U16: Az Alba a bajnok

Szolnok - Az U18-as korosztály után a kadeteknél is a fehérváriak nyertek. A szülők összebalhéztak a bronzmeccsen, a Szombathely lett a harmadik.
 
 
 
 
 

U16: Az Alba a bajnok

Szolnok - Az U18-as korosztály után a kadeteknél is a fehérváriak nyertek. A szülők összebalhéztak a bronzmeccsen, a Szombathely lett a harmadik.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Csütörtöktől vasárnapig Szolnokon rendezték az U16-os fiú bajnokság országos döntőjét. A fináléba a Vasas Akadémia, a Szombathelyi SI KA, a MAFC, a Szolnoki Sportcentrum, az Alba Fehérvár, a Budapest Honvéd, a Debrecen és a Kiss Lenke KS csapatai jutottak.

A vasárnapi helyosztók:

7. helyért: Szolnoki Sportcentrum - Kiss Lenke KS 72 - 51
5. helyért: Debreceni KA - MAFC 78 - 76
bronzmeccs: Szombathelyi SI KA - Budapesti Honvéd 87 - 81
döntő: Alba Fehérvár - Vasas Akadémia 57 - 55

Az Alba lett a bajnok

Kőkemény védekezéssel indult a döntő, nem volt könnyű kosár egyik oldalon sem. Gászner betörésével a Vasas szerezte az első kosarat, két perc elteltével. Sok volt a hiba, érződött a nagy tét. Takács hárompontosával 8-4-re vezetett az Alba a hatodik percben, a negyed hátralévő részében pedig összesen 2 pontot engedélyeztek a pasarétieknek Mathieu Donnard fiataljai – igaz, ők sem dobták szét a gyűrűt, Kass közelijével zárták a pontszegény negyedet (13-6).

A folytatásban sem változott sokat a játék képe, semmi nem akart beesni Sárosi Bulcsú fiainak, a Fehérvár pedig ha nem is remekelve, de időnként szép támadásokat vezetve növelte előnyét (27-11). Kass 9 pontja mellé Somlai-Kiss 6, Takács és Kovács pedig 5-5 egységet tett hozzá. Konta és Gászner kosaraival próbált zárkózni a Vasas, Kass azonban demoralizáló visszalépős trojkát süllyesztett el a gyűrűben, jó 8 méterről (30-15). Az eddig jórészt betörésekkel operáló Vasas stílust váltott a negyed utolsó percére, Honti és Konta is eredményes volt kintről, utóbbi a dudaszó pillanatában szórt be egy palánkos hármast – eseménydús második negyedet követően 30-21-es Alba-előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

Bár Kass 2+1-es akciójának köszönhetően 33-21-re lépett el az Alba, a negyed további részében iparkodott a Vasas, próbálták a második negyed végi formájukat átmenteni a harmadik játékrészre. Ez sikerült is, Horváth Adorján triplájával és duplájával 33-26-ig zárkóztak, Radics, Gászner és Kiss kosaraival pedig egészen 38-37-ig jöttek vissza - az Alba védekezése nem működött ebben az időszakban. Seyi adott szép passzt a belépő Körmöczinek, majd maga is megoldott egy támadást, megnyugtatva kissé csapatát (42-37). Radics faulttal együtt értékesített egy ziccert, és a bónusz büntetőt is bedobta – 12 pontnál járt már, együttesét pedig 42-40-re hozta fel, innen következhetett a záró játékrész.

Visszatért az első negyedben látott kemény játék, alig esett kosár – 3 perc elteltével három Alba pontra néggyel válaszolt a Vasas (45-44). Innen Seyi és Kiss pontjaival megint kicsit elléptek a fehérváriak, 50-44-re vezettek 4 perccel a vége előtt, Somlai-Kiss azonban egy támadóhibát követően kipontozódott - kezdőjátékosa nélkül érkezett a hajrára az Alba. Seyi újfent szép passzal találta meg Körmöczit, Horváth és Faragó kosaraival azonban továbbra is tartotta magát a Vasas (54-51). Egy perc volt már csak hátra, Radics nem tudta feltenni a ziccert, de két büntetőt így is kiharcolt a piros-kék gárda – ezeket Horváth értékesítette is, 54-53-ra hozva fel csapatát. Az Alba eladott labdát vétett a félpályán, összességében a 20.-at, Gászner pedig élt a könnyű ziccer adta lehetőséggel – először a meccsen vezetett a Vasas, 20 másodperccel a vége előtt. Seyi lépéshiba-gyanús betörést követően betalált, erre azonban már nem érkezett válasz Sárosi Bulcsú tanítványaitól – Soyi egy büntetővel beállította az 57-55-ös végeredményt, ezzel az Alba Fehérvár nyerte a kadet korosztály 2017/18-as kiírásának döntőjét.

