Újra topcsapatot akar építeni Körmenden

Körmend - Teo Cizmic szerint még az építkezés fázisában járnak, de idén még a tavalyiaknál is jobb képességű játékosai vannak. Bebes István bizakodó, azt mondja, a szakmai stáb már bizonyította, hogy érti a dolgát.
 
 
 
 
 

Újra topcsapatot akar építeni Körmenden

Körmend - Teo Cizmic szerint még az építkezés fázisában járnak, de idén még a tavalyiaknál is jobb képességű játékosai vannak. Bebes István bizakodó, azt mondja, a szakmai stáb már bizonyította, hogy érti a dolgát.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Egyelőre szenzációs szezont fut az előző kiírás bronzérmese és kupagyőztese, az Egis Körmend csapata, amely négy győztes mérkőzés után veretlenül vezeti az NB I-es kosárbajnokságot, a FIBA Europe Cup sorozatban pedig közel áll a csoportból való továbbjutáshoz. A piros-feketék sikeredzője, Teo Cizmic a BB1.hu-nak beszélt az eddigi szereplésről.

- Még mindig az építkezés fázisában járunk. Nem vagyunk tökéletes helyzetben, ugyanis az előszezonban rengeteg problémával küzdöttünk. Petty sérülése miatt több, mint egy hónapot irányító nélkül készültünk, ráadásul Horti és Csorvási is kidőltek a sorból, Ferencz pedig a válogatottnál készült. Rengeteg hiányzónk volt, ami megnehezítette a felkészülésünket, de folyamatosan fejlődünk, és meccsről-meccsre próbálunk egyre jobbak lenni – kezdte Teo Cizmic, az Egis Körmend vezetőedzője, aki ezt követően arról is beszélt, hogy szerinte mi a legnagyobb különbség a tavalyi és az idei Körmend között.

- A tavalyi szezonban mélyebb keretünk volt, az edzéseken nagyobb nyomást tudtak gyakorolni egymásra a játékosok. Idén kevesebben vagyunk, és a sok sérülés miatt az alapozás során többször ifistáknak kellett szólnunk, hogy megfelelő létszámban tudjunk edzeni. Ez a helyzet sok tényezőt megváltoztat, és talán ez a legnagyobb különbség. Ami biztos, hogy idén kiváló képességű játékosaink vannak, sőt, talán még a tavalyiaknál is jobbak. Az erős edzésektől lesz egy csapat is erős, és az alapozáskor ez nálunk még hiányzott, de az nem kérdés, hogy a képesség megvan a srácokban.

Két fontos hazai mérkőzés vár a csapatra a FIBA Europe Cup sorozatban. A Körmend akár történelmet is írhat azzal, ha továbbjut.

- Nagyon remélem, hogy sikerül, ez a célunk. Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon erős csapatok látogatnak majd hozzánk, de azt megígérhetem, hogy mindent megteszünk, és kitesszük a szívünket a pályára. Energiával, és hatalmas lelkesedéssel próbáljuk ellensúlyozni azt, hogy a két ellenfél talán jobb csapat nálunk. Attól függetlenül, hogy mit játszunk jövő szerdán a Gravelines ellen, a Groningent mindenféleképpen meg kell vernünk a továbbjutáshoz. Ha nyerünk a franciák ellen, akkor egypontos siker is elég lehet a Groningen ellen, de ha kikapunk, akkor legalább hattal kell legyőznünk a hollandokat.

És hogy mire lehetnek képesek itthon a kupagyőztes és bronzérmes piros-feketék?

- A honi pontvadászat évről-évre egyre erősebb, és az idei bajnokság is jóval erősebb, mint az előző. A csapatok többsége öt légióst szerepeltet, és mindenhol vannak remek magyar kosarasok is, akik fejlődnek, és egyre jobban felnőnek a feladathoz. Úgy érzem, hogy kemény szezon lesz, nehezebb, mint a tavalyi. Van hét-nyolc olyan csapat, amelyek közül bármikor bárki bárkit legyőzhet, ezért nagyon nehéz jósolni a végeredményt illetően. A célunk jelenleg, hogy az alapszakasz végén az első ötben végezzünk, és ott legyünk a Magyar Kupa nyolcasdöntőjében. Amikor tavaly nyáron megérkeztem a klubhoz, már akkor is kijelentettem, hogy a következő három-négy évben az a célunk, hogy mindig az első ötben legyünk, és a Körmend a múltjához, a tradíciókhoz hűen újra topcsapat legyen Magyarországon, a szurkolók és a szövetség szemében is. Kitűnő lenne, ha ezt el tudnánk érni. Ha valamilyen okból kifolyólag mégsem végeznénk az első ötben, akkor is be lehet jutni az elődöntőbe, de ez még nagyon messze van. Ami fontos, hogy ebben az első néhány évben mindig a top ötben végezzen a csapat – mondta Teo Cizmic.

