Bencze Tamás később dolgozna férfiakkal

Bencze Tamás 137-szer volt válogatott, hat évig mint csapatkapitány. Ma már egy női meccset is végig tud nézni, az Euroligás szegedi női csapat szakvezetője.

Bencze Tamás 137-szer volt válogatott, hat évig mint csapatkapitány. Ma már egy női meccset is végig tud nézni, az Euroligás szegedi női csapat szakvezetője.

- Hogyan ismerted meg a kosárlabdát?

- Letenyén születtem, ez egy kis zalai falu. 11 évesen a nővérem vitt el kosarazni, ő akkor már a nagykapornaki kosárlabda kollégiumban tanult. Nagyon tetszett a játék, és sikerült nekem is bejutni. Egy év múlva már Zalaegerszegen voltam, végigjártam a korosztályos csapatokat, és 1985-ben kerültem a ZTE felnőtt keretéhez. Rá egy évre játszottam első NB. I-es meccsemet, akkor 18 éves voltam.

- Két év múlva pedig már az első bajnoki cím is megvolt. Milyen volt az akkori ZTE?

- Célirányos igazolásokkal abban az időben került oda Dobi Antal Szegedről, Kovács Attila a Csepelből, aki már válogatott játékos volt, Góczán Gábor Budapestről, Szűcs Józsi Körmendről. De ott volt Bodrogi Csaba, Farkas Laci, Gál Tamás, szóval erős csapat volt akkor a ZTE. 1987-ben került hozzánk Gellér Sanyi edzőnek, és ’88-ban nyertük az első bajnoki címünket. Még kettő következett négy éven belül, a Csepel és a Szolnok volt még bajnok azokban az években. Az első alkalommal természetesen nem a fiatalokra épült a csapat, de mi, akiket csikócsapatnak neveztek (Bodrogi, Farkas, Gál,…) viszonylag sokat játszottunk. Később aztán egyre nagyobb szerepeket osztottak ránk. Juhász Sanyi, majd Farkas Sanyi voltak az edzők, miután Gellér távozott.

- Volt kitérő, mielőtt Kaposvárra kerültél?

- '89-ben bevonultam katonának, másfél évig a Honvédban játszottam. Ott nyertünk kupát, és bronzérmet a bajnokságban. A második ZTE bajnoki címnek, amikor a 6. helyről jött fel a csapat, én nem voltam részese. '90-ben visszakerültem Egerszegre, és ott is játszottam '98-ig, amikor Kaposvárra mentem, és négy évet ott töltöttem. Azok is szép évek voltak, hiszen bajnokságot is nyertünk. 2002-ben aztán visszajöttem Zalaegerszegre, még két évet játszottam, és 2004-ben hagytam abba.

- 35 évesen. Nem volt korai?

- Játszhattam volna még egy évet, de megkerestek a Volántól, ahol három éves edzői szerződést ajánlottak, nekem pedig volt kedvem hozzá.

- Hogy jutottál eszükbe, voltál korábban edző fiataloknál?

- Nem. Igaz, már korábban sportmenedzseri és edzői diplomát szereztem a TF-en, de előtte sose gondoltam, hogy edzősködnöm kellene, inkább a sportvezetői pálya vonzott. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy jutott ez eszébe Török Zolinak, aki az első osztályú női csapat vezetője volt.

- Végül jól sikerült…

- Most már utólag mondhatjuk, hogy jól sikerült, de én annyira nem gondolkodtam előtte edzőségben, különösen nem női csapatnál, hogy nem voltam képes végignézni egy női meccset. Ez most már nyilván másképp van.

- Mikor lettél válogatott?

- '89-ben, amikor bevonultam lettem kerettag. Mészáros Lajos hívott meg, akkor volt ő első alkalommal szövetségi kapitány. A csapatba kerülni akkor még nem nagyon volt esélyem, de óriási dolog volt a nagyokkal együtt készülni. Aztán közbejött egy betegség, ki kellett hagynom egy évet, gyakorlatilag '93 óta voltam mondhatni stabil tagja a válogatottnak.

- Ugorjunk a ’98-’99-es évre, az volt a legsikeresebb csapat.

