Idegenben lepte meg a Nyíregyháza a Veszprémet

B-csoport – Közvetlen riválisa botlását kihasználta az OSE.
 
 
 
 
 

Idegenben lepte meg a Nyíregyháza a Veszprémet

B-csoport – Közvetlen riválisa botlását kihasználta az OSE.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Hétvégén a 15. forduló mérkőzéseivel folytatódott a másodosztály két csoportja.

A Piros-csoportban minden együttes pályára lépett. A dobogós csapatok már pénteken: az éllovas OSE a Honvéd ellen is győzött, s ezzel növelte előnyét, ugyanis a Veszprém–Nyíregyháza rangadót a harmadik helyezett vendégek nyerték a második pozíciójukat egyelőre őrző veszprémiek ellen. Kertész Dániel hajrákosarával nyert a Békés a vereségszériáját lezárni még mindig nem tudó Bonyhád ellen. Az MTK a Győrt, a Nagykőrös a MEAFC-ot győzte le, a TF pedig három ponttal volt jobb a Vásárhelynél. Megszakadt a Vasas sorozata: a Pécs állította meg az eddig szárnyaló fővárosi fiatalokat.

A második helyezett Budafok Óbuda elleni győzelmével indult a hétvége a Zöld-csoportban. A tabellát vezető BKG is nyert a Tiszaújváros ellen, és a Salgótarján is megrázta magát: a kevés pontot hozó hétközi vereséget egy 44 pontos Eger elleni sikerrel javította ki. A tartalékcsapatok csatáját az Alba nyerte a Falco ellen, és a MAFC II. is győzött a Pápa ellen.

NB I/B, 15. forduló

Piros-csoport

Nyíregyháza-bravúr Veszprémben

„Nekem mindegy, hogy mennyivel, s hogyan, csak nyerjünk: az egypontos sikernek is örülnék” – mondta a bemelegítéskor Mérész-edző, jelezvén: nem akármilyen csata előtt áll a tabellán második helyen álló alakulata. A tanítványai mintha rácáfolni akartak volna a szavaira, látványosan és eredményesen kezdték a – telt ház előtt megrendezett – másodosztályú rangadót, ami jó felütést adott a műsorfolyamnak (4-0). Ezzel együtt már akkor érezni lehetett, hogy a veszprémiekkel a bajnoki nyitányon is elbánt észak-alföldieket jó képességű sportolók alkotják – és belőlük a trénerük egy mindenkire veszélyes „bandát” gyúrt. Mindkét csapat úgy, oly’ szigorúan védekezett, hogy a másikat hibákra kényszerítse, ennek a számlájára volt írható a kevés pont: az ötödik percben hat–ötöt mutatott a jelzőtábla. Időnként szikrázott az összecsapás, dobóhelyzetbe is nehéz volt kerülni, a felek óriási munkát végeztek a pályán, viszont a támadás-befejezésekkel – kiváltképp a közeliekkel – továbbra is akadtak gondok (10-10). A nyírségieknek mindenre volt válasza, jó néhány átadásunkat lefülelték, Kovács Soma negyedzáró triplája „csak” arra volt elég, hogy a klubja közelebb férkőzzön hozzájuk – írja a VeszprémKosár.hu.

A helyi kedvencek a folytatásban sem találták a ritmust, feszülten, illetve néha elképzelés nélkül pattogtattak, pedig ha kicsivel figyelmesebbek, meglelhették volna a náluknál fürgébb „cápák” elleni fegyvert (15-21). A két Gergely, Körtélyesi és Hegedűs villanásaival sikerült feljebb kapaszkodni, a tizenhatodik minutumban tizenkilenc–huszonegyre álltak a gárdák, s ez éppenséggel nem közönségszórakoztató játékról árulkodott. A pályán hatalmas volt a küzdelem. Ha bajosan is, de a bakonyiak kisvártatva mind többször törték fel az ellen védelmét, igaz, az egyenlítésért (24-24), majd a vezetés visszavételéért szinte vért kellett izzadniuk. Csakhogy „macerás” volt úgy tartani ezt a pozíciót, hogy az egyetemisták előadásából hiányzott az összhang, aminek következtében rossz döntéseket hoztak (28-29).