„A szakmai stáb érti a dolgát”

Természetesen a szakmai munka nem működhetne megfelelő háttér nélkül. Ebben nagy szerepe van a városnak, Bebes István polgármesternek, a klub korábbi játékosának is. A politikus úgy látja, gyors és lendületes csapat épül Körmenden, amivel azonban még dolgoznia kell a stábnak.

- Mivel még nagyon a szezon elején járunk, ezért nem lenne szerencsés, ha messzemenő következtetéseket vonnánk le az eddigi mérkőzések alapján. Az azonban már most is látható, hogy egy fiatal, gyors és lendületes csapat épül Körmenden, amivel azonban még dolgoznia kell a szakmai stábnak. Nyilván nem egyszerű a feladat, hiszen a négy új légiós és a két új magyar igazolás mellett a körmendi fiatalokat is folyamatosan kell beépíteni a keretbe. A szakmai stáb azonban tavaly már bizonyította, hogy érti a dolgát, és képes arra, hogy valódi csapattá gyúrja a játékosokat. Nekünk szurkolóknak pedig az a dolgunk, hogy támogassuk a csapatot minden körülmények között, ha pedig szükséges türelemmel viseltessünk a játékosok és a klub irányába.

- Ön mit gondol, mi az Egis Körmend sikerének a titka?

- Úgy gondolom, hogy a klub és a körmendi kosárlabda ereje az összefogásban és a közösség erejében rejlik. Ez a siker tehát több lábon áll, és minden pillér nélkülözhetetlen. Kellenek hozzá a megfelelő képességű és mentalitású játékosok, kellenek hozzá a szponzorok és támogatók, akik megteremtik a stabil gazdasági hátteret, ami biztosítja a nyugodt és kiegyensúlyozott légkört. Kell hozzá egy olyan stáb, akik nem csak szakmai tudásban, hanem pedagógiailag is értik a dolgukat. És természetesen óriási szükség van a szurkolókra. Nélkülük ugyanis nem lenne ugyanaz a körmendi kosárlabda. A fanatizmusuk, a kitartásuk és a szeretetük olyan plusz erőt ad a játékosoknak, ami nélkül nem lehetnénk sikeresek. Körmend egy kis város, egy olyan település, ahol hihetetlen erőket tud mozgósítani a közösségi összefogás, és ez szerencsére a kosárlabdában is jelen van.

- A FIBA Europe Cup sorozatban a saját kezébe vette a Körmend a sorsát. Mekkora esélyt lát arra, hogy sikerüljön továbbjutnia a csapatnak a nemzetközi porondon?

- Először is szeretném leszögezni, hogy minden magyar csapat, amely megméretteti magát a nemzetközi porondon megérdemli a dicséretet és a biztatást. Úgy gondolom, hogy aki vállalja azt, hogy a hazáját képviseli Európában arra büszkék lehetünk, függetlenül attól, hogy milyen eredményeket sikerül elérniük.
Visszatérve a kérdésére: az látni kell, hogy ezek az ellenfelek nagyon komoly anyagi, infrastrukturális és szakmai háttérrel rendelkeznek. Erős csapatok, amelyek mindannyian tovább akarnak jutni a csoportból. Úgy gondolom, hogy az eddig elért két győzelem kiváló eredmény, ami egy kis szerencsével és odafigyeléssel talán lehetett volna három is. A hátralévő két hazai meccsből legalább az utolsót hozni kellene ahhoz, hogy továbbjuthassunk a csoportból. Biztos vagyok benne, hogy ha a szakmai stáb és a csapat elvégzik a tőlük megszokott munkát, és a szurkolók is ismételten a csapat mellé állnak, akkor hazai pályán, telt ház előtt kivívhatjuk a továbbjutást. Ehhez azonban mindenkire szükség van!

- Az előző szezon után magasra tette a lécet a csapat. Meddig juthat 2017-ben a Körmend?

- Mint már említettem még nagyon a szezon elején járunk ahhoz, hogy jóslásokba bocsátkozzunk. Vannak olyan csapatok, amelyeknél jobban sikerült a rajt és vannak olyanok, amelyeknél kevésbé. Hosszú a szezon és nagyon kiegyenlített a mezőny, sok az erős és jó csapat, és még a legkisebbek is tudnak meglepetést okozni. Sok fog múlni azon, hogy ki hogyan bírja a sorozatterhelést, és melyik csapat lesz erős nem csak fizikálisan, hanem pszichésen is. Titkon azért, mint minden szurkoló én is bízom a jó szereplésben. Ha továbbra is a megkezdett úton haladunk tovább, akkor egy örömteli és sikerekben gazdag bajnoki szezon elé nézhetünk.

