Nem az alsóházra készülünk az Eb-n!

Körkép - Pór Péter az U20-as válogatott Eb-felkészülésének eddigi tapasztalatairól és a tervekről beszélt a Bb1-nek.
 
 
 
 
 

Nem az alsóházra készülünk az Eb-n!

Körkép - Pór Péter az U20-as válogatott Eb-felkészülésének eddigi tapasztalatairól és a tervekről beszélt a Bb1-nek.

Régen tapasztalt magasságokban járhat a magyar U20-as válogatott a finnországi A-csoportos Európa-bajnokságon. A mieink elsődleges célja a tavaly kivívott elit-tagság megőrzése. Pór Péter szövetségi edző a felkészülés utolsó harmada előtt, a múlt heti spanyolországi torna tapasztalatait is összegezve nyilatkozott a tervekről és reményekről a Bb1-nek.

– Mondhatjuk-e, hogy sikeres spanyol túrán van túl a válogatott? Elsőre mindenképpen biztatónak tűnik, hogy tulajdonképpen mindenkivel partiban voltunk végig.

– Én is úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk. Ezek a mérkőzések nem csupán azért fontosak, hogy fokozatosan formába lendüljünk, hanem azért is, hogy személyesen tapasztaljuk az A-csoport színvonalát. Azt tudtuk, hogy gyors, erőteljes kosárlabdával találkozunk majd a tornán. A cseh, belga és spanyol csapat ellen egyenrangú ellenfélként szerepeltünk, amit én a felkészülésnek ebben a szakaszában különösen nagy eredménynek tartok. Persze nyilván a mi presztízsünk is más, de legalább láthatták ők is, hogy nem fogjuk olcsón adni a bőrünket senki ellen az Európa bajnokságon.

– Mi az, amiben már felvesszük a versenyt az A-csoporttal?

– Taktikailag, a kosárlabdázásban igazából nem érzek különösebb hátrányt. Ami viszont szembeötlő, az a fizikális képesség, a csapatok szerkezete. Magasabbak, erősebbek, mint mi, ezt szervezettséggel, kőkemény védekezéssel és fegyelmezett játékkal tudjuk ellensúlyozni. A spanyolországi tornán elképesztő jó első félidőt produkáltunk a spanyolok ellen, akiknek a játékerejét aligha kell bemutatnom. Szellemesen, ötletesen játszottak a fiúk, remekül védekeztünk, s már húsz ponttal is vezettünk. Aztán a második félidőben sebességet tudott váltani az ellenfelünk, letámadtak egészpályán, s a végjátékra utolértek bennünket. De még így is nyerhettünk volna, na persze nem érheti szemrehányás a csapatot, hiszen szokatlan játékstílus ellen kellett szerepelnünk, ám egy élcsapatot teljes erőbedobásra késztettünk, ami felettébb biztató.

– Mennyire elégedett a munkával, miben kell még fejlődnünk?

– A srácok teljes erőbedobással dolgoznak, csak elismeréssel beszélhetek a munkamorálról. Sokat kell még csiszolnunk minden játékelemen, mivel mi csak csapatként leszünk képesek a nagy cél, a bentmaradás elérésére. Arra készülünk, hogy szívós, kőkemény védekezéssel, s szervezett, tudatos támadójátékkal a legfontosabb mérkőzéseken legyünk a legjobb formában.

– Tehát akkor már előre az alsóházi rájátszásra készülünk?

– Dehogyis, ilyet egy sportember nem mondhat soha! A lebonyolítás sajátosságának köszönhetően egy a csoportküzdelmek során veretlen csapat az első ki-ki meccsén azonnal az alsóágra kerülhet, s akkor máris a kiesés ellen harcol, míg ugyanez fordítva is igaz: nyertes csoportmeccs nélkül is el lehet jutni a felsőágra. Így akár bravúrokat is halmozhatunk a csoportunkban, ám mindez semmit sem ér, ha az első középdöntős meccsünkön vereséget szenvedünk. Nekünk a legfőbb célunk a bentmaradás, ami rendkívül nehéz, de nem elérhetetlen feladat.

– Rögtön a csoportmeccseken egészen kiváló csapatokkal találkozunk.

– Valóban, a török, a litván és a német válogatott is remek játékosok sorát vonultatja föl, előbbi kettő a végső győzelemre is esélyes. Egy biztos, azonnal fel kell vennünk a ritmust, mert már az elejétől a legnehezebb csapatokkal küzdünk meg.

– A végső keretet mikor hirdeti ki? Összeállt már a fejében, hogy kikre számít?

– Fokozatosan tisztul a kép, az edzőmérkőzéseken tizenkilenc játékos kapott lehetőséget. A tizenkettes utazó keretet a hétvégi olaszországi torna után hirdetem ki.

Folytatás Olaszországban

Az Európa-bajnokság előtti utolsó megmérettetésre hétvégén kerül sor az U20-as csapat számára. Olaszországban, a festői Domegge di Cadoréban rendezik a négyes tornát, melyen a mieink az A-csoportból tavaly a létszámszűkítés miatt kiesett házigazdák mellett Szlovéniával és (ismét) Spanyolországgal találkoznak.

A magyar csapat mérkőzései:

Péntek, 20.30: Olaszország-Magyarország
Szombat, 18: Magyarország-Szlovénia
Vasárnap, 18: Magyarország-Spanyolország

 
 

 

 
 • 4kelta2016július07.23:02ÚjVálasz

  "a mieink az A-csoportból tavaly a létszámszűkítés miatt kiesett házigazdák mellett"


  Feltűnhetne hogy Olaszország nem esett ki tavaly, még csak közel sem volt ehhez. ( a 14.-től a 20.-ig helyig estek ki) A 9.-ek voltak, és most is ott vannak a D csoportban...

   
 • 3kirilenko812016július07.19:36ÚjVálasz

  Pór úr! Filipovics Márkó?!!

   
 • 2bartiii2016július07.15:11ÚjVálasz

  - Mi az, amiben már felvesszük a versenyt az A-csoporttal?

  - Taktikailag, a kosárlabdázásban igazából nem érzek különösebb hátrányt.

  ettől kezdve már csak a játékosok lehetnek a hibásak, ha nem sikerül bent maradni, a taktika jó volt
  egy kicsit megdicsérte magát? :)

   
 • 1sanyitata2016július07.13:56ÚjVálasz

  Sok sikert kívánok, amit megtapasztaltál már más ifi csapatokkal is!
  Hajrá magyarok!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!