Smith-t megtartaná, Sihotát visszacsábítaná a MAFC

Budapest - Jövőre megcélozná a 10. helyet a fővárosi csapat. Az sem kizárt, hogy Garai Péter marad a kispadon.
 
 
 
 
 

Smith-t megtartaná, Sihotát visszacsábítaná a MAFC

Budapest - Jövőre megcélozná a 10. helyet a fővárosi csapat. Az sem kizárt, hogy Garai Péter marad a kispadon.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Felemás, de összességében sikeres szezonon van túl a MAFC. Garai Péter csapata teljesítette az alapvető célkitűzést, vagyis az A-csoportban való bennmaradást. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a vártnál könnyebben is összejöhet, de végül osztályozót kellett játszania a Nyíregyháza ellen. Ezalatt azonban végig érződött, hogy melyik a jobb csapat, a budapesti szurkolók a mindent eldöntő meccsen már a félidőben hátradőlhettek.

– Nagyon nehéz szezonon vagyunk túl, sok volt benne a hullámvölgy – mondta Garai Péter, a MAFC elnöke és vezetőedzője a BB1.hu érdeklődésére. – Többször jártunk a „magaslatokban”, majd ezután hatalmas visszaesés következett. Eleve úgy indult a szezon, hogy nem volt kész a saját csarnokunk, emiatt sorra idegenben voltunk kénytelenek játszani. Miután visszaköltöztünk az otthonunkba, voltak egészen jó meccseink, jöttek a győzelmek is. Ezután a Sopron elleni meccs okozott egy újabb törést, amikor Gencsev Plámen nem engedte Smith-t pályára lépni, és emiatt nem volt esélyünk az újabb győzelemre. Majd jött a középszakasz, ahol bebiztosíthattuk volna a bennmaradásunkat. A Nyíregyháza ellen még nyertünk, de ezután nem alakultak jól a dolgok.

– Mikor tudatosult a csapatában, hogy valószínűleg kénytelenek lesznek osztályozót játszani? Meddig érezték magukat biztonságban?

– Végig tartottunk attól, hogy esetleg play-outot kell majd játszanunk, sosem éreztük teljesen biztosnak a helyzetünket. Az igazság az, hogy a jászberényi vereségünk után már láttuk, készültünk arra, hogy valószínűleg nem fog összejönni a „csontnélküli” bennmaradás. A Jászberény játéka összeállt, jobb játékerőt képviselt, ezért várható volt ez a forgatókönyv onnantól, amikor már nem a saját kezünkben volt a sorsunk. Ebből a szempontból a Nyíregyháza ideálisabb ellenfél is volt, de ellenük sem volt könnyű a párharcunk.

– Mik a csapatvezetés tervei a következő szezonra nézve? Előreléphet a MAFC a bajnokságban?

– Azt a koncepciót továbbra is tartani szeretnénk, hogy komoly szerepet kapjanak a magyar játékosaink. Ebben a szezonban volt három-négy magyar játékos a csapatunkban, akik folyamatosan komoly szerepet kaptak. Ebben az évben beleszokhattak az A-csoport légkörébe, ezért abban bízunk, hogy a következő szezonban még többet tudnak majd hozzátenni, egyre stabilabb játékosokká válnak. Három külföldivel fogunk kezdeni, ha az ő kiválasztásuk is jól sikerül, akkor előreléphetünk, és megcélozhatjuk a 10. hely környékét.

– Ez tehát azt is jelenti, hogy a tavalyi csapatból minden magyar játékos maradni fog?

– Úgy tűnik, hogy mindenkit sikerül megtartani. Az előző szezonban meghatározó szerepet töltött be Misek Levente, Kovács Ádám, Lakits András és Mócsán Bálint. Utóbbi esetében lehet változás, amennyiben összejön a terve, és elmegy Amerikába egyetemre. Ezt még egyelőre nem tudjuk. Tovább szeretnénk erősíteni a csapatot, van egy ötös poszton bevethető magyar center, akivel tárgyalunk, és erősítést jelenthetne számunkra.

– Megtartanának valakit az idei külföldiek közül?

– Ahogy már korábban mondtam, három légióssal fogunk kezdeni, később még előfordulhat, hogy megerősítjük egy játékossal a mezőnysort, de ez több mindentől is függ. Egy irányítót, egy erőcsatárt és egy centert viszont biztosan keresünk. Elégedettek voltunk az összes külföldi játékosunkkal, mindenki nagyon jól beilleszkedett a csapatunkba, nagyon jó közösséget alkottak a magyarokkal. Mark Deville Smith-t szeretnénk maradásra bírni, neki meg is fogjunk tenni az ajánlatunkat. Őt nagyon megszerette a közönség, és egyfajta arca lett a játékunknak. Négyes posztra lehet, hogy megpróbáljuk Robbie Sihotát visszahívni. Vele nagyon elégedettek voltunk, sajnáltuk, hogy idő előtt távozott tőlünk. Egy olyan típusú játékosra lenne szükségünk, amilyen ő. Centerposztra viszont ezúttal egy igazi, klasszikus ötöst szeretnénk igazolni.

– A szurkolókban biztosan felmerül az a kérdés, hogy a csapat pontfelelőse, Rashad Anderson megtartására mekkora esély van?

– Anderson jól érezte magát nálunk, egy igazi vérprofi játékos, aki mindent megtett, amit elvártunk tőle. Rengeteget tett a klubért, de valószínűleg ő magasabb szinten szeretné folytatni a pályafutását, egy ilyen szezon után pedig valószínűleg magasabb igényekkel is fog előállni, mint amit nálunk kapott.

– Ki fogja irányítani a csapatot a következő szezonban? Továbbra is marad a kispadon, vagy keresnek valakit a vezetőedző posztra?

– Kizárólag olyan, elsősorban magyar edzőben gondolkozunk, aki azzal a szemlélettel tud azonosulni, amit mi meghonosítottunk a klubnál. A magyar játékosaink átlag játékideje 100 perc körül volt meccsenként, ezt pedig továbbra is szeretnénk tartani. Képben volt egy olyan fiatal edző, aki idáig az A-csoportban csak másodedzőként dolgozott, de végül nem jött el hozzánk. Tárgyalunk egy másik fiatal edzővel is azóta. Ha nem lesz önálló megoldás, akkor házon belül fogjuk megoldani a feladatokat, mint idén is. Eddig is Bors Miklóssal, Dinnyés Attilával, valamint Mócsán Andrással egy csapatban dolgoztunk.

 
 

 

 
 • 2ZTErulez2016május29.20:37ÚjVálasz

  Érdekes lesz a helyzet csóri Mafc-nak jövőre, lehet, hogy 2 bp-i csapat lesz az A csoportban.

   
 • 1HajraBP2016május29.12:12ÚjVálasz

  Smith nagyon jó játékos, tény meg kell tartani! Csak az a baj, hogy nagyon fiatal és nagyon jó, nagyon sok a potenciál benne, biztosan nagyon sok helyen sokkal több pénzt ajánlanak fel neki, szóval szerintem esélytelen! Sihota... hát aztán ha megint lelép? Nála szerintem lehet jobb játékost találni.

  Hajrá Budapest!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!