 
 

 

 
 • 18fajoda2016november14.20:07ÚjVálasz

  Kedves károgók: úgy hallottam, hogy az EGIS egy 5,5 milliárd forintos új beruházást épít Körmenden, melyből 3,5 milliárd Ft. EU pénz! Itt jön be a polgármester szerepe! Ha megvalósul a beruházás, lesz sok új munkahely, lesz pénz, lesz támogatás a csapatra!
  Talán még akkor is lesz Teo és lesznek jó idegenlégiósok, lesznek jó magyarok és lesznek ismét károgók! ... s talán lesz bajnokcsapat is!

   
 • 17john_stockton2016november14.19:15ÚjVálasz
  Idézet: heraklith1990
  Kétségtelen, hogy Teo kiválóan választ légiósokat, akkor lenne bajban, ha kevesebb pénzből gazdálkodhatna.
  ...

  "Kétségtelen, hogy Teo kiválóan választ légiósokat, akkor lenne bajban, ha kevesebb pénzből gazdálkodhatna. "

  Nem is ő válogatja a légiósokat Körmenden, hanem a Tintás Barnes!!

   
 • 16Kuvasz2016november13.20:27ÚjVálasz

  Elfogadom válaszod, igazad van.

   
 • 15raptor2016november13.20:09ÚjVálasz
  Idézet: Kuvasz
  Top csapatot épít Teo, a cikk nagy része mégis Bebesről szól. Kicsit sem ön reklámozás, ki Bebes, milyen szerepet tölt be a csapatnál, tudtommal semmilyet, akkor?
  ...

  Azért mielőtt ezt leírtad, picit gondolkodhattál is volna!

  "Természetesen a szakmai munka nem működhetne megfelelő háttér nélkül. Ebben nagy szerepe van a városnak, Bebes István polgármesternek, a klub korábbi játékosának is."
  Vagyis enélkül Teo nehezen építene Top csapatot, (tehát valószínűleg ezért szólították meg) nem mellesleg volt kosárlabdázóként bizonyára érthet hozzá!

  Tehát a felvetésedre:
  Szerencsére se a körmendi, se másmilyen politika nincs jelen az MTE-nél, legalábbis az általad sejtetett formában!!
  De ha esetleg arra gondolsz, hogy pl. az önkormányzat évente ad támogatást (idén ha jól emlékszem 6.5milliót) ami nem sok de ad, ill. nem mindegy, hogy a csarnok felújításához, is igényeltek önrésszel terhelt állami támogatást (az sem kötelező!!) akkor meg mégis!
  A kapcsolati tőkéről meg már ne is beszéljünk!!

  Ne érts félre, egyéb, a várost érintő dolgok miatt nekem sem zsánerem, de ettől függetlenül ezek még tények, és a hiányát majd csak akkor fogjuk észrevenni, amikor nem lesz!

   
 • 14Kuvasz2016november12.23:53ÚjVálasz

  Top csapatot épít Teo, a cikk nagy része mégis Bebesről szól. Kicsit sem ön reklámozás, ki Bebes, milyen szerepet tölt be a csapatnál, tudtommal semmilyet, akkor? Csak nem felkészülés a választásokra, kicsit korai lenne, bár itt már semmi se szent. Hajrá Körmend, politika nélkül!

   
 • 13raptor2016november12.22:05ÚjVálasz
  Idézet: heraklith1990
  Kétségtelen, hogy Teo kiválóan választ légiósokat, akkor lenne bajban, ha kevesebb pénzből gazdálkodhatna.
  ...

  Így a szezon elején mutass olyan csapatot ahol nincs egyéni játék, és ha jól emlékszem nálatok sem üzemelt még valami fényesen a csapatjáték, bár a "streetball" játékunknak ehhez azért mintha lett volna köze. :)
  De szerencsére azóta is sok víz lefolyt a Rábán és még jobban "streetballozunk" :)

  Egyébként meg ne izgulj, mire nálatok újra találkozunk arra meg már sokkal "kiszámíthatóbbak" leszünk, hiszen addigra még jobb lesz a csapatjátékunk :):)

  Csizmics pedig elsősorban nem az általad mondottak miatt választ amerikai légiósokat, hanem mert nekik a vérükben van a dinamikus gyors játék, amit ő is és a légiósok is szeretnek játszatni és játszani!
  "Csak" meg kell szervezni, és beállítani őket a sorba!
  Úgy tűnik sikerrel megy neki, nem mellesleg Fepuval az élen a magyarok is egyre jobbak, legalábbis akik hajlandóak a nemzetközi szinthez elengedhetetlen kemény munkára!
  Szerencsére idén úgy tűnik ez is rendben van!
  Gyere el nézz meg egy edzést, garantálom leesik az állad, hogy milyen gyilkos tempót vár el!

