A BLF-ből Barcelonáig

Barcelona - Ma ünnepli 29. születésnapját Hanga Ádám, a legmagasabban jegyzett magyar kosaras.
 
 
 
 
 

A BLF-ből Barcelonáig

Barcelona - Ma ünnepli 29. születésnapját Hanga Ádám, a legmagasabban jegyzett magyar kosaras.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Hanga Ádám. A fiú, aki egy magyar édesanya és egy guineai édesapa gyermeke. A fiú, aki a BLF-ből (Budapesti Legyőzhetetlen Feketék) indulva Barcelonáig jutott. A fiú, aki a magyar kosárlabda hírverője Európában, akinek a nevét, ha meghallja az öreg kontinens kosárlabda-társadalma, elismerően kacsint. A fiú, aki sérülések és hullámvölgyek tarkította időszakok után sem adta fel, aki az Euroliga legjobb védője lett. Aki magyarként csapatkapitány volt az ACB-liga egyik topcsapatánál. Igen, magyarként. Mert bár vitathatatlan, hogy az utóbbi években kiváló eredményeket ér el a válogatott, mégsem tartozunk Európa elitjébe. Őt mégis elismerik, megbecsülik, felnéznek rá. Spanyolországban, abban a pontvadászatban, amely az NBA mögött világszerte a legerősebb bajnokság.

Az albás évek

Hanga Ádám 1996-ban, a BLF-nél kezdett el kosárlabdázni. Itt kapta meg az alapokat, itt nevelkedett. 2006-ban az Albához igazolt, ahol öt szezont húzott le. Székesfehérváron teljesedett ki, ekkor került be a válogatottba, ekkor kapták fel rá a fejüket az emberek. CEBL-kupát nyert az Albával, a 2010/2011-es szezonban pedig majdnem győzelemre vezette a bajnokságban, 0-2-ről azonban fordítani tudott az Olaj a döntőben. Hanga kezében volt a bajnoki cím, Obie Trotter az utolsó pillanatban azonban leütötte a gyűrűről a labdát, amely valószínűleg becsorgott volna, Braniszlav Dzunics együttese pedig 3-1-es összesítéssel nyert volna.

"...the San Antonio Spurs select Adam Hanga, from Budapest, Hungary."

"And with the 59th pick in the 2011 NBA draft, the San Antonio Spurs select Adam Hanga, from Budapest, Hungary" - ha még pontosabbak akarunk lenni, így hangzott Adam Silver, az NBA komisszárának mondata, amellyel bejelentette, hogy a San Antonio Spurs draftolta Hangát. Az első magyar, akit kiválasztottak, hiszen Dávid Kornél "saját erőből", a Summer League-ből került a legjobbak közé. 2011 óta szinte nem telt el úgy nyár, hogy ne jött volna szóba az NBA, legintenzívebben talán az utóbbi két nyáron volt téma a Hanga-Spurs kapcsolat. Úgy tudjuk, 2017-ben igen közel volt a megegyezés, azonban az utolsó pillanatokban meghiúsult a szerződés. Esély azonban még mindig van, hiszen nem egy olyan európai játékos akad, aki csak a harmadik X-et való betöltése után került az NBA-be.

Az első nagy lépés - Manreasa

Egyértelmű célja volt Hanga Ádámnak az ACB-liga. A liga, amely Európa-szerte mindent visz. Ahol olyan klasszisok pattogtatnak hétről-hétre, mint Juan-Carlos Navarro, Sergio Llull, vagy éppen Rudy Fernandez. Vajon egyszer majd Hanga is megközelíti az előbb említett ikonokat?

Az első idény tanulóév volt a Manreasánál. Érhető. Magyarországról Spanyolországba. Az ACB-be. Nem vallott szégyent, mi több: 21.4 perc, 7.82 pont 34 meccsen. Nem is rossz.

A második esztendő volt igazán kiugró, ahol többnyire már kezdőként számított Hangára edzője. Vezérré lépett elő kenyéradójánál, 26 perc, 11.69 pont. Vártuk a fejleményeket a továbblépéssel kapcsolatban, hiszen reális sansz volt arra, hogy egy szinttel feljebb ugorjon a magyar klasszis.

Új fejezet - Laboral Kutxa

Hároméves szerződés a Laboral Kutxatól. Attól a Laboraltól, amely évek óta meghatározó tagja volt az Euroliga mezőnyének. Újabb nagy lépés előre.

Nem éppen úgy sikerült az első szezon, ahogyan azt Hanga tervezte. Sokat volt sérült, a játékpercei is csökkentek. Mi, magyarok azonban büszkék voltunk rá. Végre. Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Németh István és Báder Márton után egy újabb honfitárs, aki Európa legerősebb nemzetközi bajnokságában bizonyíthat hétről-hétre.

