Csak egy álom volt a play-off

Nyíregyháza - Sitku Ernő fejében megfordult a lemondás gondolata szezon közben, de nem akart megfutamodni. Évértékelő interjú.
 
 
 
 
 

Csak egy álom volt a play-off

Nyíregyháza - Sitku Ernő fejében megfordult a lemondás gondolata szezon közben, de nem akart megfutamodni. Évértékelő interjú.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


A MARSO Nyíregyháza teljesítménye az előzetes célkitűzéshez képest alaposan elmaradt. Az új vezetőség a szezon előtt még a legjobb nyolc közé várta volna a csapatot, de hamar kiderült, hogy ezen változtatni kell, a végén pedig már a bennmaradásnak is örültek volna a piros-kékek szurkolói...

A MAFC elleni – pályahátrányból kezdett – osztályozó sem jött össze a Blue Sharks-nak, a mindent eldöntő harmadik összecsapást gyakorlatilag már a félidőre eldöntötték a műegyetemisták, és a párharcot, valamint az egész szezont is figyelembe véve teljesen megérdemelten maradt benn az élvonalban, mert a nyíregyházinál nem volt gyengébb csapat ebben a szezonban.

– Tényleg a nyíregyházi volt a leggyengébb csapat a mezőnyben?

– Alapvetően teljesen mindegy, hogy én hogyan látom ezt, a sportban az eredmény számít. Sokkal boldogabb lennék, ha azt mondanák az emberek, hogy mi vagyunk a leggyengébbek, de a tizedik hely környékén végzünk.

– Valójában ekkora volt a különbség a MAFC és a Nyíregyháza között, hogy a harmadik meccsen gyakorlatilag esélyese sem volt a csapatának?

– Ekkora nem volt a különbség, de többször elmondtam már, hogy a játékosaim teljesen rutintalanok az ilyen szituációkban. Nemcsak a külföldiek, hanem a magyarok is. Érdemes például összehasonlítani Malcolm Miller teljesítményét az alapszakasz alatt, majd a play-out során. Ez a teher nyomta a játékosok vállát, és sajnos nem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy egyszer nyerni tudjunk Budapesten. A MAFC élt a hazai pálya előnyével. Valószínűleg, ha mi játszhatunk kettőt hazai környezetben, akkor most mi örülünk.

– Miért volt ennyire impotens a csapat idegenben?

– Aki nyomon követte a mérkőzéseinket, az láthatta, hogy hazai pályán teljesen másképp játszottunk, mint idegenben. Hazai környezetben a kulcs- és kiegészítő játékosok is sokkal magabiztosabban, nagyobb önbizalommal léptek pályára. Olyan dobásokat is elvállaltak, és bedobtak, amik idegenben nem nagyon működtek. Ehhez kell a tapasztalat, és ebben kell fejlődni, hogy idegenben ki tudják zárni a játékosok azokat a külső körülményeket, ami más, mint otthon. Idegenben mindig sokkal kontrolláltabban kell játszani, ami nekünk ritkán jött össze.

– A szezon előtt a vezetőség a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul, amire a felkészülési mérkőzések tükrében minden kosárlabda kedvelő felszisszent. Valójában egyetértett ön ezzel a célkitűzéssel, vagy inkább csak a vezetőség „álma” volt ez?

– Én azt mondanám, hogy nem kizárólag a vezetőségé, hanem mindannyiunk álma volt ez. Ahogy szokták mondani, ha fel akarsz jutni a hatodikra, akkor tűzd ki célul a tizediket, mert ha hibázol, akkor a hatodikra még eljuthatsz. Úgy gondolom, hogy a csapatépítéshez kellenek az álmok. Ettől függetlenül azóta egyértelművé vált, hogy azok a nyilatkozatok koraiak, elhamarkodottak voltak. Akkor még nem láttuk azt, hogy milyen lesz a csapat háttere. Inkább vágyak voltak ezek, mert azt mondtuk, hogy szeretnénk egy olyan csapatot, ami ha azonnal nem is, de évek múlva stabil tagja lehet az A-csoportnak. Erről pedig még nem tettünk le.

– Ebben az új klubfelépítésben, mint szakmai igazgató, kizárólag ön felelt a játékoskeret kialakításáért, vagy volt másnak is beleszólása?