  A légiósokat meg mindenhol húzóembernek igazolják nemde?
  Tehát eszerint mindenhol középszintű magyarokkal töltik fel a keretet.

  Egyébként nekem is szimpatikus Bencze munkálkodása, de azért kíváncsi leszek, hogy lesz nálatok, ha mentek nemzetközibe.
  Kár kábítani önmagunkat, így megegyezhetünk, hogy sajna jelen pillanatban kevés magyar van akik megállják a helyüket!
  De reméljük egyre több lesz!!

   
 • 12raptor2016november12.20:48ÚjVálasz
  Idézet: 0218D
  A hangulat már soha nem lesz olyan mint régen!
  ...

  Általában igaz, hogy soha semmi nem lesz olyan mint régen!
  Néha nem is baj :)
  Akiket most varázsol el a körmendi hangulat, azoknak majd ez lesz a régen, és nekik is legalább akkora élmény mint neked volt!!

   
 • 110218D2016november12.17:54ÚjVálasz
  Idézet: raptor
  A kérdés, hogy mit értünk semmi alatt?
  ...

  A hangulat már soha nem lesz olyan mint régen!

   
 • 10heraklith19902016november12.14:18ÚjVálasz
  Idézet: heraklith1990
  Kétségtelen, hogy Teo kiválóan választ légiósokat, akkor lenne bajban, ha kevesebb pénzből gazdálkodhatna.
  ...

  Azt azért még hozzáteszem, hogy mindemellett - annak ellenére hogy sosem beszéltem vele - nekem szimpatikus ember benyomását kelti.

   
 • 9heraklith19902016november12.14:11ÚjVálasz
  Idézet: raptor
  A kérdés, hogy mit értünk semmi alatt?
  ...

  Kétségtelen, hogy Teo kiválóan választ légiósokat, akkor lenne bajban, ha kevesebb pénzből gazdálkodhatna.
  Kitűnő érzékkel rájött, hogy elég 5 extra, jól megfizetett és kiválasztott légiós (amire bőven van Körmenden keret) a cseréket meg kitölti középszerű magyarokkal.
  Megkövezhettek, de szerintem - többek között - azért választ színesbörűeket, mert nekik általában nagyobb a teherbírásuk, ergo kevesebb emberrel is le tudja hozni a bajnokságot. Nekem sem szimpatikus ez a politika, de láthatóan eredményes.
  Nincs semmi bajom azokkal a Körmendiekkel, akiknek ez bejön, csak akkor kell sírnom, amikor minden évben az újabb garnitúra afroamerikai körmendi szívét emlegetik :-)
  Egyébként az idei Körmendben a csapatjáték az utolsó, amit kiemelnék. Sokkal meghatározóbbak szerintem a légiósok egyéni képességei. Pont azért nehéz ellenük, mert a jó (és esetleg kiszámítható) csapatmunka helyett képesek egyedül megoldani a különböző szituációkat, kitűnően egy-egyeznek és képesek emberről betalálni bárhonnan. Igazi streetball csapat. Teo szerintem a játékosok kiválasztásában jó és úgy látszik működik ez a fent vázolt "taktika". Nem gondolom, hogy emellett olyan kiemelkedő edző lenne.

   
 • 8Realista0072016november12.13:33ÚjVálasz
  Idézet: craig
  Ahhoz Magyarok is kellenének..Zsoldosokkal nem lesz semmi.Megint elmegy 1 év és jövőre jön megint 5 néger akik meg pont szarok lesznek.
  ...

  Te craig, nem tudom, hogy te hova valósi vagy, de teljesen mindegy is, mert elég nagy ostobaságokat írtál. Mi itt Körmenden igenis büszkék vagyunk a magyarjainkra. Ferencz, Csorvási és Horti top kategória. Ferenczivel együtt hat körmendi születésű és nevelésű fiatal játékos van a keretben, akiket én fel is sorolnék neked: Németh, Oroszi, Doktor, Molnár és Márton. Szerintem a magyar csapatok legtöbbje olyan büszke lenne erre a magyar magra, mint amilyenek mi vagyunk.