Egy szezon Olaszországban - Sidigas Avellino

Sokan talán értetlenkedve álltak a tény előtt, miszerint Hanga Olaszországba, a Sidigas Avellinohoz került kölcsönbe. Utólag visszagondolva viszont már mindenki azt mondja, bizony ez volt a legjobb megoldás.

Talán egy kis környezetváltozásra volt szüksége Hangának ahhoz, hogy újra önbizalmat szerezzen, ehhez pedig az Avellino tökéletes választásnak bizonyult. Kulcsemberként számítottak a magyar hátvédre, kezdő volt csapatában, kiválóan ment neki a játék - még az All Star gálára is meghívást kapott.

A szezon végén még négy összecsapás erejéig magára öltötte a Laboral mezét, az olasz bajnokság hamarabb véget ért.

Az áttörés éve - Baskonia

Kíváncsian vártuk, hogy mi vár Hangára a 2015/2016-os szezonban. Bizakodóak voltunk, azonban arra, ami jött, talán senki nem számított. Velimir Peresovic kezei alatt még tovább kezdte bontogatni szárnyait Hanga, olyannyira, hogy csapata egyik, ha nem a legfontosabb tagjává vált. Immáron stabil kezdő volt egy Euroligás együttesben. Csendes vezér. Nem dobálta a húsz pontokat, inkább védekezésben adott nélkülözhetetlen stabilitást. Persze a látványos megoldásokból is akadt bőven, egy-egy nagy zsákolás, egy-egy hatalmas sapka, vagy alley oop. Ám ami ezeknél sokkal fontosabb, az a megbízhatóság és a kiegyensúlyozottság volt. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Baskonia kiharcolta az Euroliga Final Fourjában való szereplés jogát.

A magyar játékost beválasztották az ACB legjobb ötösébe.

Nagy elismerés - a képzeletbeli karszalag, Európa legjobb védője

Sito Alonso váltotta Velimir Peresovicot, megkérdőjelezhetetlen volt Hanga vezérszerepe. Olyannyira, hogy társai megszavazták, ő legyen a csapat kapitánya. Spanyolországban, egy patinás klubnál egy magyar játékos a "capitano". Nem semmi.

A Baskonia továbbra is szépen teljesített, Hangára sem lehetett panasz. Az idény végeztével az Euroliga legjobb védőjének választották és ismét helyet kapott az ACB legjobb ötösében. Ha a képzeletbeli karszalag "nem semmi", akkor ez mi?

Átigazolási hercehurca, örömteli végkifejlet

Megérett az újabb váltásra honfitársunk, közel volt az NBA-hez, végül "csak" Barcelonában kötött ki. "Csak" annál a Barcánál, amely tizennyolcszoros spanyol bajnok és - akkor még - huszonháromszoros spanyol kupagyőztes, valamint kétszeres Euroliga-győztes.

A váltás úgy elhúzódott, hogy kérdéses volt Hanga Eb-n való szereplése is, ám végül megegyeztek a felek, a magyar játékos pedig jöhetett a válogatotthoz.

Hanga igazolta klasszisát Kolozsváron

Végre, jön az Eb. Az Eb, amit mi, magyarok már nagyon vártunk. Nagyon. Tizennyolc év után. A horvátok elleni nyitányon abszolút méltó ellenfelei voltunk Dél-nyugati szomszédainknak, Hanga azonban megsérült, a második félidőben már nem lépett pályára. Montenegrótól másnap simán kikaptunk. De ahogyan azt Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány hangoztatta, a válogatottnak Csehországra és Romániára kell koncentrálni. A két fő riválisra.

85-73-as győzelem a csehek ellen. A papíron jóval erősebb csehek ellen. Hanga 31/18-as pontmutatóval, 8 lepattanóval és 8 gólpasszal, mindent összevetve 34 VAL-lal végzett. Félelmetes, klasszis teljesítmény.

80-71-es győzelem Románia ellen. Továbbjutottunk a nyolcaddöntőbe. Hanga 25/6-os pontmutatót, 8 pattanót és 3 gólpasszt ért el.

Meggyőződésünk, hogy önbizalommal telve várta karrierje újabb nagy fejezetét.

Felemás szezon, valóra vált álom

A várakozásokon alul teljesít idén a Barcelona, az Euroligából már kiesett, több nem várt vereség is becsúszott a katalánoknak. Azonban ami nekünk, magyaroknak sokkal örömtelibb, az az, hogy Hanga a Barcánál is alapember. Stabil kezdőjátékos, aki kiegyensúlyozottan teljesít új állomáshelyén is.

A gyenge szereplés miatt Sito Alonsót menesztették, a helyét Szvetiszlav Pesics vette át, aki egyből kupagyőzelemre vezette az együttest. Hanga Ádám tehát spanyol kupagyőztes lett. Álma valóra vált, eddigi légióspályafutására feltette a koronát - alapemberként.

