Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Székesfehérvár - Látványos csúcsrangadón hazai sikert vár szakértőnk.
 
 
 
 
 

Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Székesfehérvár - Látványos csúcsrangadón hazai sikert vár szakértőnk.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Péntek este az M4 Sport kamerái előtt rendezik meg a 15. forduló csúcsrangadóját, melyen a tavalyi két finalista, a címvédő Alba Fehérvár és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csap össze egymással Székesfehérváron. A sárga-feketék 10-4-es mérleggel a második, a hazaiak 9-5-ös mutatóval a negyedik helyről várják a pénteki összecsapást.

Braniszlav Dzunics, az Alba Fehérvár vezetőedzője: Nagyon jó meccset, egy igazi rangadót várok. A Falcónak több ideje volt felkészülni, hiszen mi kedden a nemzetközi porondon is játszottunk. Emiatt picit másképp készülünk, de nem hiszem, hogy ez fontos, vagy döntőnek bizonyulhat. Inkább a játék lesz kérdés, a Falco elsősorban a támadásban jeleskedik, mi próbálunk a védekezéssel foglalkozni, szóval érdekes meccs lesz. Az ősszel Szombathelyen a második félidőben átgázolt rajtunk a Falco, de most egy másik mérkőzést fogunk játszani.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Egy óriási rangadóra van kilátás, melyen a két tavalyi döntős lép pályára. Az Alba számára nem indult jól a bajnokság, de szépen visszajött, és a nemzetközi meccseken is nagyon jól játszik. Nehéz mérkőzésre számítok, mert a Fehérvár nagyon masszív csapat. Tisztelem az ellenfelet és az elért eredményeit, most sem volt kis dolog, hogy mínusz húsz pontról visszajöttek a törökök ellen. Az előző találkozásunkkor több sérültje is volt az Albának, de most ott lesz Lóránt is, aki az egyik legjobb magyar játékos, és kulcsfigurája a fehérváriak játékának.

”Csúcsrangadón hazai sikert várok”

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak.

- Először is azzal kezdeném, hogy a héten minden férfi és női csapatunk sikerrel vette az akadályt az európai porondon, ez óriási dolog, ezúton is gratulálok mindenkinek.

A holnapi meccsre rátérve: ez mindenképpen egy csúcsrangadó lesz, a két döntős csatája. Fehérváron lesz a meccs, ahol a Falco tudott nyerni a finálé első meccsén, igazi téthelyzetben, más kérdés, hogy aztán ez az Albának is sikerült Szombathelyen. Nagyon látványos döntő volt. Jó szívvel mernék elmenni a pénteki derbire, de erre most nincs lehetőségem, így a tévé előtt fogom megnézni a találkozót.

A bajnok légiósai közül talán Simpson a legjobb játékos, Kaposvárról hiányzott apróbb sérülés miatt, vereség is lett a vége. Látszott rajta, hogy megpróbált mindent a keddi meccsen, de még nem ment neki a játék, várom tőle, hogy visszajön teljes lendülettel, hiszen akkor igazán nagy faktor támadásban. Hill is nagyon jól dob kintről az utóbbi meccseken, kíváncsi vagyok a folytatásra. Horton szintén jó formának örvend, tőle is jó teljesítményt várok, természetesen a többiek mellett.

A fehérváriak kedden az első félidőben 22 pontos hátrányba kerültek az egyébként nagyon jó erőkből álló török csapattal szemben. Megvoltak akkor is a védekezésbeli technikák, de minden játékelemüket nagyon puhán, sokkal lassabban, nem rájuk jellemző módon csináltak. A szünet után viszont mindenben felerősödtek, elkezdtek agresszívan védekezni, egyszerű elemeket használtak, de azokat nagyon agresszívan. Különösen tetszett a pick and roll védésük, utána abból jól lepattanóztak, aztán megindult az a játék, amit ők nagyon szeretnek. Emellé egy egészen extra támadó lepattanózást is produkáltak. Jó érzés volt látni Filipovity Márkó teljesítményét, aki megkapta a lehetőséget, és élt is vele. Ha Braniszlav Dzunics együttese azt csinálja, amit a második félidőben, illetve amit egyébként is igazán tud, akkor betyár feladat lesz a Falcónak legyőzni őket…

Holnap a normál logika szerint Alba-győzelem fog következni, és arra is tippelek. Mindkét csapat egyértelműen hazai pályán nyújt jobb teljesítményt: a Falco minden meccsét megnyerte az Aréna Savariában, az Alba pedig csak a Szolnoktól kapott ki otthon, de ez még akkor történt, amikor a hihetetlen sérüléshullám sújtotta őket. Hazai pályán nagyrészt „show time” kosárlabdát játszanak, ami nekem nagyon tetszik, idegenben mindkét klub 4-4 vereségnél tart.