  Szeretnélek megkérdezni, mielőtt a zsoldosozásba belemennék, hogy te a munkahelyeden ingyen dolgozol-e? Mert ha nem, akkor most nagyon szégyelld magad!

  A négerezés se szép dolog, ugye, tudod, de ezt az apró kulturálatlanságodat nagyvonalúan elnézzük. Nyugodjál meg, amíg ez a szakmai stáb lesz Körmenden, addig mindig el fogják hozni a extra légiós kontingenst. Úgyhogy addig a remény szintén se merüljön fel benned, hogy 5 gyenge "négert" fogsz nálunk a pályán látni.

  Craig, ha véletlenül ZTE szurkoló vagy, kérdez meg a csapatod vezetőit és edzőjét, hogy vajon hány zalaegerszegi születésű és nevelésű tagja van az aktív rotációtoknak.

  Hajrá MTE!

   
 • 7istipisti2016november12.13:09ÚjVálasz

  Szvsz: megsüvegelendő az MTE teljesítménye, mellettük az Alba is simán továbbjutó lesz....

   
 • 6raptor2016november12.12:49ÚjVálasz

  Az eredményekről direkt nem írtam, azok magukért beszélnek!!
  Csak emlékeztetőül:
  Kupagyőzelem
  Bajnoki harmadik helyezés

  Hajrá MTE!!

   
 • 5raptor2016november12.12:29ÚjVálasz
  Idézet: craig
  Ahhoz Magyarok is kellenének..Zsoldosokkal nem lesz semmi.Megint elmegy 1 év és jövőre jön megint 5 néger akik meg pont szarok lesznek.
  ...

  A kérdés, hogy mit értünk semmi alatt?
  Itt a többség szerintem örül annak hogy végre újra pályát felszántó játékosok, többségében jó csapatjáték, szép megoldások, és ami a legfőbb, ennek következtében Körmend újra igazi oroszlánbarlang, ahol senki sem mehet biztosra!!
  Csarnok dugig, hangulat sehol sehol sincs ilyen!!
  Ha csak ezeket nézzük is sokkal előrébb vagyunk, tehát már elértünk valamit, (vagy visszatértünk hozzá) amire idővel még nagyobb dolgokat lehet építeni!!

  Persze értem, asszem zete ugye :) sok a magyar. Sok ja :)
  Nálunk az utánpótlásból most a felnőtt csapatnál lévők 17-18 évesek, és ne izgulj nagyon sokat tanulnak, így reméljük ezen a téren is lesz változás!
  Légiósokkal, hogy miként lesz jövőre azzal várjál már, mert tavaly is azt mondtad, hogy csak belenyúltunk :)
  Hát most is úgy tűnik "véletlenül megint csak sikerült belenyúlni" :)

  "Lehet" akkor mégsem csak a véletlen!

   
 • 4csabi12162016november12.12:07ÚjVálasz

  Ahogy a többi csapat esetén is, akik nemzetközi kupában játszik mindenhol 5 külföldi van, és csak a magyar bajnokságban indulók között is jópár csapatnak 5 külföldije van.

   
 • 3ricsi9252016november12.11:53ÚjVálasz

  Nagyon jó edző, és ember is!
  Jó lenne megtartani hosszú távra...
  De még ki tudja mit hoz a holnap?!

  Hát nem emlékszem hogy külföldi edző ért volna el valamit is nálunk?
  Krivacsevics 2helyet
  De azon kívül sztm más nem..
  Meg merem kockáztatni hogy még nála is jobb edző Teo!!
  Már csak légiósokat kellene megtartani.
  + magyarokat megtartani , igazolni!
  Fiatalokat be építeni..
  HAJRÁ TEO!
  MTE!

   
 • 2craig2016november12.11:53ÚjVálasz

  Ahhoz Magyarok is kellenének..Zsoldosokkal nem lesz semmi.Megint elmegy 1 év és jövőre jön megint 5 néger akik meg pont szarok lesznek.

   
 • 1Realista0072016november12.09:19ÚjVálasz

  Egyetértek a cikkben írtakkal. Látszik, hogy a városvezetés maximálisan támogatja a klubot, és a szakmai munka is jó kezekben van. Nekem már a felkészülésnél is tetszettek az új játékosok, és biztos vagyok benne, hogy nagy dolgokra leszünk képesek idén is. Ehhez mi, a közönség is tegyük hozzá a magunkét, mutassuk meg az Európa Kupában a franciáknak és a hollandoknak is, hogy mi az a körmendi magyar virtus!

  Hajrá MTE! Hajrá Magyarország!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!