A fordulást követően akarattal és elszántsággal kompenzálták Pável Dánielék, hogy ezúttal nem tudták jó játékkal kiszolgálni a drukkereiket, ám az önbizalomhiányuk továbbra is érvényben maradt (32-33). Mivel rettenetesen dobták kintről – a lefújásig két hármasuk lett jó a tizennyolc próbálkozásukból –, a bejátszásokat és a betöréseket erőltették, ami nem mindig hozott eredményt a konyhára, mert a rivális jól védte a festéken belüli területet. Mikor a szurkolók már azt hitték, hogy semmi sem jön össze, Helmeczi Andrásék hirtelen lendületbe jöttek: ha tyúklépésekben is, de elkezdtek valamiféle előnyt kiépíteni (38-35). A párharc ezen részében végre érvényesítették az akaratukat, az idegenben eddig nem túl acélos mérleggel bírt Nagy Krisztiánékat kicsit leszakították magukról (45-39). Miután a védekezésük nagyon összeállt – ha arról volt szó: lecsapdáztak –, a túloldalon dobhattak egy-két könnyű kosarat. Bár a harmadik negyed vége a tarthatatlan Bus Iván és társaié lett, kétpontos hazai előnyről indult a záró felvonás.

A szimpatizánsok arra gondoltak, hogy a lepattanó-csatában dominált HOYA-mezesek innen már nem engedik ki a kezükből az ütközetet, ám a vetélytárs máshogy vélekedett, lévén, két perc alatt hintett három triplát és két duplát, amire a hazaiak képtelenek voltak felelni (45-54). A veszprémiek teljesen leblokkoltak, Mérész-mester hiába kért időt, az akkortájt a Czura Attila által húzott nyíregyháziak repesztettek egy nulla–tizenhetes rohamot, ami padlóra küldte a vendéglátókat. Innen már nem volt visszaút, jóllehet Körtélyesi megtörte a gólcsendet. A remek hatékonysággal tüzelt rivális nagy elánnal küzdött, s ezzel megfojtották a bátortalan veszprémiek vérszegény attakjait: a helyzeteket ugyanis megcsinálták, de a végrehajtásokba rendre hiba csúszott (…a mezőnybeli dobóformájuk a végére harminchat százalékos lett; 51-64). A publikumon semmi sem múlt, a hajrában is bíztatta az összesen huszonegy labdát eladott övéit, pedig akkor már majd’ mindenki tudta, hogy a játékot okosan lassított nyírségiek ellen, a fordításhoz csoda kellene. Ami a sportpályákon ritkán „üti fel a fejét”.

Mérész Csaba, a Veszprém vezetőedzője: Először is gratulálok az ellenfélnek. Ma mintha nem lettünk volna itt fejben, ennek tudható be, hogy a támadásszövéseink zöme katasztrofális lett.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Nyíregyháza Blue Sharks 60-70 (13-14, 15-15, 17-14, 15-27)

Veszprém: KÖRTÉLYESI 17, PAVLOVIC 17, Hegedűs 9/3, Kovács S. 7/3, Helmeczi 4, Lógár 2, Balázs B. 2, Schéda 2, Pável D. -.

Nyíregyháza: BUS I. 22, CZURA 17/9, Nagy K. 8/3, Sitku M. 7, Sztojanovics 7/3, Oláh Z. 5/3, Czinger 4, Mokánszki -, Vida -, Szondi -.


Hozta a kötelezőt az OSE a Honvéd ellen

Hazai szempontból könnyednek indult az OSE–Honvéd mérkőzés, talán ez is okozta a későbbi gyengélkedést. Tetszés szerint érhették el kosarainat a vendéglátk, nem ütköztek különösebb ellenállásba, így megerőltetés nélkül tettek szert rögtön az első negyedben tízpontos előnyre – számolt be az OSELions.hu.

Sőt, a 12. percben már 32-16-ot is mutatott az eredményjelző, semmi nem utalt arra, hogy ma este meg kéne magát erőltetni a hazai csapatnak. Madár távolról, Spagnolo pedig a pálya minden részéről betalált, ám ekkor megtört a lendület. Az addig jól működő támadójátékuk elakadt, elkezdtek egyénieskedni, amibe már több hiba csúszott, a Honvéd pedig megérezte ezt és könnyed második szándékú lepattanóból és indításból szerzett kosarakkal visszajött a meccsbe. A negyed végére a hazaiak még tudtak rázni magukon egyet, az időközben hat pontra apadt előnyüket visszatornázták 14-re, 49-35-re hozva a félidőt.