Alba Fehérvár – Vasas Akadémia 57-55 (13-6, 17-15, 12-19, 15-15)

Statisztika a mérkőzésről ezen a linken érhető el:

http://netcasting.webpont.com/?hunu16_132


Elszabadultak az indulatok a bronzmeccsen, a Szombathely lett a harmadik

Erdei közelijével indult a bronzcsata, erre Rédei triplával felelt - gyorsan és eredményesen támadtak a csapatok, három perc elteltével máris 10-8-ra vezetett a szombathelyi gárda. A negyed közepét jobban kapta el a vasi együttes, Sövegjártó és Rédei 5-5 pontjával 15-9-es előnyt építettek ki, időkérésre késztetve ezzel a Honvédot. Ezt követően visszaesett a játék színvonala, sok hiba, eladott labda akadt mindkét oldalon – Mosonyi trojkája nagyon kellett a budapestieknek, több perces kosárcsendet tört meg részükről. Kármán centerből még eredményes volt, ezzel 8 egységről háromra zárkózott a fővárosi együttes a negyed végére (19-16).

Kármán újabb duplájára Sövegjártó válaszolt kintről – tartotta szűk előnyét a Szombathely. A negyed közepén aztán 26-26-nál előbb utolérte ellenfelét Fülöp Botond csapata, majd 31-33-nál a vezetést is átvették a piros-fehérek – jött is a vasi időkérés. Kármánnal nehezen boldogultak a palánk alatt, 9 pontnál járt már a budapesti center, pedig a büntetővonalról csak 1/6-tal célzott. Sok szabálytalanság történt ebben periódusban, nem volt igazán folyamatos a játék. 35-31-es Honvéd vezetésnél Sövegjártó mindkét büntetőjét értékesítette, 14.8 másodperce maradt Fülöp edzőnek, hogy még egy jó játékot felrajzoljon fiainak. Ez olyan remekül sikerült, hogy Kármán egy sarokból elengedett, visszalépős hárompontossal koronázta meg remek első félidejét – ötpontos előnnyel vonult tehát nagyszünetre a fővárosi együttes (33-38).

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első véget ért – Kármán volt eredményes, ezúttal középtávolról. Kenéz szépített, de mindig volt a Honvédnak válasza, sőt Tanoh kosarával már 10 ponttal is megléptek a budapestiek (40-50). Innen Földes és Sipos tripláival egészen 48-52-ig zárkózott a Szombathely, két kosárral azonban visszaállította a különbséget a Honvéd (48-56). Kissé elszabadultak az indulatok a nézőtéren, néhány szülő nehezen bírta cérnával az izgalmakat – 56-50-es vezetéssel futottak neki Fülöp mester tanítványai a záró játékrésznek.

Felváltva estek a kosarak a záró etap kezdetén, a patthelyzetet Rédei újabb, immáron harmadik hárompontosa oldotta fel (59-60). Sövegjártó büntetőivel hosszú idő után vette vissza a vezetést a szombathelyi csapat, izgalmas végjátékra volt kilátás – 65-65-tel érkeztünk el az utolsó 5 perchez. Kármán sokadik palánk alatti kosarát követően 70-67-re vezetett csapata, Sipos kettőből egy büntetőt értékesítve hozta közelebb csapatát. Sövegjártó, majd erdei is hibáztak közelről, kettő perc volt már csak hátra. Kármánt nem sikerült semlegesíteni, elé védekezett a Szombathely, besegítő azonban nem jött, sima ziccert dobott a center (68-72). Sövegjártó betalált közelről, a Honvéd azonban hibázott – 2 pontos hátrányban támadhatott a vasi gárda. Visszajátszást vétettek, ám a Honvéd újfent hibázott - még egy esélye maradt a sárga-feketéknek. Kenéz egy nehéz középtávolival egalizált, 4.4 másodperc pedig nem volt elég a budapesti csapatnak, hogy megnyerje a bronzot – 72-72 állt az eredményjelzőn, következhetett a hosszabbítás.

6-0-val kezdett a Szombathely, erre 5-0-val válaszolt a Honvéd – továbbra sem dőlt el, ki végez érmes helyen a tornán. Kenéz kosara 81-77-es vasi vezetést eredményezett, másfél perc volt még hátra. Egy-egy büntető beesett mindkét oldalon, jól tartotta azonban előnyét a Szombathely – Kármán második triplája, összességében 35. pontja már csak a szépítésre volt elegendő. Az extra periódust 15-9-re behúzta a vasi alakulat, ezzel övék lett az idei kadet kiírás bronzérme – Rédei 21 pontja mellé Kenéz 18-at, Sövegjártó pedig 16-ot tett hozzá.