Hanga Ádám ma betöltötte huszonkilencedik életévét. A fiú, aki a BLF-ből indult, majd huszonkét esztendővel később a klasszis, aki Király Kupa-győztes lett a Barcelonával.

Isten éltessen, Ádám!

 
 

 

 
 • 7albasket2018április13.20:45ÚjVálasz

  Boldog születésnapot, további sikeres karriert, szép családi életet kívánunk Fehérvárról!

   
 • 6KosárFan72018április13.10:18ÚjVálasz
  Idézet: nemdeandre
  Sajnos mèg egy szaros magyar bajnoki címet sem sikerült összehoznia,hála Obinak..
  Ez a Barca visszalèpès a pályafutásában.Idèn lèpni kell tovább,mert azok a rugók gyorsan elkopnak..
  ...

  hála benczúrnak*

   
 • 5nemdeandre2018április12.23:02ÚjVálasz

  Sajnos mèg egy szaros magyar bajnoki címet sem sikerült összehoznia,hála Obinak..
  Ez a Barca visszalèpès a pályafutásában.Idèn lèpni kell tovább,mert azok a rugók gyorsan elkopnak..

   
 • 4szakerto2018április12.22:38ÚjVálasz
  Idézet: trumann
  Anno emlékszem rá, amikor Supival ketten áttették a székhelyüket Fehérvárra. Hatalmas tehetségek voltak mindketten.
  ...

  Pedig mikor Ádám Amerikában járt a Spursnél éppen a fizikumát emelték ki, hogy volt jóval le van maradva az ott játszóakhoz képest. Ezen és a dobástechnikáján kellett neki akkor főként fejlesztenie.

  Ádám főként a súlypontemelkedésével, azaz a rugóival és a kosárlabda intelligenciájával tűnt ki akkor. Szerintem. Az Alba meg lecsapott rá, pár évet lehúzott ott aztán tovább állt. Csak úgy, mint Luka Markovics, aki hiába játszott nálunk az Olajban az ifiben és a felnőttben is (még az Adria Ligában is) nem tekinthető Olaj-nevelésnek.

  Manapság pedig az egyik legsokoldalúbb játékos az Euroligában. Főként a védekezése a klasszis, de gyorsaságát is tudja kamatoztatni. A dobószázaléka is évről-évre jobb. Emberileg is nagyon pozitív, ami nem utolsó szempont akárhol.

  Szerencséje van, mert az elküldött Sito Alonso sajátjaként tekintett rá, vitte Baskoniából Barcelonába. Most viszont az új edző nem ad neki annyi lehetőséget neki. Egyébként a Barcánál nagyon túl van fizetve Ádi. Ami nekem meg neki se probléma, csak megjegyeztem. Valószínű, hogy az új edző nem akarta volna ennyire Hangát nem kötöttek volna pénzileg ilyen brutális szerződést. Mert még a Baskoniának is fizetni kellett a kivásárlásért nem kevés pénzt. De szerencsére legalább 2 szezonra még megkapja ezt a pénzt. Azt a pénzt, amiből a Barcának legalább 2, de 3 Euroliga-szintű játékost kéne foglalkoztatnia ha rendben és tudatosan működne ott a játékospolitika.

   
 • 3trumann2018április12.22:12ÚjVálasz

  Anno emlékszem rá, amikor Supival ketten áttették a székhelyüket Fehérvárra. Hatalmas tehetségek voltak mindketten. Azért Ádi már akkor is kimagaslott a kortársai közül, fizikuma erre a sportra tökéletes, illetve olyan játékintelligenciája volt, olvasta a játékot! Csodáltam a játékát!
  Viszont amikor betették a felnőtt csapatba, hát hibát hibára halmozott. Mindent gyorsasággal, atletikussággal akart megoldani, ahogy a juniorban, NB2-ben is tette. Ez nem igazán működött... Nem lehetett pályán tartani. Egy évet eljátszogatott T licencesként a B csoportban, ott nagyon sokat fejlődött.
  De szépen 1-2év alatt 'felnevelte' az Alba, utolsó itteni évében már a legjobb (magyar)játékosunk volt! Voltak sokan, akik csak miatta jártak kosármeccsre Fehérvárra a fővárosból, és még messzebbről is.
  Szóval valóban a BLF ( Farkas Laci) nevelte, de a felnőtt csapatba az Alba integrálta be.
  Számomra nagyon kedves játékos, és szerintem minden magyar nevében kívánjunk Neki sok sikert! Akár a CBA ligában, akár az NBA-ben.

   
 • 2szakerto2018április12.19:27ÚjVálasz

  Ja és meg kell dicsérni a BB1-et végre egy jó, tartalmas cikk!

   
 • 1szakerto2018április12.19:25ÚjVálasz

  Isten éltessen Ádám! A fehérváriak saját nevelésként tekintenek rá, pedig Budapesten nevelkedett és tanulta el az alapokat is.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!