– Nem önállóan döntöttem ezekben a kérdésekben, mindig a vezetőséggel közösen.

– A pénzügyi lehetőségek sok mindent behatárolnak, de érzi-e úgy, hogy valamelyik játékost rosszul választották ki, és végül nem mellette kellett volna letenniük a voksot? Egyáltalán mennyire elégedett a légiósai teljesítményével?

– Természetesen megfordult többször is a fejemben, de újra csak ugyanoda tudunk kilyukadni, hogy mindig fel kellett mérni az anyagi lehetőségeinket. Nem szerettem volna, ha teljesen felborítjuk azt. Elégedett lehetek Tate Unruh teljesítményével. Ő azt hozta, amiért szerződtettük. Az elejétől látszott, hogy egy jól dobó játékosról van szó. Természetesen hiányosságai is akadtak. Rajta kívül Zoran Krisztanovicstól is azt kaptuk, amit vártunk. Marcus Ware pedig az itt töltött ideje alatt, az ő kategóriájában, megfelelt az elvárásoknak. Brane Szavicstól sokkal többet vártam a játéknak abban az elemében, hogy hogyan fogja össze a csapatot. Azt szerettem volna, ha nagyobb szerepet vállal a csapategység kialakításában. Malcolm Millerről tudtuk, hogy egy tapasztalatlan játékos. Néha nagyon jó volt, de amikor teher alatt kellett volna jól teljesítenie, akkor nem tudta hozni önmagát. Emiatt nem lehetek vele elégedett.

– Csinálna-e esetleg valamit ma másképp?

– Biztos, hogy lehetett volna valamit másképp csinálni, mindig lehet változtatni. Ez most sajnos így alakult. Elképzelhető, hogy néha túl sokat vártam a csapattól. De az én elveim szerint akkor jó a kosárlabda, ha tudjuk, hogy mit akarunk, mit szeretnénk a pályán csinálni.

– Sokan bírálták amiatt különböző fórumokon, hogy egyszerre másik munkát is ellát. Nem akadályozta ez abban, hogy megfelelően el tudja látni a feladatát? Nem lehettek volna esetleg jobbak az eredmények, ha folyamatosan csak a csapatra kell koncentrálnia?

– Két évvel ezelőtt, és tavaly is ebben a felállásban dolgoztam. Tavaly gond nélkül bennmaradtunk, teljesítettük az elvárásokat. Siska János nagyon jól dolgozott, és sok segítséget nyújtott a feladat ellátásban. Nem ebben látom a kiesés okát.

– Szezon közben is lehetett hallani anyagi problémákról a csapat háza tájáról. Ez nyilván nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire lehet egy-egy játékost motiválni. Mennyire hatott ez ki a játékosok teljesítményére? Nevezhetjük-e ezt konkrétan a kiesés egyik okának?

– Nem újdonság ez, mert már korábban is elhangzott, hogy valóban voltak anyagi problémák a csapatnál. Ezt csak az tudja, hogy milyen, aki volt már hasonló helyzetben. Egy játékosnak fontos, hogy helyén legyen az önbizalma, de ha nem rendezettek a körülmények, akkor ezzel is gond lehet. Benne van sajnos, közrejátszott a dolgok alakulásában. Elég csak arra gondolni, ha valamivel több pénzünk van, akkor lehetett volna 2-3 extra légióst igazolni, és szóba sem jöhetett volna a kiesés. Természetesen ez egy befolyásoló tényező, de nem fognám kizárólag erre sem, mert több összetevője van.

– Szezon közben, amikor egymás után veszítettek, nem fordult meg a fejében az, hogy lemondjon?

– Megfordult a fejemben, de megfutamodásnak éreztem volna. Nem akartam feladni, hittem benne, hogy el tudjuk érni a bennmaradást. Sajnos, nem sikerült.

– Hogy érzi, a játékosként kiváló Sitku Ernő megbukott, mint edző?