Mindkét edzőre jellemző, hogy hagyja a csapatát játszani, rendkívül egyszerű támadójátékot produkál mindkét csapat, de nagyon jól kijönnek a játékosok egyéni képességei. Elsősorban a gyorsindításokra építenek, illetve sok korai pick and roll játékuk van, amikből a tovább-bontásokból, az extra passzokból megtalálják a leváló embereket, és a külső dobásokat. Akár rögtön, felérkezésből is vállalnak hárompontosokat. Mindkét csapat akkor kerül bajba, amikor idegenben nem tud olyan védekezést produkálni, ami alapja lenne ennek a gyorsindításos játéknak, amikor nincs elég védő lepattanó és labdaszerzés…

Én az Albát fizikálisabb, dinamikusabb csapatnak érzem, mint a Falcót, az öt amerikai mellett még a magasemberei (Keller, Lóránt és Filipovity) is ritkán látható képességekkel rendelkeznek. Ha abban a szemléletben játszanak, mint kedden a második félidőben, akkor ki tud jönni az atlétikai erőfölényük, amely egyébként bármelyik magyar csapattal szemben megvan.

Hazai pályán a Falco messze a legtöbb assziszttal játszik a mezőnyből, borzasztó látványosan kosaraznak Perlék az Aréna Savariában. Szombathelyen Szekulovics edző ki szokott lépni a nyolcemberes rotációból, idegenben eddig többnyire inkább a nyolc főre hagyatkozott, amelyből hat kimondottan jó távoli dobó. Ha mindkét csapat beleáll a játékba, ebből lehet akár egy látványos, „run and gun” jellegű meccs is.

Amit fontos kiemelni, hogy a vasiak lényegesen agresszívabban, tisztábban védekeznek otthon, mint idegenben. Érdekes módon szinte egy méterrel feljebb védekeznek, és elmennek faulthatárig az agresszivitásukkal, amiből aztán olyan gyorsan tudnak átmenni a sokszínű támadójátékukba, amiben talán a legjobbak a ligában. Idegenben viszont meg sem próbálják azt a védekezést, ami a sikereik alapját jelenti odahaza…

Próbálnak indítani vendégként is, de sokszor már öt-öt ellen, felállt védelemmel találják szemben magukat, ami nincs igazán a kedvükre. Ott ugyanis hiányzik talán az az igazi kreatív irányító, aki idegenben tudná bontani a védelmet, illetve öt-öt ellen nagyon sokszor már nem tudnak „secondary breakeket” csinálni, nincs elég belső játékuk, így nem ugyanazzal a sikerrel vívják meg a meccseiket, mint odahaza.

Az Alba nem engedheti meg magának a második hazai vereséget, ráadásul összességében így is van már neki öt. A Falco neve mellett is van már négy idegenbeli vereség, most kicsit talán kisebb teherrel játszhatnak a sárga-feketék, de ha nyerni akarnak, akkor ugyanazt a védekezést kell nyújtaniuk, mint otthon.

 
 

 

 
 • 28rouge2018január13.07:22ÚjVálasz
  Idézet: Gigi
  Csúnya lett a vége , de a Falconak. Örülök,hogy hozod a tavalyi formád,és az ALBA ellen szurkolsz,legalább megint bajnokok lehetünk,a te ellenszurkolásodnak köszönhetően!
  ...

  Az én szurkolàsomtól függ az alba bajnoksága...:)

  Megtisztelsz kiscsàvó, tényleg, köszönöm!

  Mondjuk az utóbbi hét èvben azért ötször bejött....nekünk.

   
 • 27Gigi2018január12.20:35ÚjVálasz
  Idézet: rouge
  Csúnya lesz a vége....nagyon csúnya.
  ...

  Csúnya lett a vége , de a Falconak. Örülök,hogy hozod a tavalyi formád,és az ALBA ellen szurkolsz,legalább megint bajnokok lehetünk,a te ellenszurkolásodnak köszönhetően!

   
 • 26C.Zvezda2018január12.15:50ÚjVálasz
  Idézet: noni1990
  A zalai földrajzkönyvekbe valamiért Vas megye székhelyét Madridnak írják .-DDDD
  ...

