Kaposvári KK - Zalakerámia ZTE KK

Kaposvár - Győzelemre készül a KKK, amely az ötmeccses nyeretlenségi szériáját szakítaná meg. Két szakértőnk is latolgatta az esélyeket.
 
 
 
 
 

Kaposvári KK - Zalakerámia ZTE KK

Kaposvár - Győzelemre készül a KKK, amely az ötmeccses nyeretlenségi szériáját szakítaná meg. Két szakértőnk is latolgatta az esélyeket.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Szombaton este a Kaposvár a Zalaegerszeget látja vendégül. Fekete Ádám együttese rossz formában van, legutóbbi öt mérkőzését elveszítette, az utolsó előtti helyen áll a tabellán. A ZTE 4-0-val kezdte a bajnokságot, a mögöttünk lévő két fordulóban, két rangadón azonban kikapott, de még így is a negyedik pozíciót foglalja el a tabellán.

Fekete Ádám, a Kaposvári KK vezetőedzője: A TF elleni meccs óta talán most vagyunk először teljesen egyben, előtte két, két és fél légióssal álltunk fel. Marko Spica még mindig nem százszázalékos, de azt gondolom, hogy most már segítségére lehet a csapatnak és a valós tudását nyújtsa. Nem akarok senki mással foglalkozni, csak magunkkal, abszolút a győzelemre készülünk.

Bencze Tamás, a Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője: Minden győzelemre szükségünk van, nagyon készülünk. Nem gondolom, hogyha idegenben bárhol is nyerni akarunk, könnyű dolgunk lenne. Ellentétben a miénkkel, a Kaposvár sorsolása nem volt túl szerencsés, ráadásul átestek egy szerkezetváltáson is. A Szolnok ellen hazai pályán, McCray nélkül is kilencven pontot dobtak, Pakson pedig két pontos vereséget szenvedtek egy szoros végjáték után. Semmiképpen sem gondolom, hogy a két mérleg a két együttes közötti különbséget jelentené. Győzni szeretnénk, ezért utazunk Kaposvárra. Minden idegenbeli siker a riválisaink ellen egy plusz dolog. A legutóbbi két meccsünkön kikaptunk, a Szolnok ellen a második félidőben nem volt esélyünk, hiszen sokkal jobban játszottak. Egy kicsit talán a Falco-meccset sajnálhatjuk, de nem mi voltunk az esélyesek, csak plusz győzelmeket szerezhettünk volna. Ez nem sikerült, de szerintem a Szolnokot nem sok csapat fogja legyőzni, még hazai pályán sem. Ahogy a négy győzelmet, úgy a két vereséget is a helyén kezeljük. Fontos volt, hogy hétközben nyerni tudtunk, még akkor is, ha az idézőjelesen csak egy Alpok Adria Kupa-meccs volt. Bízom benne, hogy a kezdőötösünk megfelelő segítséget kap a padról, ebben az esetben lesz esélyünk. Durázi Krisztofernek volt egy bokasérülése, de a hétvégén fog tudni játszani.

Minimálisan esélyesebb a Kaposvár

A mérkőzés esélyeit Fodor Péter, a B-csoportos OSE Lions szakmai igazgatója, a korábban Körmenden, Pakson, Pécsen, az Albacompnál és Szegeden is edzősködő, kétszeres magyar bajnok és ötszörös Magyar Kupa-győztes tréner elemezte:

- Érdekes találkozó lesz. A ZTE jól indította a bajnokságot, az a lépés, amit bevállaltak, hogy az első tender mögé fiatalokat helyeztek, hosszabb távon jó befektetésnek tűnik, eleinte hozták is az eredményeket. Most egy kis megtorpanás fedezhető fel, de olyan meccseket veszítettek el, amelyek azért kalkulálhatóak voltak.

A Kaposvár öt meccs óta nem tudott győzni, égetően szüksége lenne arra, hogy hazai pályán nyerjen. Az utolsó meccsen már biztatóbb volt a játékuk, úgy érzem, hogy közelítenek a felszállóág felé. Az fog döntetni, hogy a KKK érvényre tudja-e juttatni a hazai pályáját. Rutinos játékosokkal állnak fel, olyan külföldiek is vannak, akik sokat tudnak hozzátenni a játékhoz. Ha ezt meg tudják mutatni a mérkőzés során, minimálisan több esélyt látok a Kaposvár győzelmére, de nem gondolom, hogy könnyű dolga lesz. A ZTE is erős csapat, de talán a cserék minőségbeli különbsége okozhat számára egy kis gondot.