Fordulás után bent maradt az OSE az öltözőben, a pesti alakulat pedig küzdött derekasan, így nem alakult ki nagyobb különbség, sőt, ezt a játékrészt a hazaiak el is vesztették két egységgel.

Illés Máté fújt riadót mielőtt még jobban vérszemet kaptak volna a vendégek, gyors egymásutánban berámolt két triplát és egy duplát, biztosítva a ma esti kötelező győzelmüket. Bár ellenfelük mindent megpróbált, annak ellenére sem tudták veszélyeztetni vezetésüket, hogy a hazai csapatból mindenki pályára lépett.

Összességében visszafogott teljesítménnyel is magabiztosan hozta soros mérkőzését az OSE, a Honvéd pedig becsülettel küzdött, nagyobb különbségnél sem adta fel, így dicséret illeti őket.

Vavra András, az OSE vezetőedzője: Próbáltam ma mindenkinek több lehetőséget adni, sajnos ma kevesen éltek vele. Amikor kellett, mindig megrázta magát a csapat, de nagyon rutinból hoztuk le az estét. Idén még nem vesztettünk lepattanóharcot, most sikerült tizenhattal, ez is az akarat és koncentráció hiányát mutatja. A következő két meccsen semmi ilyen lazítást nem engedhetünk meg magunknak, az a két csapat pillanatok alatt meg fogja büntetni ezt. Örülök Bogatin Ádám jó belépésének és Illés Máté jó teljesítményének.

OSE Lions – Budapesti Honvéd SE 88-79 (26-16, 23-19, 15-17, 24-27)

OSE: MADÁR A. 17/9, SPAGNOLO 17/3, ILLÉS M. 16/9, Kiss K. 10, Bogatin 8/3, Zsíros P. 8/6, Kiss Á. 4/3, Sömenek 4, Bödör 2, Balla 2, Schuj -.

Honvéd: MUCZA 24/3, STEFÁN D. 14/3, Máté M. 10/6, Fülöp L. 8, Kováts R. 7, Steier R. 6, Pintér D. 3/3, Szalay 3, Bea B. 2, Hargitai 2, Tichov -.


Calle Pubfood Békés – Knipl Kft. Bonyhádi KSE 90-89 (20-17, 24-23, 27-20, 19-29)

Békés: KERTÉSZ D. 20/3, KRSZTICS 16/3, KOMA D. 14, Nagy B. 13/3, Nagy Cs. 8/6, Zrinyi 7/3, Gruda 4, Adebayo 3/3, Farkas G. 3/3, Hajdu 2, Papp B. -.

Bonyhád: TÖMÖSVÁRY 20, Jilling 17/9, SOMOGYFOKI SZ. 13, Somogyfoki P. 11/3, Baki S. 9/3, Pechár Cs. 9/9, Csobán 6/6, Fazekas 2, Fetzer 2.


MTK Törökbálint – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 88-73 (24-10, 22-23, 20-20, 22-20)

MTK: BOINITZER 23/9, SZABÓ T. 18, Jakab P. 12/6, Bihari 12, Máriás 7/3, Nagy Sz. 6/6, Bognár 6/6, Dobos M. 4.

Győr: GOMBÁS 18/9, KÁMÁN B. 17/3, Nárai 14, Ruják B. 10, Nagy T. 6/3, Domsitz 6, Gáll 2, Horváth Á. -.


Nagykőrösi Sólymok KE – MEAFC 94-77 (21-25, 27-17, 22-13, 24-22)

Nagykőrös: MOLNÁR M. 26/9, LAKOSA Á. 21/15, DOBOS L. 18, Fehér P. 14/6, Tóth V. 8, Candido 4, Mácsai 3, Kovács S. -, Kónya -, Fehér Á. -, Kocsis -.

MEAFC: Lippai 18, Szögi 16/3, Drahos 13/9, Kopasz M. 9/6, Béres D. 8, Takács D. 6/3, Szőke G. 3, Homoki 2, Máté B. 2, Szojka -, Orliczki M. -.


