélyünk volt megnyerni a meccset. Persze a Körmend jó csapat - élt a kínálkozó lehetőséggel, és megnyerte ezt a mindkét együttes számára fontos mérkőzést.

"A játékosaim igazi hősök"

Gasper Potocnik, az Egis Körmend vezetőedzője a lefújás utáni sajtótájékoztatón kimerülten, de boldogan értékelt.

– Kemény meccs volt, ahol elég sok mindenen kellett változtatnunk Radic hiánya miatt. Kicsit szerkezetlenné vált a ZTE, így nekünk is rövidebb lett a rotációnk, Horti Bálint és Csorvási Milán is más feladatot kapott. Nagyon fontos volt a sok csere, hiszen játékosaim borzasztó fáradtak voltak, lévén ez volt a 41. tétmeccsünk a szezonban. Pár perc játék után úgy érezték, mintha 10-15 perce folyamatosan játékban lennének, ez pedig többek között azért is volt, mert az Alba elleni vereség utáni három napban, pihenés nélkül, nagyon kemény edzéseket vezényeltem. Igazából ilyesmire számítottam ma, mindkét oldalon voltak hibák bőven, de ez egy ilyen kiélezett derbin teljesen általános, hiszen mindkét csapatot nyomja a tét. Ezért is örülök különösen, hogy sikerült nyernünk, hiszen igencsak erőltetett menetből érkeztünk. Gratulálok a Zetének is, hiszen tartalékos kerettel is mindent beleadtak. Az igazi hősök azonban játékosaim, akik az elmúlt napokban igazán odatették magukat és ennek is köszönhető, hogy ma győztesen hagytuk el a parkettet. Most pihenhetünk egy kicsit és aztán irány Debrecen és a Magyar Kupa. Sok sikert kívánok a ZTE-nek a bajnokságban és a kupában is.

Fanning volt a nyerőember

Bencze Tamás, a Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője a vereség ellenér is dicsérte csapatát.

– Le a kalappal a srácok előtt: ebben a szerkezetben mindent megtettek. Próbáltuk ellensúlyozni a Körmend palánk alatti dominanciáját. Úgy érzem, ez a meccs nagy részében jól sikerült, ám a külső dobásokról a növekvő fáradtságunk okán a negyedik negyedben két alkalommal is lekéstünk. Akkor léptek el nyolc ponttal, ám amikor elúszni látszott a hajó, vissza tudtunk jönni kettőre, és még mindig volt tartalékunk. Ekkor azonban jött egy-két ki nem kényszerített hiba, amire James is utalt – dobás helyett passzt választott, pedig simán dobhatott volna. Később egy szituációban, Benke Szili hármasa után nem faultoltunk, pedig kellett volna. Ezek a hibák elsősorban már a fáradtsággal magyarázhatók, de tanulni is kell belőlük. Sajnálom, hogy nem tudtuk közönségünket jobban kiszolgálni, mert mindent megtettek, amit csak lehetett. Amit terveztünk, hogy az elsőtől az utolsó percig úgy megyünk, mintha az életünk függne rajta, azt véghezvittük, sajnálom, hogy ez nem ért győzelmet, de belül tudjuk, hogy ennél jobbak is tudunk lenni, pláne teljes kerettel. Megmutatkozott sajnos, hogy palánk alatti pontok nélkül, csak kintről betalálva nagyon nehéz egy ilyen találkozót megnyerni. Kis szerencsével még így is nyerhettünk volna, ám el kell ismerni, nem voltunk komplett csapat. Minden játékosomra és a közönségre is büszke vagyok, hiszen mindenki megtett mindent. Olyan hangulatba hajszoltak minket, hogy egy pillanatra sem fordulhatott meg senki fejében, hogy feladja. Nem volt érdemtelen a körmendi győzelem, gratulálok ellenfelünknek, a negyedik negyedben megtalálták Fanninget, aki addig alig dobott kosarat, ebben a negyedben pedig nyolc pontot szórt. Ő volt az véleményem szerint, aki támadásban eldöntötte ezt a meccset. Nekünk sajnos ilyen emberünk nem volt, aki a végén nyerőemberré lépett volna elő – zárta értékelést a Zalakerámia ZTE KK trénere.

 
 

 

 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!