A ZTE-nek az első osztályban a helye

Zalaegerszeg - Korcz Attila írása.
 
 
 
 
 

A ZTE-nek az első osztályban a helye

Zalaegerszeg - Korcz Attila írása.

A ZTE KK „szezonkezdő” vezetése láthatólag a lehető leghamarabb rendbe tette az anyagiakat, amennyire azt lehetett, s a klub ismét működőképessé vált. A remek válságmenedzselésnek és a városnak hála életben maradt a kosárlabda klub. A városvezetés anyagilag segítette az egyesületet, a szurkolók pedig pénztárcájukon túl érzelmileg a csapat mellé álltak. A zalaegerszegi szimpatizánsok a Kék-fehér összefogással is bizonyították elkötelezettségüket ezen a téren. Idény előtt a szövetség egyértelműen kifejezte, azt szeretnék, hogy minden klub addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér, s ne tovább. Ezen oknál fogva a ZTE vékony játékoskerettel vágott neki a bajnokságnak. A magyar mag megfelelő volt, de a hazai kosárlabdában, sajnos a siker nagyban függ a légiósok számától és minőségétől. Ennél talán csak az önbizalom, a sport iránti alázat, a kitartás és a hit hozhat nagyobb eredményeket.

A ZTE KK az egyik legkomolyabb váláságát élte meg idén anyagilag és mentális téren is. A korábban eltűnő debreceni Vadkakasok és a szimpatikus Dombóvártól az különbözteti meg az egerszegi klubot, hogy nem csak „jelenje volt”, hanem komoly múltja, s remélhetőleg jövője is. Felsorolhatnám, hogy 4 bajnoki és 4 kupa győzelmen kívül az utóbbi három évtizedben milyen komoly hazai és nemzetközi (Koracs kupa) sikereket könyvelhet el, de nem tartom szükségesnek. Ismeretes ez a kosárlabda barátok számára.

A múlthoz az is hozzátartozik, hogy a kosárlabda fellegvár Zalaegerszeg mindig komoly szurkolótáborral bírt. Természetesen most jó páran csóválják a fejüket, s emlékeznek vissza olyan mérkőzésekre, amikor csak néhány százan tekintettek meg egy-egy alsóházi rájátszás mérkőzést, vagy elevenítenek fel olyan idegenbeli mérkőzésünket ahol, óvatosan fogalmazva „nem volt dugig” a vendégszektor…

Én viszont jobban szeretek arra emlékezni, hogy normál bajnoki évadban Zalaegerszegen 1500-1700 ember tekinti meg átlagban egy A csoportos mérkőzést. Ne is említsem azokat a hihetetlen hangulatú szomszédvári rangadókat, amikor Vas megyei riválisainkkal 3-4 ezren zsúfolódtunk össze az egyébként nem kisméretű csarnokban, hogy ki-ki buzdítsa saját csapatát. Ezek a mérkőzések sokak számára váltak feledhetetlen emlékké. Szomszédvári riválisaink is elismerték, hogy a Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok könnyen válhat egy vendégcsapat számára pokollá… Ezúton köszönném meg, hogy épp a két szomszédvári tábor számos tagja mutatott igen nagy megértést felénk kilátástalan helyzetünkben. Mind Szombathelyről, mind Körmendről én is kaptam biztató szavakat vasi ismerőseimtől, elhagyva a jól megszokott, mondhatni hagyományos csipkelődéseket. Emellett szolnoki, fehérvári és soproni cimboráim is szorítanak, hogy jövőre összefuthassunk akár meccsen is.

Korcz Attila összeállítása

Az, hogy idén szinte fehér holló volt a ZTE háza táján a siker ez főleg fejben dőlt el. A légiósok sem voltak megfelelő kvalitásúak, esetenként pedig szimplán formán kívül érkeztek, s nekünk most tettre kész, kész játékosokra van szükségünk. Azonban év eleje óta, végre elértük azt a játékosállományt, amely már elsőosztályban maradáshoz elégséges. Ha augusztusban ezzel a csapattal kezdjük a bajnokságot… Persze a „ha”, az a sportban egy haszontalan szó… Ez a keret többre képes a jelenlegi pozíciójánál, s ezt rövidesen a pályán is bizonyítani fogják.