Jobban hajrázott a TF

Felborult a hazai pálya az első percekben, miután a bajnokság egyik legponterősebb kosarasa, Beák két perc alatt 3 triplát szórt (2-12). Utasi Gábor rögtön időt kért, de ez nem állította helyre a rendet, sőt: Buzás és Debreceni egyre jobban belelendült, ami 8-22-es állást eredményezett. Nem adta fel azonban a Kosársuli, Gajics, Szabó és Molnár pontjaival 20-26-ra zárkóztak fel a kisszünetre – tudósít a Vásárhely–TF bajnokiról a VásárhelyiKosársuli.hu.

Nagy csatát hozott a második periódus első kétharmada, ennek megfelelően nem a sok pontról szólt ez az időszak. Mehmedovics mester nem hagyta szó nélkül ezt, de sokkal előrébb ezután sem voltak. Ráadásul az utolsó pillanatokból a Vásárhely jött ki jobban, így Vasék megfelezték a hátrányukat a fordulás előtt, amikor 32-35 állt az eredményjelzőn.

Összekapta magát a TF a félidőben, Szobiék 48-39-nél jutottak levegőhöz. Ám a kék-sárgák nem hagyták magukat, a sok lepattanót lekapó Bálint, Molnár és Szabó villant néhányszor, ami után utolérték riválisaikat, sőt Gajics két büntetője után fordult a kocka, és a Csongrád megyeiekhez került a vezetés (54-50).

Pikk-pakk egyenlített a fővárosi alakulat, amit cserével próbáltak ellensúlyozni a hazaiak. Szabó Péter új lendületet adott társainak, akik 60-54-re ismét magukhoz vették az előnyt. A Tehetséges Fiatalok szívósan játszva visszakapaszkodott, a Hódmezővásárhely viszont nem tudott betalálni, így 2 minutummal a vége előtt Utasi edző hívta tanácskozásra fiait. Ettől függetlenül az utolsó perc előtt 60-60 volt az állás. Az addig 7/1-s mutatóval dobó Kerkai suhintott egy triplát, ami győzelmet jelentett a budapestieknek.

Utasi Gábor, a Vásárhely vezetőedzője: Tudtuk, hogy kevés pontos mérkőzés lesz, és nagyon fontos lesz az eredményes támadójáték. Nem emlékszem mikor volt utoljára, hogy nem volt sikeres három pontos kísérletünk hazai pályán. A TF tudatosan lassította a játékot, de még így is nyerhettünk volna.

Vásárhelyi Kosársuli – Tehetséges Fiatalok Basketball Players 60-63 (20-26, 12-9, 22-15, 6-13)

Vásárhely: SZABÓ P. 19, VAS P. 12, Molnár B. 10, Gajics 8, Varga Z. 5, Bálint E. 4, Pavlovic 2, Horváth M. -.

TF: KERKAI 15/6, Beák G. 14/12, Debreceni D. 14, BUZÁS 12/6, SZOBI 8, Adegbite -, Csabák -.


PVSK-Kronosz Kiadó – Vasas Akadémia 89-73 (31-17, 17-14, 18-22, 23-20)

PVSK: DEMETER 23, BÍRÓ L. 17/9, Dragasevic 16/9, Kővágó-Laska 11, Krnjajski 10, Popgyákunik 6/3, Berkics 3/3, Benke K. 3/3, Riskó -, Mándity M. -.

Vasas: BOROS 26/9, Katona R. 13/9, Andrássy 8, Sólyom B. 8, Steier 5/3, Kiss B. 5, Völgyi 4, Kozma 3/3, Kovács B. 1, Barócsi -, Koflanovics -.

A Piros-csoport állása
HCsapatMGyVDpKpRelatív pont
1.OSE Lions 14 13 1 1230 10750,964
2.HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 15 11 4 1239 10780,867
3.Nyíregyháza Blue Sharks 14 10 4 1129 10420,857
4.PVSK-Kronosz Kiadó 13 8 5 1072 10200,808
5.Tehetséges Fiatalok Basketball Players 13 7 6 916 9530,769
6.Vasas Budapest 15 8 7 1130 11440,767
7.MEAFC 15 7 8 1189 11740,733
8.MTK Törökbálint 14 6 8 1081 10640,714
9.Calle Pubfood Békés 14 6 8 1166 12330,714
10.Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 14 6 8 1080 11560,714
11.Nagykőrösi Sólymok KE 14 5 9 1089 11430,679
12.Vásárhelyi Kosársuli 13 4 9 1038 11060,654
13.Knipl Kft. Bonyhádi KSE 14 4 10 1013 11040,643
14.Budapesti Honvéd SE 12 2 10 905 9850,583

Zöld-csoport

Ford Ivanics-Budafok – Óbudai Kaszások 88-69 (32-13, 11-19, 17-26, 28-11)

Budafok: TURSICS 26/18, VARGA D. 20, FEHÉR CS. 17/9, Lados 8, Horváth M. 6, Mészáros Cs. 3/3, Tóth Sz. 2, Kiss M. 2, Steier K. 2, Szőke O. 2.