– Ez a lehetőség mindig benne van egy edző életében. Én tudom, hogy mennyi az a munka, amit a csapatba fektettem, mi az a munka, amit elvégeztem. A lehetőségekhez mérten mindent megtettem. A lelkiismeretem tiszta. Nem szeretnék senkit megbántani, de ez már a játékos pályafutásom során is úgy működött, hogy amikor jól ment a csapatomnak, bajnokságot nyertünk, akkor hirtelen nagyon sok barátom lett, amikor pedig kevésbé ment, akkor ezek az emberek eltávolodtak tőlem. Ez most egy ilyen szakasz az edzői karrieremben. Egy ilyen szakasz pedig megmutatja azt, hogy kik azok az emberek, akikre lehet számtani.

- Kósa Árpád, a kosárlabda klubot működtető cég többségi tulajdonosának képviselője szerint nem feltétlenül az a cél, hogy azonnal, már a következő szezonban visszajusson a csapat az A-csoportba.

– Egyelőre meg kell várnunk azt, hogy lássuk a lehetőségeinket. Én úgy fogalmaznék, hogy a lehető legkevesebb időt szeretnénk eltölteni a B-csoportban. Ha ez úgy alakul, hogy már most nyáron felkérnek minket a szövetség részéről, akkor örömmel vállalnánk, és maradnánk az élvonalban.

– Az is elhangzott, hogy a következő három év koncepciójának a kialakítása az ön feladata lesz, de még az egyelőre nem tisztázott, hogy milyen pozícióban.

– Az valószínű, hogy a jelenlegi felállás nem marad, valami változás biztosan lesz. Előre nem szeretnék még erről beszélni, ameddig nem látunk tisztán mindent. Annyi biztos, hogy a szakmai munkában mindenképpen szeretnék szerepet vállalni továbbra is. Folyamatban van a jövő évi csapat kialakítása, a magyar játékosokkal már elkezdtük az egyeztetéseket, akik nyitottak a folytatásra.

 
 

 

 
 • 11Nagy Balázs2016május18.21:58ÚjVálasz

  Pavlovics kezébe kell adni a klubbot. Hiányzik egy ilyen karizmatikus személy. A legjobb légiós aki játszott Nyíregyházán, aki a legnehezebb helyzetekben is képes volt 30-35 pontot dobni. Soha nem terelt, felelősséget vállalt mindenért. Nagy játékos volt, nagy szívvel, akitől a játékvezetők is félnek. Pavlovicsot a szakmai stáb élére!!!!

   
 • 10Blasius42412016május18.16:32ÚjVálasz

  Nekem csak piszkálja a csőröm az a 78 milliós költségvetés, amiről a múltkor beszéltek.......legalább 20 emberrel számolnunk kell ( a felnőtt csapat, edzők, klubvezetés). Egy amcsi kizárt,h egy misi alatt idejönne játszani és a klubvezető is 700k fizut kapott, de számoljunk egységesen 500k-val mindenkinek (nyilván az ifik nem kapnak ennyit). 20x500000 vagyis nagyságrendileg 10 millió a bér havonta. A bajnokság októberben kezdődött (bár augusztus végén elkezdték a felkészülést és nyilván nem ingyen voltak ott az emberek, de ezt most nem számolom) és áprilisig tartott vagyis 7 hónap, ami 70 millát jelent bérben., A győzelmi prémiumra nem kellett sokat költeni....sajnos.
  Játszottak 26 alapszakasz meccset, valamint alsóházi rájátszás, play out vagyis legalább 34 meccs, aminek a fele idegenben volt.Mivel a legtöbb út Dtúli így mimimum 300kmx2 ami költségben jelentkezett valamint a sofőr és bérleti díj.
  Nem számoltunk még egyéb költségekkel, mint mez vagy a biztonsági cég fizetése a hazai meccseken.
  Na ezt, h hozták ki ennyiből.....nekem ez továbbra is gyanús, itt valaki ferdít.

   
 • 9arpad2016május18.16:16ÚjVálasz
  Idézet: zako
  Némileg mellébeszél Ernő, mert nem akarja megnevezni azokat, akik képtelenek voltak biztosítani a klub zökkenőmentes működéséhez az anyagi hátteret.
  ...

  Ok, de akkor miért akarták mindenáron a kosárlabdát? Miért kellett elzavarni a régieket?