A csapat eddig mentálisan nem tudta kiheverni a vereségeket és korábbi edző párosunk már nem tudott ezen a téren jelentős változást elérni. Így is köszönettel tartozunk Kis Attilának és Patonay Imrének, akik elvállalták, a már akkor sem hálásnak tűnő posztot, s szakmailag megpróbálták a maximumot kihozni magukból. Azt, hogy későbbi sikertelenségük következtében nekik vagy a vezetőségnek már korábban lépni kellett volna váltásuk irányába ez más lapra tartozik. Új vezetőedzőnk, Heinrich Róbert felé nagy bizalommal áll a vezetőség és a szurkolók is. Ami biztos, mentalitása, nagyban eltér elődjéétől… A játékosok eddig is tettre készek voltak, de nekik is nagy szükségük volt egy új impulzusra, ami remélhetőleg meghozza az önbizalmukat és néhány korábbi bajnok játékosunk is régi fényében fog ragyogni. A klub vezetősége is igyekszik mindent megtenni, hogy a csapat elérje célját. Szurkolók, mi pedig továbbra is töretlenül hatodik emberként fogunk a pálya széléről reményt és biztatást sugallni szeretett fiainkba.

Nem lehet kérdés, hogy a ZTE KK-nak az első osztályban a helye. Miért?

A válasz egyszerű, azon túl, hogy a pályán is jobbak, mint hasonlóan osztályozógyanús ellenfeleink (ezt bizonyítani is fogják), más dolgok is közrejátszanak. Ahol apáról fiúra szálnak szurkolói rigmusok, ahol félidőben gyereksereg pattogtat a csarnok folyosóján, s ahol a 22. fordulóban 20 vereség után is 1500-an jelennek meg a csarnokban ott kell elsőosztályú csapat. Ebben a városban szurkolók már hozzájárultak pénzzel, idővel, videóval, fényképpel, zenés indulóval, verssel és kismillió aprósággal, hogy a ZTE család minden tagja együtt örülhessen. Ahol ennyi ember egy célért fog össze, onnan nem szabad elvenni a kosárlabdát. Ez már nem csak a sportról szól, hanem egy közösségről. Nem beszélve, hogy a mostani és korábbi válogatott keretbe is mindig volt egerszegi nevelés. Így a magyar kosárlabda számára is fontos lenne, hogy egyik kosárlabda végvára ne omoljon össze egy anyagi ostrom miatt. Se a játékosok, se a szurkolók nem tehetnek erről a helyzetről, de mégis nekünk kell megoldanunk.

Egerszegen, már voltak sportcsodák, s érzem, lesznek is. A ZTE család nem enged, s jövőre is NB1 A csoportos meccsen fogunk összejárni, szurkolni, s szünetekben beszélgetni családról, munkáról, szerelemről és szeretett csapatunkról… Hiszen,”ha együtt dobban sok kék-fehér szív”, akkor minden elérhető.

Korcz Attila, ZTE szurkoló

 
 

 

 
  • 1chazby2012március19.00:17ÚjVálasz

    Kedves ZTE szurkoló!

    Szerintem pedig az a csapat, amelyik 1, azaz egy győzelmet szerzett 23 forduló alatt, míg minden riválisa minimum hatot, NEM érdemli meg hogy bent maradjon. Ez teljesen független a korábbi fényes sikerektől, a dicső múlttól. (Pontosabban épp hogy nem, mivel a két-három évvel ezelőtti felelőtlen költekezést sínylik meg most Zalában, amiről nem más, mint a Zalakerámia ZTE KK akkori vezetősége tehet.) A ZTE hagyománya, közege szinte egyedülálló a honi mezőnyben, de a múltból csak a történészek tudnak megélni. Ahhoz hogy a csapat bent maradjon az első osztályban MECCSEKET KELLENE NYERNI! Szám szerint kettőt, hála az új kiírásnak. Ehhez kívánok sok szerencsét, de ami fontosabb, kellő önbizalmat, mivel földrajzi szempontból sokkal élvezetesebb egy Sopron - ZTE derbi, mint egy keleti csapat elleni találkozó. (Persze nem lebecsülve a Szedeák, a Factum, Nyíregyháza vagy éppen a Jászberény bent maradáshoz való jogát. Ki tudja, hogy a következő években melyik csapat indul el felfelé és ér el hangos sikereket.)

    Szerintem ha a ZTE idén kiesne, akkor sem tűnne el a kosárlabda süllyesztőjében. Ha lassú, de becsületes és kitartó munkával újra fel lehetne építeni az alapoktól, megoldható lenne a megtisztulás és akár az azonnali visszajutás. Ennek ellenére a harcotokhoz kitartást kívánok, remélem átvészelitek ezt az időszakot és jövőre is találkozunk!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!