Ilyen volt a hétvégi All-Star Gála

Budapest - Közel 200 képes galéria a kosárlabda ünnepéről.
 
 
 
 
 

Ilyen volt a hétvégi All-Star Gála

Budapest - Közel 200 képes galéria a kosárlabda ünnepéről.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Hétvégén a Tüskecsarnokban rendezték a férfi kosárlabdázók Tippmix Kelet-Nyugat All Star-gáláját, melyen valamennyi elsőosztályú klub képviseltette magát játékossal. A mintegy hatórás esemény színes programot kínált, először a kerekesszékes All-Star csapatok mérkőztek meg, majd az egyetemi bajnokság legjobbjai az U20-as válogatottal. Díjátadók és köszöntések emelték az ünnepi hangulatot, végül jött a főmeccs, a szünetekben hárompontosdobó-versennyel, Experidance-táncbemutatóval és látványos pillanatokat hozó zsákolóversennyel. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ezen az eseményen is ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját.

A kerekesszékes All-Star csapatok meccsének félidejében Kelet 29-17-re vezetett, a Nyugat folyamatosan zárkózott, de fordítania nem sikerült, 41-38-as keleti siker született.

Következett az újabb mérkőzés, a magyar U20-as válogatott az egyetemi válogatottal csapott össze. Eleinte az egyetemi csapat kontrollálta a mérkőzést, az első negyed után 22-18-ra, majd a félidőben 44-43-ra vezettek. A hajrában viszont az U20 akarata jobban érvényesült, és 78-71-re megnyerte a meccset. A mezőny legeredményesebb játékosa a 22 pontig jutó Nagy Szabolcs lett az egyetemi csapatból, a korosztályos válogatottból Filipovics Stefan szerezte a legtöbb pontot, 16-ot.

Fél hattól került sor a díjátadásokra, ahol először Mészáros Lajos, Ránky Mátyás és Tursics Sándor részesült miniszteri dicsérő oklevélben, majd a megyei szövetségek tüntették azokat a szakembereket, akik az elmúlt években kiemelkedően sokat tettek helyi szinten a kosárlabdáért. Ezt követően a szeptemberi Európa-bajnokságon remekül szereplő férfiválogatott tagjai kaptak elismerést.

A díjak átadása a gálameccs időkérései közben is folytatódott: Farkas Lászlót választották az év kerekesszékes kosarasának, a mérkőzésük legértékesebb játékosa (MVP) Domonkos Roland lett. Ugyanezt a díjat a fiatalok meccsén az U20-as válogatottból Kucsora Csaba kapta.

A következőszünetben, egy születésnapját ünneplő kisfiú játszhatott egy az egy ellen Vojvoda Dáviddal és végül le is győzte a válogatott bedobóját – mindketten hatalmas tapsot kaptak.

Keller Ákos közben újabb és újabb zsákolással készült a gála leglátványosabb részére. Vojvoda utolsó másodperces triplájával 37-36-ra vezetett Nyugat az első negyed után.

Az első szünetben rendezték meg a hárompontosdobó-versenyt, Keletről Seth Allen és Vojvoda Dávid, Nyugadtról Jabril Durham és Benke Szilárd érkezett, valamint a 2017-es streetball tripladobó-verseny győztese, Vizi Sándor. A döntőben Seth Allen egy ponttal előzte meg a remekül hajrázó Vizi Sándort.
Ezt követően a kisemberek is bemutatták, hogy hatalmas zsákolásokra ők is képesek: a körmendi Wright, majd az ex-körmendi Perry is látványosan húzta a gyűrűbe a labdát, a szolnoki játékos ráadásul egy 360 fokos zsákolással tette mindezt. Ryan Watkins sem szeretett volna lemaradni, roppant ponterősen kosarazott a soproni center.

Az egyik időkérés alatt egy kisebb táncversenyt is rendeztek a pályán, amelybe végül a játékosok – Darrin Govens, Gerald Armwood - is beszálltak a hölgyek mellé.

Félidőre 74-68-cal mentek a csapatok, keleti előnnyel. A szünet alatt az Experidance tánccsoport húszperces műsora biztosította a látványos showt.