Szombathelyi Sportiskola KA – Budapesti Honvéd 87-81, h.u. (19-16, 14-22, 17-18, 22-16, 15-9)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el:

http://netcasting.webpont.com/?hunu16_131

 
 

 

 
 • 11bakiba2018május17.10:55ÚjVálasz

  https://444.hu/2018/05/17/a-kozepsulis-kosarbajnoksag-sztarjarol-kiderult-hogy-csak-azert-volt-jobb-mindenkinel-mert-8-evvel-fiatalabbnak-hazudta-magat

   
 • 10bakiba2018május14.20:41ÚjVálasz
  Idézet: Kiss
  Ugye nem azt akarod most elhitetni, hogy, amiért mindenki csinálja, már legális is a gazemberség? Ugye, nem azt akarod mondani, hogy, mivel a hülyék vannak sokan, ők a normálisak?

  ...

  mondtam én ilyet? ez egy sajnálatos helyzet. még az nba-ba is jut olyan játékos, aki idősebb, mint amit mond. nem értek ezzel egyet és mélységesen elítélem. azt írtam, hogy nem szokatlan. sajnos. javaslom: https://www.thesportster.com/basketball/15-nba-players-who-shockingly-lied-about-their-age/

   
 • 9Kiss2018május14.20:07ÚjVálasz
  Idézet: bakiba
  ez nem szokatlan helyzet. a spanyol és az olasz korosztályos csapatok is tele vannak olyan afrikai játékosokkal, akik idősebbek, mint, ahol játszanak. Gyakorlatilag bemondásra megy a születési év.
  ...

  Ugye nem azt akarod most elhitetni, hogy, amiért mindenki csinálja, már legális is a gazemberség? Ugye, nem azt akarod mondani, hogy, mivel a hülyék vannak sokan, ők a normálisak?

   
 • 8joeboy2018május14.19:38ÚjVálasz
  Idézet: bakiba
  ez nem szokatlan helyzet. a spanyol és az olasz korosztályos csapatok is tele vannak olyan afrikai játékosokkal, akik idősebbek, mint, ahol játszanak. Gyakorlatilag bemondásra megy a születési év.
  ...

  Pedig erre van megoldás, ha nem bizonyított a születési időpontja, akkor nem szabad játékengedélyt adni neki. Ennyi.

   
 • 7bakiba2018május14.08:25ÚjVálasz
  Idézet: matyaskiraly
  Mindegy, majd a TAO közpénzek által kinevelik Fehérváron pár év múlva lelép a franciákhoz vagy a belgákhoz aztán majd ott megsimogatják.
  ...

  ez nem szokatlan helyzet. a spanyol és az olasz korosztályos csapatok is tele vannak olyan afrikai játékosokkal, akik idősebbek, mint, ahol játszanak. Gyakorlatilag bemondásra megy a születési év. Ki tudja ellenőrizni, hogy pl Nigéria valamelyik elhagyatott vidékén ténylegesen mikor született valaki. átkerülnek európába vagy mint menekültek, vagy esetleg egy ügynök segítségével és indul is a karrier. hasonló volt korábban Joel a vasasban és már nem emlékszem a pécsről debrencenbe került srácra. de ez van nyugaton is, tehát semmi különleges nincs benne.

   
 • 6matyaskiraly2018május13.23:03ÚjVálasz
  Idézet: bakiba
  bizony. csak a születési anyakönyvi kivonatának hitelességét kéne megvizsgálni. mert, hogy nem 2003-ban született, az biztos. szemtanuk állítása szerint kb 20 éves lehet.
  ...

  Mindegy, majd a TAO közpénzek által kinevelik Fehérváron pár év múlva lelép a franciákhoz vagy a belgákhoz aztán majd ott megsimogatják. És azt se tudja, hogy Magyarországnak milyen 3 színből áll a zászlaja.

   
 • 5KosárFan72018május13.22:59ÚjVálasz
  Idézet: bakiba
  bizony. csak a születési anyakönyvi kivonatának hitelességét kéne megvizsgálni. mert, hogy nem 2003-ban született, az biztos. szemtanuk állítása szerint kb 20 éves lehet.
  ...

  Szemtanúk? Többen ott voltak a születésnél, vagy a fogantatásnál?

   
 • 4bakiba2018május13.21:28ÚjVálasz
  Idézet: matyaskiraly
  Sodiq Awogbemi Seyi az új magyar fehérvári tehetség.
  ...

  bizony. csak a születési anyakönyvi kivonatának hitelességét kéne megvizsgálni. mert, hogy nem 2003-ban született, az biztos. szemtanuk állítása szerint kb 20 éves lehet. már sokkal idősebb korosztályoknál is játszott és, ha jól tudom, akkor b csoportos meccsen is. ami azért érdekes.

   
 • 3matyaskiraly2018május13.21:23ÚjVálasz

  Sodiq Awogbemi Seyi az új magyar fehérvári tehetség.

   
 • 2kosar122018május13.21:03ÚjVálasz

  Szülők,szülők,szülők!

   
 • 1KosárFan72018május13.20:53ÚjVálasz

  Gratula srácok, komoly idény volt!!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!