Jó meccset várok, jó küzdelmet, azt nem mondom, hogy szép és látványos játékot. Egy kicsit a Kaposvár felé hajlok, amelynek több motivációs pontja van, ám lehet, hogy ez egy kisebbfajta nyomást is okoz.


Óriási csata, kaposvári győzelem?

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

Sokan nem is gondolják, hogy ez mekkora rangadó és mennyire fontos meccs mindkét csapat életében. A ZTE és a Kaposvár két nagyon erős bástyája a magyar kosárlabdának, mindkét klubnak nagyon sok sikert kívánok, mert az ilyen stabil középcsapatok nélkül nincs igazi jó magyar bajnokság.

A Zetének már van négy győzelme, a Kaposvárnak viszont még csak egy, a sorsolása mindkét csapatnak nehéz, brutális sorozatok következnek, különösen a somogyiaknak, akiknek ezek alapján szinte kötelező lenne, hogy holnap hazai pályán nyerjenek.

Mindkét csapattal kapcsolatban egy mondás jutott eszembe. Kezdem a hazaiakkal. Egy öreg szerb edzőbarátom, amikor bajban van, mindig azt mondja: „az ördög nem olyan fekete, mint amilyennek látszik”. Ez most tökéletesen igaz a KKK-ra. Nézzünk objektív tényeket. A Paks-meccs kivételével még igazából soha nem játszottak együtt azzal az elképzelt kerettel, amire szerettek volna építkezni az idei szezonban.

Toney McCray jó egyetemről jött, jó profile-lal, tavaly már játszott a MAFC-nál, ahol komoly statisztikát csinált. Normálisan történt a kiválasztása, a vezetők a már kaposvári ikonnak is számító, abszolút hiteles embertől, Fodor Mártontól részletes elemzést kértek róla, aki szintén csak pozitívumokat tudott elmondani róla. Ehhez képest, amikor megérkezett a játékos, nem volt olyan állapotban, nem volt olyan harci kedvben, ahogy kellett volna, ezért kénytelenek voltak lecserélni. Van ilyen. Ettől függetlenül én még egy komoly játékosnak tartom, csak valamiért nem tudta felvenni a ritmust Kaposváron. Senki sem tudja, hogy miért.

Nemrég egy asztaltársaságnál nagy vita volt, hogy el lehet-e találni ötből öt légiós kiválasztását. Az addig az eseményeket csendben figyelő úriember egyszer csak megszólalt, miszerint hogyan lehetne, ő már hétszer nősült, mind a hétszer biztos volt a dolgában, de tulajdonképpen utólag bevallhatja, hogy csak egyet talált el a hétből...

Adott volt a kétéves szerződéssel rendelkező Spica és Hendlein. Előbbi a sérve miatt kiesett egy időre, megszakadt nála az edzésfolyamat. Hendlein hosszú évek óta alapember, és reméljük, még jó néhány évig látjuk őt kaposvári mezben. Melléjük igazolták Harazint, aki nagyon stabil játékra képes, ennek a három embernek elégnek kellene lennie arra, hogy stabilitást adjanak a gyűrű alatti játékba. Mezőnyben a Lilov-McCray-Johnson légióstrióval indultak, Halásszal és Bakival kiegészülve. Halásznak még láthatóan kell idő, Markovics későn érkezett, nála egyértelműen kérdés a sportforma az optimális versenysúly elérése. Időre van szüksége ahhoz, hogy összeszokjon a többiekkel. Őt egyébként „fake fourban” is el tudnám képzelni, nagyon veszélyes játékos lehetne. Lilov sem úgy kezdte a szezont, amire a képességei predesztinálják, egy szerkezetváltással most került át 2-3-as posztra, ahova igazán való. A két amerikai hátvédjük két jó játékos.