A következő időkérés közben a Puskás Artúr által vezetett Team Honvéd megnyerte a dobóversenyt.

Következett a várva várt zsákolóverseny. A végeredményt egy ötfős zsűri döntötte el, melynek tagjai: Hosszú Katinka és édesapja, Hosszú István, két korábbi remek kosaras, Mészáros Zalán és Boros Zoltán, valamint az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc.

Keller Ákos volt az egyetlen magyar induló, rajta kívül Gerald Armwood, a mindössze 183 centis Kendrick Perry, Justin Tuoyo és a streetball-bajnok Ralph Martinez szálltak versenybe. Utóbbi két induló sikeres kísérlet nélkül búcsúzott, a döntőbe Armwood és Keller jutottak.
Itt már NBA-szintű zsákolásokat is láthattunk, csak úgy záporoztak a maximális 50 pontok, Hosszú Katinka több alkalommal is videózta a produkciókat. Olimpiai bajnokunk nem véletlenül nagy kedvence a sportág – egyrészt bátyja és édesapja is kosarazott, illetve Hosszú Gergely még mindig a Baja játékosa; másrészt Katinka ikonja az NBA egyik legjobbja, LeBron James, akinek 2015 tavaszán meccsére is ellátogatott egy transzparenssel.

Keller Ákos végül többek között Vince Carter-féle könyökös zsákolással nyerte meg a versenyszámot, melyen elmondása szerint szinte az utolsó pillanatban tudta meg, hogy indul.
„Életemben először nyertem zsákolóversenyt, emiatt nagyon boldog vagyok. Nem készültem arra sem, hogy indulok, csütörtökön szóltak, hogy jó lenne egy magyar is a mezőnybe, és legyek én az. Nem készültem szinte semmit, rögtönöztem végig, ezért is volt több rontásom. A kedvenc játékosom Vince Carter, a zsákolásait kívülről tudom, a könyököset is miatta vetettem be. Annak kifejezetten örülök, hogy Hosszú Katinkától vehettem át a díjat és még két puszit is kaptam" - elemzett az újdonsült zsákolókirály.

A negyedik negyedet ismét Kelet kezdte jobban, az előny volt már 10 pont fölött is az utolsó 3 percben, leindításokból folyamatosan kapta a könnyű kosarakat Nyugat. A dunántúliaknak a kinti dobások sem sikerültek, így ezúttal a Kelet diadalmaskodott, 133-117 arányban. A mérkőzés legjobbjának a paksiak játékosát, Eilingsfeld Jánost választották.

A találkozót követően a parkettet ellepték az autogramvadász gyerekek – a gálán a legtöbben a húsz év alattiak voltak túlsúlyban, akiknek jelentős része kosarazik is. Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke így értékelte az eseményt:

„Megérte megszervezni az eseményt, pezsgő, lendületes programmal, mintegy 2500 néző előtt, rengeteg gyerekkel. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy újra példaképeink vannak, akik nagyon közvetlenek voltak végig és szívesen osztogatták az autogramokat is. Szeretnénk, hogy Budapesten ismét elit csapatok legyenek, vidéken már nagyon jó nézőszámokat hoznak a meccsek és a színvonal is emelkedett. Egy ekkora városnak fontos, hogy legyen jó csapata, olyan, amelyik Európában is szerepelhet, hiszen ez az utánpótlást is vinné előre a sok fiatal miatt. Azért harcolunk, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Számomra egyébként az esemény fénypontja az volt, amikor Eilingsfeld Jánosnak átadhattam az MVP-díjat, mondtam neki, hogy ez az egész éves munkájának megkoronázása. Hatalmas szívű ember, aki a parkettát mindig felszaggatja, hasznos zongoracipelő, aki nélkül nincs jó eredmény, vagy csapat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen játékosunk van és ezzel a legmagasabb szintre került." – nyilatkozta Szalay Ferenc.

2017 egy különleges év volt a hazai kosársport számára, hiszen mind a férfi, mind a női válogatott kitett magáért s kontinenstornán, s ahogy Szalay Ferenc is nyilatkozta: az emlékévet sikerült méltó módon lezárni az ünnepi All-Star gálával.

 
 

 

 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!