Sitku Ernő szerint belterjessé válhatunk

A nyíregyháziak büszkesége még 1-2 évig mindenképp játszana, ameddig jól érzi magát a pályán, később edzőként is el tudja magát képzelni.
 
 
 
 
 

Sitku Ernő szerint belterjessé válhatunk

A nyíregyháziak büszkesége még 1-2 évig mindenképp játszana, ameddig jól érzi magát a pályán, később edzőként is el tudja magát képzelni.

Mit gondolsz, mi az oka annak, hogy nem nagyon fog rajtad az idő, és lassan 38 évesen is ilyen meghatározó teljesítményre vagy képes?

Én mindig megpróbáltam egészséges életet élni, hiszen az életem a sportról szól. Mindig figyeltem arra, hogy helyesen táplálkozzak, és úgy gondolom, ennek a tudatos életmódnak is köszönhető az a teljesítmény, amire még most is képes vagyok. Ezenkívül rendszeresen fényterápiára járok, ami szintén jót tesz a szervezetemnek.

Azt hiszem mondhatjuk, hogy válogatott szinten számodra is a 99-es időszak volt az egyik legsikeresebb, amikor utoljára EB-n szerepelt a magyar válogatott. Milyen volt az a csapat?

Egy nagyon jó szerkezetű, sok jó egyéni képességű játékosokból álló társaság volt. Nagyon egyben volt a csapat, nem hiába tudtuk megverni a selejtező sorozat alatt az oroszokat, majd később az EB csoportmérkőzések során is alig kaptunk ki tőlük. Épp a napokban akadt a kezembe egy statisztikai lap az EB-ről. Hihetetlen, hogy milyen nagy nevekből álló csapatok ellen játszottunk nagyon jó mérkőzéseket.

A jelenlegi válogatottról mi a véleményed? Nem áll a csapat olyan nagy nevekből, talán nem is olyan jó szerkezetű, de sikeresen kivívták a bennmaradást az A divízióban. Mire lehet képes ez a garnitúra?

Ugyan ez a válogatott nem áll olyan nagy nevekből, de én úgy gondolom, hogy nagyon tehetségesek a fiatalok. A következő EB-re talán még nem lenne reális elvárás a kijutás, de az azt követőn szerintem már ott lehetünk. Az igaz, hogy a 99-es más szerkezetű csapat volt, de mára a kosárlabda is rengeteget változott. Sokkal gyorsabb lett a játék, és pont emiatt már nem is olyan nagy előny az, ha sok 210 cm fölötti játékos rohangál a pályán, mert a többiek sokkal gyorsabbak.

Mit gondolsz, a mai fiatalabb korosztályból kinek lehet arra esélye, hogy felvehesse a versenyt a nemzetközi mezőnnyel?

Nem könnyű neveket említeni, de Lóránt Péter egyértelműen ott lehet, és látszik, hogy nagyon jó úton halad. Bízom abban is, hogy Németh Isti minél előbb visszatér a derék sérülése után, és még nagyon sokáig hasznára lesz a válogatottnak. Báder Marci szintén sokáig alapember lehet még, de ők ketten már mégis csak egy picit idősebb generációt képviselnek, persze hozzám képest ők még mindig évekig játszhatnak. Viszont a 20 év körüli korosztályban is nagyon sok tehetséges játékos van, és szinte mindenkinek megvan az esélye arra, hogy külföldön is bizonyíthasson. Ebben a dologban nekik már talán könnyebb dolguk is van, mert sokkal nyitottabb a mezőny, mint annak idején a mi időnkben.

Téged a fiatalok igazi példaképnek is tarthatnak. Fontos ez? Kicsit háttérbe voltak szorulva a magyar játékosok az elmúlt időszakban, de most a szabályváltozásnak köszönhetően ez változhat.

Volt egy időszak, amikor a magyar játékosok nem jelentettek olyan nagy befolyásoló tényezőt a bajnoki mérkőzéseken, de szerencsére most már változott a szabály. Egy kicsit még küzdenek ezzel a csapatok, hogy két magyarnak állandóan a pályán kell lennie, de bízom benne, hogy minél hamarabb sikerül a magyar játékosoknak úgy visszatérniük a pályára, hogy meghatározó szerepet töltsenek be. Szóval miért is ne? Én úgy gondolom, hogy a cél az, hogy a fiatalok előtt valamilyen példa állhasson és láthassanak esélyt arra, hogy eljuthatnak az első osztályba. Onnan egy további lépés a nemzetközi porondra is kilépni, és akkor még tovább lehet fejlődni.

Ha már szóbakerült az új szabály. Szerinted beválik és jót tesz a magyar kosárlabdának?

Szerintem mindenképp beválik. Így, hogy két magyarnak állandóan a pályán kell tartózkodnia, a csapatok rá fognak jönni, érdemes az utánpótlással foglalkozni.

Sokan külföldre szerződtek a te korosztályodból, te miért döntöttél amellett, hogy maradsz a magyar bajnokságban?

