"A kupasiker jelentős, megérdemelt eredmény"

Debrecen - Fodor Péter örül a Körmend idei szezonjának, és szorít fiának, hogy sikerüljön nyolcba jutnia a Kaposvárral.
 
 
 
 
 

"A kupasiker jelentős, megérdemelt eredmény"

Debrecen - Fodor Péter örül a Körmend idei szezonjának, és szorít fiának, hogy sikerüljön nyolcba jutnia a Kaposvárral.

Tudd meg gyorsabban a magyar kosárlabda legfontosabb híreit. Klikk és like a Facebook oldalunkat!


Fodor Péter hosszú évtizedeken keresztül volt a magyar kosárlabda meghatározó alakja, előbb játékosként, majd edzőként vezette sikerre éppen aktuális csapatait. Mostanában egy kissé elszakadt az élvonaltól, a Debreceni Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójaként az utánpótlás-játékosok kinevelésével foglalkozik, de természetesen markáns véleménye van egykori együttese, a Körmend, és kisebbik fiának csapata, a Kaposvár szezonjával kapcsolatban is. Négy héttel ezelőtt ott volt személyesen az alapszakasz-záró Falco elleni vasi rangadón, ahol köszöntötték a 40 évvel ezelőtti, első NB I-es csapat tagjait.

- Őszintén mondhatom, nagyon különleges érzés volt. Több alkalommal is kaptunk már ilyen köszöntést, de ez volt az első olyan esemény, ahol - Rózsás Gábor és Németh István kivételével - minden csapattag jelen volt. Ez nagy örömmel töltött el, jó volt találkozni az egykori társakkal, jó volt látni, hogy ilyen sokan megjelentünk, hogy egyesek még a klubvezetéssel szembeni problémáikat is félre tudták tenni erre a jeles alkalomra. Ennek az ünnepnek a játékosokról kellett szólnia, és rólunk is szólt - és persze a klub csodálatos szurkolóiról, akik évtizedek óta hajtják a csapatot.

- Hogyan emlékszik vissza a régi időkre? Mennyiben különbözik a mai magyar kosárlabda az akkoritól?

- Ha jól emlékszem, 14 csapatos volt akkor is az élvonal, fő különbségként azt említeném, hogy az akkori gárdák legtöbbje hozzánk hasonlóan amatőr játékosokból állt. Volt két-három profi klub, de ez a kettősség a mai mércéhez viszonyítva egy teljesen másfajta kosárlabdát eredményezett. A kosárlabda nekem óriási élményt jelentett, soha nem felejtem el, ahogy az NB III-ból indulva végül kiharcoltuk az élvonalba jutást, és természetesen az NB I-es évekre is jó szívvel emlékszem vissza.

- Mi a véleménye a Körmend idei teljesítményről? A kupagyőzelem már biztos, mit vár a bajnokságban?

- A kupasiker jelentős, és ami ennél is fontosabb, megérdemelt eredmény. Talán mondhatjuk, hogy nem a Körmend kerete a legerősebb a magyar csapatok közül, de a fontos kupamérkőzések végjátékában olyan plusz teljesítményt nyújtottak a játékosok, hogy akkor és ott ők voltak a legjobbak. A bajnokság már egy másik történet, ott több mérkőzésen kell diadalmaskodni, nehezebb meglepetést okozni. Én úgy látom, hogy a Szolnok és az Alba nagyon erős, remekül teljesít a Zalaegerszeg és nem lehet leírni a Paksot sem, így nagyon nehéz dolga lesz a Körmendnek. Sok múlik a kulcsjátékosok egészségén is, én azt mondom, hogy egy teljes kerettel az első három hely valamelyikére jó eséllyel odaérhet a csapat.

- Kisebbik fia, Fodor Márton Kaposváron játszik, a csapat pedig nagy harcban van a rájátszásba kerülésért. Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé? Ott meddig juthatnak el?

- Nem ismerem pontosan a hátralévő meccsek sorsolását, de tudom, hogy semmi nem dőlt még el. Remélem, nyernek Marciék a Kecskemét ellen, az a mérkőzés kulcsfontosságú lesz a rájátszás szempontjából. A Pécs elleni hazai vereséggel nagy esélyt szalasztott el a Kaposvár, az egyértelműen hiba volt, magukra húzták a többi csapatot, igaz a Falco ellen javítottak. Nehéz megmondani a végét, a Kecskemét nagyon jön fel, a Falco pedig az utolsó időszak teljesítményénél többre hivatott csapat. A sérülések ebbe a versenyfutásba is beleszólhatnak, Kaposváron például, ha jól tudom Spica és Puljko sem bevethető, itt már nagyon sokat számít, hogy kinek a kerete tud egészséges maradni. Ha bejutnak a rájátszásba, azzal szerintem már elégedettek lehetnek Kaposváron, hetedik vagy nyolcadik helyezettként a Szolnok vagy az Alba ellen nem lenne sok esélyük a továbbjutásra.

- Végezetül térjünk vissza önhöz: hosszú ideig volt edző élcsapatoknál, mivel foglalkozik jelenleg?

- Negyedik éve vagyok a Debreceni Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója. Itt az utánpótlás korosztályokkal foglalkozunk a fiú és leány vonalon egyaránt. Célunk az, hogy próbáljunk minél több tehetséget kitermelni a saját csapataink és a válogatottak számára, emellett természetesen a korosztályos hazai bajnokságban és a nemzetközi sorozatokban is törekszünk a lehető legjobb eredményekre. Ez persze egy hosszú és nehéz folyamat, éppen ezért még rengeteg munka vár ránk.

 
 

 

 
 • 2pajcs2016április21.15:10ÚjVálasz
  Idézet: zvonko
  Most, hogy van Körmenden pénz, már nem is vagyunk olyan sértődöttek hogy anno paksi edzőként kifütyültek ! És lassan elkezdünk körözni a túlcsordult húsosfazék körül !
  ...

  Na ez az amire nincs szükség...Hajrá Körmend!

   
 • 1zvonko2016április20.21:52ÚjVálasz

  Most, hogy van Körmenden pénz, már nem is vagyunk olyan sértődöttek hogy anno paksi edzőként kifütyültek ! És lassan elkezdünk körözni a túlcsordult húsosfazék körül !

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!