  Mert Zalában minden kicsit másképp működik. :))
  Mait be kell húzni!

  Hajrá Falco!!

   
 • 25noni19902018január12.14:42ÚjVálasz
  Idézet: iverson
  Sima hazai 15-20 pontos győzelem!Nincs is Szombathely!!
  ...

  A zalai földrajzkönyvekbe valamiért Vas megye székhelyét Madridnak írják .-DDDD

   
 • 24rouge2018január12.13:51ÚjVálasz
  Idézet: kunka
  Te,Rouge!
  Az eheti kosármagazinban felolvasták a színelméletes kommentedet, jót röhögtem rajta.
  ...

  Szólj, ha kiadjàk a “Rouge összes”-t,
  akkor majd megyek dedikàlni...

  :)

   
 • 23purple2018január12.13:21ÚjVálasz
  Idézet: shag
  Olyan szép ez a meleg összeborulás a falco drukkerekkel ilyenkor, amikor valaki ellen kell szurkolni. Bámulatos, hogy erre mindenkivel képesek vagytok, legyen az zete, Körmend, vagy falco drukker.
  ...

  Helyesbítek: nem valaki ellen, hanem az Alba ellen. Igen, bárkivel az szívből utált csapatod ellen. Akkora bunkó azért nem vagyok mint te, nemzetköziben nektek is szurkolok kedves véglény!

   
 • 22kunka2018január12.12:56ÚjVálasz
  Idézet: rouge
  Te, árulj már el nekem valamit:
  mi alapján választottad magadnak ezt a “Shag” nevet (kiejtése: segg)?...
  ...

  Te,Rouge!
  Az eheti kosármagazinban felolvasták a színelméletes kommentedet, jót röhögtem rajta. :D

  Ha tudunk úgy védekezni,mint itthon szoktunk nagyobb csapatok ellen (szándékosan nagyobb csapatot írok....), bármi lehetséges. Ha nyernénk, akkor azért biztosítanánk hogy, ott legyünk az első háromban.
  Remélem behúzzuk. :)
  FALCO!

   
 • 21szagértő2018január12.12:07ÚjVálasz
  Idézet: iverson
  Sima hazai 15-20 pontos győzelem!Nincs is Szombathely!!
  ...

  Hiányoztál földrajz óráról mikor a városokat tanultátok?

   
 • 20shag2018január12.12:03ÚjVálasz
  Idézet: purple
  Drukkolok nektek, jó lenne, ha MOST borítanátok az idegen beli formátokat. Az igazság viszont, hogy ezt az Albát otthon megverni szinte lehetetlen, de legyen ma este egy kisebbfajta csoda!
  ...

  Olyan szép ez a meleg összeborulás a falco drukkerekkel ilyenkor, amikor valaki ellen kell szurkolni. Bámulatos, hogy erre mindenkivel képesek vagytok, legyen az zete, Körmend, vagy falco drukker. Sok kis napraforgó parasztgyerek. :)

   
 • 19iverson2018január12.10:40ÚjVálasz

  Sima hazai 15-20 pontos győzelem!Nincs is Szombathely!!

   
 • 18purple2018január12.08:14ÚjVálasz
  Idézet: purple
  Drukkolok nektek, jó lenne, ha MOST borítanátok az idegen beli formátokat. Az igazság viszont, hogy ezt az Albát otthon megverni szinte lehetetlen, de legyen ma este egy kisebbfajta csoda!
  ...

  idegenbeli

   
 • 17purple2018január12.08:13ÚjVálasz
  Idézet: MARILLION
  Azt nem bánnám ha a megérzésed (csúnya vége....) arra térne ki hogy hátradőlős Falco győzelem kerekedne,DE... Az idegenbeli játékunk nem megbízható lábakon áll...
  ...

  Drukkolok nektek, jó lenne, ha MOST borítanátok az idegen beli formátokat. Az igazság viszont, hogy ezt az Albát otthon megverni szinte lehetetlen, de legyen ma este egy kisebbfajta csoda! Ahogy mondani szokták, nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk! Hajrá Filkó!

   
 • 16rouge2018január11.23:05ÚjVálasz
  Idézet: shag
  Te kis napraforgó hülyegyerek :)
  ...

  Te, árulj már el nekem valamit:
  mi alapján választottad magadnak ezt a “Shag” nevet (kiejtése: segg)?...

  Ebben most semmi szivatás nincs,
  csak tényleg érdekelne, hogy lehet valaki ennyire segfej.