Én úgy gondolom, hogy Magyarországon is mindig jól éreztem magam a kosárlabdában, és nem vágytam külföldre. A válogatott mérkőzések mindig megadták nekem azt a nemzetközi szereplést, amit akartam. Ezenkívül a klub csapataim is még ekkoriban nagyon sokat szerepeltek külföldi tornákon, kupasorozatokban. Lehet, ha ma kezdeném újra, akkor külföldre igazolnék, de ezen már teljesen felesleges gondolkozni.

Jelenlegi csapatod is szerepel a nemzetközi porondon, a Nyíregyháza a CEBL-ben. Sokan csak legyintenek erre a sorozatra.

Lett volna lehetőség arra, hogy továbblépjünk, hiszen az Albacomp tavaly megnyerte a Közép-európai Ligát. Én úgy gondolom, hogy ez nincs eléggé propagálva, és nincs ennek a szereplésnek akkora tekintélye, amilyennek lennie kéne. Ez nagy baj. Ha nem vállalják a csapatok a nemzetközi szereplést, egészen biztos, hogy belterjessé válunk. Sőt úgy gondolom, hogy a külföldi játékosoknak is egy plusz motivációs tényezőt jelenthet egy olyan csapatban játszani, ami a nemzetközi porondon is szerepel. Ha ezek a szereplések nem lesznek meg, akkor előbb-utóbb azt fogjuk elérni, hogy csak azok a külföldi játékosok jönnek ide játszani, akik nem tudnak máshol helyet találni maguknak, ez pedig minőség romláshoz vezetne. Tehát nagyon örülnék neki, ha a klubcsapatok is részt vennének minél több nemzetközi kupában. Sajnos, egyelőre csak a CEBL van, de bízom benne, hogy lesz ez még jobb is.

Mennyi ideig fogsz még játszani szerinted? Ha befejezted, el tudod magad képzelni edzőként?

Én még mindenképp szeretnék legalább 1-2 évet játszani, addig ameddig jól érzem magam a pályán. Ha befejezem az aktív játékot, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy edzőként folytatom.

Amikor éppen nem a pályán vagy, szabadidődben mit szoktál csinálni?

A szabadidőmet teljesen a családom tölti ki, ilyenkor velük vagyok, a gyerekeimmel foglalkozok.

Honlapunk nyitóoldalán a "VOLT EGYSZER EGY CSAPAT '99" rovatcímre kattintva valamennyi beszélgetést megtalálja.

 
 

 

 
 • 6aseee2010január01.16:56ÚjVálasz

  Én az egyik legszimpatikusabb, legintelligensebb magyar játékosnak ismertem meg. Nálunk közönség kedvencnek számított, ma is tiszteljük, szeretjük, mindent megtett a sikerért, nem lazsált. Számomra kicsit érthetetlen volt, hogy miért nem maradt még 1-2 évet, amikor a legjobban ment neki is és a csapatnak is, akkor igazolt haza, persze a család miatt érthető, de nagyon sajnálta itt mindenki.
  Sok sikert kívánnék neki, de azt hiszem mindenki tudja, hogy ott ő már nem fog nagy dolgokat elérni.Csapata legjobbja és ennyi.

   
 • 5p.4go2010január01.14:28ÚjVálasz

  SZÉGYEN!
  ILYEN SZEMETEKKEL KEZDENI AZ ÉVET MINT IVKOVICSÉS SITKU.

   
 • 4nikolov2009december29.09:29ÚjVálasz
  Idézet: hajranyir1
  Szeretnéd, ha egy szar tarjáni szerepelhetne ebbe a rovatba, ugye?
  ...

  Szar tarján?!?!"barátom"!Gyere el a "szar tarjánba"márciusba!!!És majd itt pofázzál így!Ja!Ide már nem lesz merszed eljönni???

   
 • 3adsl4653262009december27.21:16ÚjVálasz
  Idézet: hajranyir1
  Szeretnéd, ha egy szar tarjáni szerepelhetne ebbe a rovatba, ugye?
  ...

  Szolnoki vagyok haver! Sitku nálunk is eltöltött 1 évet,de nem lett közönségkedvenc és nem azért mert elment 1 év után.Nálunk végig sérülten ült a padon,aztán Pakson meg megtáltosodott.Ettől még nem kellene utálni,de ő gondoskodott róla.Verbális mutogatásai a közönség felé,állandó reklamálásai a bírók felé,ellenszenves hisztik tömkelege,amolyan anyuka kedvence.A válogatottban meg semmit nem bizonyított.

   
 • 2hajranyir12009december27.20:09ÚjVálasz
  Idézet: adsl465326
  Edzőként Ernő? Aztán mire oktatnád a fiatalokat?Hogy nem lehet hozzád érni? Az állandó reklamálásokra és utánrúgásokra? Méltó társa vagy Mészáros Zalánnak.Szerintem fejezzétek be.
  ...

  Szeretnéd, ha egy szar tarjáni szerepelhetne ebbe a rovatba, ugye?

   
 • 1adsl4653262009december27.19:42ÚjVálasz

  Edzőként Ernő? Aztán mire oktatnád a fiatalokat?Hogy nem lehet hozzád érni? Az állandó reklamálásokra és utánrúgásokra? Méltó társa vagy Mészáros Zalánnak.Szerintem fejezzétek be.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!