Legutóbb volt már egy biztató meccsük Pakson, szerintem minden edzésnap, amit eltöltenek, egyre jobban összehozza ezt a csapatot, de egy igazi jó hazai győzelem hozná össze őket, és akkor meg tudnának indulni. Esélyesnek tartom őket ezzel az anyaggal a középházra, akár a nyolcba is bejuthatnak, de az már attól függ, hogy milyen fejlődési ívet csinálnak.

Én is olvasom a fórumokat, jogos a kaposvári kosárszerető emberek, szurkolók kritikája, de arra figyelmeztetném őket, hogy azért az objektivitást is vegyék figyelembe, és bízzanak a csapatukban, mert én látok fantáziát ebben az állományban, ami most kialakult, de ehhez türelemre van szükség. Nem lehet sommás ítéletet mondani a vezetőkről, a csapatról, az edzőről addig, amíg nincs bennük megfelelő edzésmunka és közös élmény.

Térjünk át a Zetére. „Elhúzatom a cigánnyal százszor azt a régit, és a jegenyefák nem nőnek az égig.” – velük kapcsolatban ez a mondás jutott eszembe. Csak üdvözölni tudom azt a döntést, amit a vezetőség Bencze Tamás edzővel egyeztetve meghozott, miszerint öt felnőtt játékossal (Szabó és a négy légiós) és még ki nem próbált, kevés lehetőséghez jutó fiatalokkal képzelik el a szezont. Ráadásul minden dicséret megérdemelnek azért is, mert elindultak az Alpok Adria Kupában, és a sorozatot is erre használják fel. Ez mindenképpen bátorságra vall, még ha néha nem is érzem betonbiztosnak ennek az elképzelésnek az alapjait.

Nekem, mint Vas és Zala megye határáról származó embernek az az elmúlt harminc éves tapasztalatom Zalaegerszegről, hogy ott vagy temetnek, vagy lakodalmat ülnek az emberek. Az arany középutat kellene megtalálni, amit már a rómaiak is mindig kerestek. Legyen realitásérzék.

Akinek nincsenek álmai, annak nem is nagyon van értelme csinálni a dolgot. A 4-0-s kezdésért jár a kalapemelés, de arra figyelmeztetnék mindenkit, nehogy elszaladjon véletlenül is a fantázia, mert nagyon vékony jégen táncolnak. Bencze Tamás egyszer már a Falcónál megpróbált egy hasonló dolgot Váradival, Perllel, Bognárral és Simonnal, ott az volt a fő hiba, azért nem sikerült a történet, mert a légiósok nem úgy funkcionáltak, nem olyan kaliberűek voltak, amilyennek ilyen szituációban kellett volna, emiatt aztán rögtön rengeteg vereséggel is kezdtek. Ez a veszély most már elmúlt a 4-0-val, ugyanabba a hibába nem esik már bele a kolléga.

A négy légiós és Szabó komoly alapot jelent, én sokkal inkább aggódnék a többiekért, mert a fiatalokban nem látom ugyanazt a kalibert, mint anno a falcósokban. Bencze Tamásnak minden erejére, tudására és munkájára szükség lesz. Jó hozzáállású játékosok, de pótolni kell, amit az utánpótlás-nevelésükben elmulasztottak az éppen aktuális edzőik: a technikai csomagjukat (ami hiányos), a finom technikájukat (ami megkülönböztet egy U20-as játékost a felnőtt játékostól), a dobókészségüket és a karakterisztikájukat fejleszteni kell, szinte mindegyiküknél ez pedig két-három éves munkába kerül. Tamásnak ehhez kívánok sok erőt, egészséget, meg fogja tudni csinálni, viszont most nem olyan anyag van a kezében, mint amilyen Szombathelyen volt.

A játékosoknak pedig azt kívánom, hogy amikor nehézzé válik az út, amikor monotonná válik az edzésmunka, ne adják fel, sőt inkább becsüljék meg ezt a helyet, mert ritka az ilyen magyar klub, ahol ezt meg lehet csinálni. A ZTE-nek hamarosan nagyon nehézzé válik a sorsolása, nehéz lesz ennyi fiatalt egyszerre képezni, mozgatni és menedzselni. Fontos, hogy az öt felnőtt játékos ne veszítse el a türelmét, mert tudom, hogy jobban esne, ha a padról egy légiós, vagy egy volt válogatott játékos jönne, könnyebb lenne a dolguk, de csinálják, mert biztos, hogy ebből pozitívan lehet kijönni, de ez hosszabb munka lesz, mint a lényegesen tehetségesebb Falco-játékosok esetében. A vénasszonyok nyara Egerszegen nagyon szépen sikerült, de lesznek a kezdeti szép napok mellett nehezebb időszakok is. Jön a tél, jönnek a hidegebb napok, amikor majd nem megy úgy a szekér.