   
 • 8zako2016május18.16:04ÚjVálasz

  Némileg mellébeszél Ernő, mert nem akarja megnevezni azokat, akik képtelenek voltak biztosítani a klub zökkenőmentes működéséhez az anyagi hátteret.
  Átvették a csapatot, és kiderült, hogy még annyit sem tudnak összetarhálni, amennyit Maki fel tudott hajtani. Azt is el tudom képzelni, hogy megvolt a pénz, csak nem a csapatra fordították! Most persze lapítanak az új felállás érintettjei! Képesek olyat nyilatkozni, hogy nem vették észre, hogy nincsenek fizetések, meg azt sem, hogy kiesésre áll a csapat!!! Az eszem megáll!
  Lehetne itt bármekkora hagyomány, az igazság az, hogy A LÓVÉ NÉLKÜLI KLUBOT RENDSZERINT A CSODA IS ELKERÜLI!
  Több, tőlünk komolyabb hagyománnyal bíró csapat is majdnem kapitulált már az 1. osztályban, amikor nem volt meg az anyagi hátterük!
  Tudjátok, itt is érvényes a mondás: Kis pénz - kis foci! ...

   
 • 7zako2016május18.15:44ÚjVálasz
  Idézet: SimLock
  "Ahogy szokták mondani, ha fel akarsz jutni a hatodikra, akkor tűzd ki célul a tizediket, mert ha hibázol, akkor a hatodikra még eljuthatsz."

  Ezt nem biztos, hogy pontosan sikerült idézni...
  ...

  Jól volt az, csak nem érted! Emeletekre gondolj, úgy már stimmel!

   
 • 6arpad2016május18.13:21ÚjVálasz

  Mindenki nyugodjon le a p...ába, Ernő marad, szorítja a székét. Biztos vagyok benne, hogy neki nem csúszott a fizuja... Sitku Kósa embere, elvtelenül szót fogad, befogja a száját, végrehajt. A legnagyobb baj, hogy nincsenek mögötte, mellette komoly emberek, akik értenek ehhez és akik dolgozzanak. Azokat ki kellett iktatni a rendszerből. Ja, még mindíg várom az ügyvezető nyilatkozatát erről az egész szégyenről.

   
 • 5Blasius42412016május18.10:45ÚjVálasz
  Idézet: adsl5396
  Emberként és a nyilatkozatai alapján szimpatikus és értelmes embernek tűnik az Ernő, de Nyíregyházán egyszerűen nincs hagyománya a kosárlabdának, ő ott biztosan el fog tűnni a süllyesztőben.
  ...

  Nincs hagyománya a kosárlabdának...... 15 éve az elős osztályban vagyunk/voltunk. Több korosztályos csapatunk rendre a dobogón végez pl idén az U16 ezüstöt szerzett. Több Nyíregyházáról indult játékos volt meghatározó egy-egy csapatban pl Lekli, de mondhatnám most már Mohácsit
  Hm, valóban nem a Körmend hagyományaival rendelkezünk ez igaz, de ők is elkezdték valamikor, hagyományok nélkül......
  Azt hiszem amit írtál nem egy átgondolt mondat volt.

   
 • 4Clyde2016május18.10:04ÚjVálasz

  Igen, ez elég félreírt....

   
 • 3adsl53962016május18.10:00ÚjVálasz

  Emberként és a nyilatkozatai alapján szimpatikus és értelmes embernek tűnik az Ernő, de Nyíregyházán egyszerűen nincs hagyománya a kosárlabdának, ő ott biztosan el fog tűnni a süllyesztőben. Komoly edzői karrierre ott szerintem senki ne számítson. Bár ha nekik jó a B csoport.....

   
 • 2SimLock2016május18.07:48ÚjVálasz

  "Ahogy szokták mondani, ha fel akarsz jutni a hatodikra, akkor tűzd ki célul a tizediket, mert ha hibázol, akkor a hatodikra még eljuthatsz."

  Ezt nem biztos, hogy pontosan sikerült idézni... ;)
  Esetleg így: "Ahogy szokták mondani, ha fel akarsz jutni a tizedikre..." ?

   
 • 1kapuskiraly2016május18.07:17ÚjVálasz

  Mosó Masa Mosodája. Ernő vazze a felelősséget sikerült áttörni a postagalambokra.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!