   
 • 15MARILLION2018január11.23:05ÚjVálasz
  Idézet: hhelga
  +1 :D
  ...

  A napraforgó hülye gyerek nem helytálló,ugyanis Olajos drukkerként Alba,és aztán Falco a sorrend nála,és nem szokta a csapata éppen aktuális helyezésétől függővé tenni hogy éppen most melyiket utálja jobban,melyik sikere vagy veresége jön jobban kapásra neki/k! Mi meg Szombathelyen,és ti Fehérváron épp úgy megtaláljuk negative az Olajt! De nemzetköziben Magyar vagyok és tolom a mindkét riválisunkat! UI.Rouge így jó ahogy előadja magát,ő egy ilyen karakter.....Ha egyszer esetleg összefutunk valahol a vendégem.......

   
 • 14Barracuda192018január11.22:40ÚjVálasz

  Izgalmas, szoros meccsre számítok, de szélsőséges esetben bármelyik csapat nyerhet simán. Ahhoz, hogy ezek mi legyünk, az kell hogy a kupameccs 2. félidei védekezését tudjuk ötvözni a Körmend elleni (inkább első félidőben mutatott) dobóformájával. Meg kell mutatnunk, hogy idén is képesek vagyunk a nagy célok elérésére!

  HAJRÁ ALBA!!!

   
 • 13hhelga2018január11.22:04ÚjVálasz
  Idézet: shag
  Te kis napraforgó hülyegyerek :)
  ...

  +1 :D

   
 • 12shag2018január11.22:00ÚjVálasz
  Idézet: rouge
  Drukkolok nektek.
  ...

  Te kis napraforgó hülyegyerek :)

   
 • Hajrá Fehérvár!!!Szerintem megnyerjük , de nem lesz könnyű!!!

   
 • 10rouge2018január11.21:12ÚjVálasz
  Idézet: MARILLION
  Azt nem bánnám ha a megérzésed (csúnya vége....) arra térne ki hogy hátradőlős Falco győzelem kerekedne,DE... Az idegenbeli játékunk nem megbízható lábakon áll...
  ...

  Drukkolok nektek.

   
 • 9MARILLION2018január11.20:23ÚjVálasz
  Idézet: rouge
  Csúnya lesz a vége....nagyon csúnya.
  ...

  Azt nem bánnám ha a megérzésed (csúnya vége....) arra térne ki hogy hátradőlős Falco győzelem kerekedne,DE... Az idegenbeli játékunk nem megbízható lábakon áll,a hazai rendezésű meccseinkkel arányban! HAJRÁ FALCO

   
 • 8donnarumma2018január11.19:51ÚjVálasz

  jo meccset varok..ha szoros lesz a zaro negyedig akkor akár nyerhetunk is

   
 • 7nick2018január11.19:15ÚjVálasz
  Idézet: mte01
  szerintem behúzza a falco...
  ...

  Szerintem az Alba nyer, egyrészt mostanra egész jól összeállt a csapatuk, a bajnokság kezdetén történt gyengélkedés óta szárnyalnak. Másrészt a Falcora az a jellemző, hogy a hazai és az idegenbeli játékát össze sem lehet hasonlítani. Otthon bárkit képesek megverni simán, idegenben meg sokszor dadog a játékuk, pl. a Kecskemét ellen.

   
 • 6ForzaFalco2018január11.18:11ÚjVálasz

  Hajrá Falco! Ha végig koncentrálltan és az utasításokat betartva játszunk, nem hagyjuk hogy az Alba kizökkentsen a megszokott játékunkból, akkor meglehet a győzelem! Én bízok a fiúkban és a meglepetés sikerben! Mindenki Fehérvárra!!!

   
 • 5drive2018január11.17:02ÚjVálasz
  Idézet: deww
  Legyen így!
  Hajrá Vas megye!
  ...

  Sima Alba győzelem és ez most az Olajnak is kedvező.

   
 • 4deww2018január11.16:40ÚjVálasz
  Idézet: mte01
  szerintem behúzza a falco...
  ...

  Legyen így!
  Hajrá Vas megye!

   
 • 3drszepkaroly2018január11.16:38ÚjVálasz

  Reális értékelés Gumitól. Ha az Alba azt játssza, amit tud, nincs igazán ellenfele itthon...

   
 • 2mte012018január11.16:34ÚjVálasz

  szerintem behúzza a falco...

   
 • 1rouge2018január11.16:28ÚjVálasz

  Csúnya lesz a vége....nagyon csúnya.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!