Óbuda: Kutrovich 20/3, VAN DER MEER 19, Pintér M. 16/9, Sebők B. 7, Varga I. 5/3, Baptiszta 2, Szóráth -, Reiter -, Molnár L. -.


Alba Fehérvár II. – Falco KC Szombathely U23 92-71 (23-29, 31-17, 18-19, 20-6)

Alba: BRBAKLIC 32, KELLER I. 14/3, Varga M. 14/6, Lévi 13/3, Polster 6/6, Papp I. 5, Takács Mi. 4, Kuttor 2, Nshimba 2, Magda D. -, Szűcs P. -.

Falco: DURÁZI 19/3, KOVÁCS BENCE 17/6, Körömi 13, Kucsora 8, Dancsecs 7/3, Hódi 3/3, Lukács D. 2, Németh Ba. 2, Laman -, Németh Be. -, Körmendi -, Bereczki -.


BKG-Príma SE – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub 100-81 (30-26, 15-25, 24-15, 31-15)

BKG: NAGY BO. 24/12, TANÁCS A. 22, Nagy Be. 10/6, Halász Á. 10, Kaluha 9/3, Khakonov 7/3, Reizer 6, Szeleczki 5, Ben-Kane 5, Czakó 2.

Tiszaújváros: Piukovics B. 23/12, GÁSPÁR B. 16/6, Pöstényi 12, Jackson 11, Kiss B. 8/6, Szilasi 4/3, Pongrácz 4, Endrész 3, Orosz D. -, Kovács Z. -.


MAFC II. – Motax-Pápai KC 88-71 (19-19, 17-26, 26-13, 26-13)

MAFC: KATONA B. 30/9, BORDÁCS 20, VÍGH 19/3, Szanyi 9/3, Nagy L. 5/3, Fehér Á. 5/3, Bartos -, Cserkúti -.

Pápa: Kálmán L. 17/9, KELLER V. 12, Horváth G. 12, Schveighoffer 10, Horváth A. 9/9, Presing 7/6, Fülöp A. 4, Hadnagy B. -, Kasza K. -, Domján -.


Salgótarjáni KSE – EKE Eger KOK 97-53 (18-15, 24-13, 30-10, 25-15)

Salgótarján: RACKLEY 24/12, JAKAB P. 18/9, BURAI 16/6, Joó 12/3, Sonyák 11/6, Csapai 9, Piukovics P. 3, Olasz Á. 2, Póczos 2, Kovács D. -.

Eger: Szicsák 10, Illés B. 9, Csákvári 9/3, Ungi 6, Szabó G. 6/6, Veres 5, Kiss B. 2, Bürgés 2, Pomázi 2, Mészáros B. 2, Beák B. -, Megyes -.

A Zöld-csoport állása
HCsapatMGyVDpKpRelatív pont
1.BKG-Príma SE 15 15 0 1460 10961,000
2.Ford Ivanics-Budafok 15 14 1 1374 10480,967
3.Salgótarjáni KSE 15 12 3 1255 9710,900
4.SMAFC 14 10 4 1183 10960,857
5.Bajai Bácska FKE 14 10 4 1111 10990,857
6.Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub 15 9 6 1198 11600,800
7.Sopron KC-Sportiskola 14 6 8 1139 11760,714
8.MAFC II. 15 6 9 1193 12700,700
9.DEAC U23 14 5 9 1109 11700,679
10.Falco KC Szombathely U23 15 4 11 1161 12840,633
11.EKE Eger KOK 14 3 11 925 10830,607
12.Óbudai Kaszások 14 3 11 1062 12940,607
13.Motax-Pápai KC 15 3 12 1030 12110,600
14.Alba Fehérvár II. 15 2 13 1153 13950,567
 
 

 

 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!