Lesz egyszer egy csapat?

Körkép – Volt egyszer egy csapat ’99 sorozatunkban a magyar kosárlabda tizenkét kiemelkedő alakját mutattuk be. Talán elmondhatjuk, hogy nem csak beszélgetni volt jó velük, hanem olvasni is róluk.
 
 
 
 
 

Lesz egyszer egy csapat?

Körkép – Volt egyszer egy csapat ’99 sorozatunkban a magyar kosárlabda tizenkét kiemelkedő alakját mutattuk be. Talán elmondhatjuk, hogy nem csak beszélgetni volt jó velük, hanem olvasni is róluk.

A karácsonyi ünnepet követően két hét alatt 12 sportemberrel készítettünk beszélgetést, akik a legutolsók voltak azok közül, akik magyar válogatottként az Európa Bajnokság 16-os döntőjéig eljutottak.

A tizenegy játékos közül hetet ma is láthatunk a pályán, hárman komoly szakmai munkát végeznek, egyikük pedig esetenként egy tévécsatornán magyarázza el, mitől jó, vagy kevésbé jó egy kosárlabdázó. Az egykori szövetségi kapitány ma szakmai igazgató.

Beszéltek pályájukról, terveikről, sorozatunkban megkérdeztük őket, hogyan látják a kosárlabda helyzetét, mi lehet a továbblépés receptje. A beszélgetéseket végigolvasva – némi túlzással – azt is mondhatnánk, elég lett volna egyet megkérdezni közülük, mert ha vérmérsékletük alapján más-más szavakkal, de a kérdést illetően nagyjából ugyanazt válaszolták.

Az előrelépés kulcsa az lehet, ha a magyar klubcsapatok képesek lesznek kilépni a nemzetközi porondra, és az utánpótlás nevelésben több lesz a tudatosság. Mindannyian előhozták a légióskérdést, túlnyomó többségük véleménye szerint a Magyarországon játszó külföldiek többsége nem hoz akkora hasznot a kosárlabdának, mint amennyibe kerül.

Abban teljes volt köztük az egyetértés, hogy a tíz évvel ezelőtti válogatott fő ereje a csapategységben volt, és természetesen abban, hogy a nagyon jól összerakott, jó szerkezetű csapatban minden poszton több egyforma képességű játékos szerepelt, akik között egészséges versenyszellem alakult ki, és bárki bármikor hozzá tudott tenni valamit a sikerért.

A jövőt néhányuk ugyan visszafogott optimizmussal szemléli, valami azonban tavaly elindult, így joggal bizakodhatunk, lesz egyszer egy csapat. Talán nem is kell olyan sokat várni rá…

 
 

 

 
  • 1batyu2015június12.16:08ÚjVálasz

    "Az előrelépés kulcsa az lehet, ha a magyar klubcsapatok képesek lesznek kilépni a nemzetközi porondra, és az utánpótlás nevelésben több lesz a tudatosság."

    Véleményem szerint, a nemzetközi porond jó cél, de ahhoz több szempontból meg kell érni! UTÁNPÓTLÁS...???...már bocs, de nem tudatosság kell, hanem SZAKMA a fene egye meg! Olyan edzők akik képesek, sőt akarnak dolgozni a gyerekekkel...NEM megélhetési edzőbácsik és nénik (nagyon nagy tisztelet a kivételnek!!!)

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!