Holnap óriási csatát várok, mind a két eredmény elképzelhető, de azt gondolom, hogy a Kaposvár nem teheti meg, hogy ne mozgósítsa minden energiáját. Nem megbántva a zalaegerszegieket, de most ebben a szituációban én nagyon szoros meccsen, kaposvári győzelmet várok.

 
 

 

 
 • 17TokFilko2018november10.20:47ÚjVálasz
  Idézet: toews1
  Nyerünk 8 vagy 12 ponttal. Ha nem, akkor baj van...
  ...

  Ez jó! :DD

   
 • 16toews12018november10.14:30ÚjVálasz

  Nyerünk 8 vagy 12 ponttal. Ha nem, akkor baj van... :-) Amúgy szeretném, ha (a bokaproblémák ellenére) Durázi többet játszana, és -bár nem vagyok szakember- talán több játékperc van benne, mint amit eddig láttunk.

   
 • 15KKKfanta2018november10.13:55ÚjVálasz

  Mi az Kaposváron h a másodedző be sem jár edzésre??? Gordant is elővenném azert rendesen. Semmi értelme h ott van.

   
 • 14petikefirst2018november10.11:32ÚjVálasz
  Idézet: kovatsimre
  Sajnálatos, hogy a rendszeres szurkolói hozzászólók bojkottálják a csapat delfinek.hu oldalát.
  ...

  Valamennyire ismerjük már a dolgok hátterét. Természetesen nagyon szeretnénk, ha győzne a csapat. De a hosszebb távú célok, a felemelkedés ilyen vezetéssel nem lehetséges.
  Vagy változtassanak a hozzáállásukon és biztosítsák azokat a körülményeket, amik elengedhetetlenek a sikeres munkához, vagy addig ütjük a vasat, amíg egy magasabb erő változtat ezen.
  A szurkolói mag kosárlabdát szerető emberekből áll és azért történik ez, mert elrontották a szórakozásunkat. Ráadásul folyamatosan évek óta megy a mellébeszélés.
  Nem csak a szurkolók felé....

   
 • 13rudy112018november10.11:06ÚjVálasz
  Idézet: kovatsimre
  Sajnálatos, hogy a rendszeres szurkolói hozzászólók bojkottálják a csapat delfinek.hu oldalát.
  ...

  Pont azért, mert egy hosszabb folyamat eredménye a jelenlegi állapot, egy véletlen győzelem a ZTE ellen nem hiszem, hogy visszakozásra késztetné a szurkolókat. Ha Tibi úriember lenne, akkor önként távozna azonnal, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az új korszak és ebben az új korszakban jár Ádámnak egy esély, akármilyen is most a játékunk.

   
 • 12kovatsimre2018november10.10:40ÚjVálasz

  Sajnálatos, hogy a rendszeres szurkolói hozzászólók bojkottálják a csapat delfinek.hu oldalát. Nagyon sok panaszt hallani arról, hogy a "kaposkosár" sajátosan értelmezi a moderálást, mert még az enyhébb kritikai észrevételeket is törlik a szövegből. Szerintem ez még a csapat - meglepetésszerű - gyengébb szereplésénél is jobban bántja a szurkolókat.

  Jelentős szurkolói demonstrációról hallani. Ez lehet egy jelzés, azonban nem hiszem, hogy a jelenlegi problémákra megoldást nyújt. Azoknak lehet igazuk, akik szerint jelenlegi "mélypont" egy hosszabb folyamat eredménye.

  Ismerve a szurkolói lelkületet, egy-egy győzelem után megváltozik a hangulat (és minden marad a régiben).

   
 • 11purple2018november10.09:13ÚjVálasz
  Idézet: heraklith1990
  Déri az egyetlen, akinek tényleg van tartalmas mondandója ezekben az esélylatolgatásokban. Nagyjából most is megtudtuk a lényeget.
  ...

  Mondjuk a lényeg szófosás helyett harmad ennyibe is belefért volna!

   
 • 10petikefirst2018november10.09:06ÚjVálasz

  A cikkhez: A kaposvári szurkolóknak van türelme, évek óta tart. Ami most is tartana, ha korrekt hozzáálást tapasztalnának az ügyvezető felől. Amíg az edző és a játékosok korrekt módon beszélnek a kialakult helyzetről, addig őket nem is éri rágalom. Teljesen megértjül, hogy idő kell. Azonban az ügyvezető részéről folyamatos a mellébeszélés, nyilvánvaló dolgokat másként állít be, mint, ahogy a valóságban megtörtént. Ez az ami nem idei szezonra vonatkozó probléma, ebben fogyott el a szurkoló türelme.

  A csapatot és Ádámot támogatjuk.

  "Szenvedélyünk örök
  Bizalmunk töretlen"

   
 • 9Hattori-OSE2018november10.07:20ÚjVálasz
  Idézet: heraklith1990
  Déri az egyetlen, akinek tényleg van tartalmas mondandója ezekben az esélylatolgatásokban. Nagyjából most is megtudtuk a lényeget.
  ...

  Igen, ezt írtam én is pár fordulóval ezelőtt. Ilyen egy valóban szakmai esélylatolgatás.

   
 • 8raptor2018november09.23:08ÚjVálasz

  Na asszem ez is egy erősen izzadságszagú összecsapás lesz, melyben az egyik oldalon a hazai pálya "előnyét" (vajh szakadnak e a gátak?) tudnám emlegetni, de mivel ez a találkozó baromira fontos mindkét csapatnak, ami aztán elég jól rá is nyomhatja a bélyegét a meccsre, ahol meg jelen állás szerint talán a zetének picit mégis kevesebb a veszítenivalója :)

   
 • 7heraklith19902018november09.21:36ÚjVálasz

  "Fontos, hogy az öt felnőtt játékos ne veszítse el a türelmét, mert tudom, hogy jobban esne, ha a padról egy légiós, vagy egy volt válogatott játékos jönne, könnyebb lenne a dolguk..."

  Ezt külön kiemelném. Nem csak Bencze réteséről és a szurkolók részéről van szükség türelemre.
  Egyszer-egyszer - főleg Warenél - én úgy láttam, hogy nehezeben kezeli a fiatalok tapasztalatlanságát. Ha a kezdő nem szakad meg a pályán, akkor is ha esteleg a gyerekek hibáznak, akkor gondban lehetünk.
  Több éves munka lehet ezeket a srácokat megtanítani a profi játékra. Abban bízom, hogy 100%-ot nyújtanak minden nap és jövőre már néhányan közülük tényleg hasznos játékosok lesznek. Ennél jobb lehetőségük mostanában nem nagyon lesz.

   
 • 6heraklith19902018november09.21:14ÚjVálasz

  Déri az egyetlen, akinek tényleg van tartalmas mondandója ezekben az esélylatolgatásokban. Nagyjából most is megtudtuk a lényeget.
  A kezdőnk egy fokkal talán erősebb, de amíg nálunk 5, addig Kaposváron 9 felnőtt, tapasztalt játékos van és ráadásul idegenben játszunk.
  Ez lesz nekünk fontos meccs, nem a Szolnok és a Falco meccs volt az.
  Ne tévesszen meg senkit a Kaposvár gyengébb kezdése, nagyon nehéz meccs lesz ez.

   
 • 5petikefirst2018november09.20:50ÚjVálasz

  http://kapos.hu/hirek/sport/2018-11-09/a_szurkolok_a_csapat_mellett.html

   
 • 4joskapista2018november09.20:01ÚjVálasz

  ne remegj delérium gyözelem lesz azt utána ihattok butulàsig

   
 • 3gedihtrebron2018november09.18:44ÚjVálasz

  MONOK OUT!!

   
 • 2lujo2018november09.18:17ÚjVálasz

  Gyerünk srácok, előre a győzelemért! Ott leszünk és szurkolunk nektek! Csak a ZETE!

   
 • 1somogyfan2018november09.18:07ÚjVálasz

  Monook takarooodj!!!!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!