- Azt hiszem, annak a csapatnak én voltam talán a legidősebb tagja, és akkor már ötödik éve csapatkapitány. Nagyon jó összetételű, és nagyon jó szellemű társaság volt. Életkori összetétele alapján is ideálisnak lehetett mondani. Azóta is tartjuk a kapcsolatot egymással, ez a mai világban elég egyedi, hogy 10 év után egy társaság még mindig ilyen összetartó. Úgy gondolom, a csapat ereje is ebben volt, hogy mindig tudtunk egymásért is hajtani. Nem volt a csapatban különösebb sztár senki. Kornél akkor még a pályája közepén járt, a csúcsra később ért. Robi is később került ki a nemzetközi porondra, de ők ketten meghatározó játékosok voltak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a jó közösség volt, ami a mai napig él. Engem ma is szoros barátság fűz Kornélhoz és Zalánhoz, de mindenkivel tartjuk a kapcsolatot.

- Egyik akkori játékostársad azt mondta, hogy az a csapat ma is fölényesen nyerné a magyar bajnokságot. Ez mekkora túlzás?

- Lehet, hogy viccesen hangzik, de én pontosan ugyanezt gondolom. Visszatérve az EB-re, nagyon kevésen múlt, hogy nem sikerült még jobb eredményt elérni.

- Mi lehet az oka, hogy a folytatás nem sikerült ilyen jól?

- Ezt nem tudom. Nem akarok szakmai okokat keresni, magam sem nagyon értem, hiszen ugyanaz a társaság a maga szellemiségével még megmaradt néhány évig. Páran idősebbek ugyan lemondtuk ezután a válogatottságot, de közben odakerült Báder Marci, beépült a csapatba Németh Isti, maradtak tehát bőven olyanok, akik érhettek volna el további sikereket. Csak találgatni tudnék, lehet, hogy nem volt szerencsés edzőt váltani, tényleg nem tudom. Az biztos, hogy a játéktudás megvolt.

- Mi a véleményed a mostani válogatottról?

- Úgy érzem, most sokkal szűkebb a keret, ennek pedig az az oka, hogy rengeteg légiós játszik Magyarországon. A mai válogatott játékosok egy része nem is meghatározó ember a saját csapatában, így pedig elég nehéz nemzetközi porondon teljesíteni. Másrészt az örökös fiatalítás sem biztos, hogy a legszerencsésebb. Ha gyakran kell új koncepciót kitalálni, akkor valami ott nem stimmel.

- Most például az U20-as focicsapatunk olyan, hogy én meghagynám őket éveken keresztül így, ahogy vannak, miért ne lehetnének ők a „nagyválogatott”. Lehet, hogy öt év múlva érnének el valami jelentősebb eredményt. Nem tudom, mi történik majd velük, de ha kosárlabdában lenne hozzájuk hasonló, ahhoz is vétek lenne hozzányúlni.

- Ez örök visszatérő kérdés a magyar sportban, hogy bizonyos korcsoportokig nagyon eredményes egy-egy gárda, aztán valahogy szétfolynak a dolgok…

- Én is ezt mondom, de ezt még senki sem próbálta ki. Legalábbis Magyarországon én nem emlékszem, hogy valaki ezt végig merte, vagy tudta volna vinni. A világon egyébként ez nem példátlan, hogy a kosárlabdánál maradjunk, ilyen volt néhány éve a francia válogatott, ahol megcsinálták, hogy együtt tartották évekig azt a csapatot, amelyik utánpótlás korában kiemelkedőt nyújtott. Az idei EB-n pedig a szerbek lettek ezüstérmesek egy szinte gyerekcsapattal.

- Úgy beszélgetünk erről, mintha lenne egy világverő utánpótlásunk, csak nem engedjük őket érvényesülni…

- Igen, ez a foci kapcsán jutott eszembe. A kosárlabdára inkább az jellemző, hogy egyszer túlzásba visszük a fiatalítást, aztán amikor kiderül, hogy nem az igazi, akkor visszahívunk idősebbeket, akik már nem olyan ambiciózusak, aztán megint „lefiatalítunk”, vagyis türelmetlenek vagyunk, kapkodunk. Én ebben látom a problémát. Valami olyan koncepciót kellene kidolgozni, ami időtálló, függetlenül attól, ki éppen az edző, vagy a szakmai igazgató.

- Ez kinek lenne a feladata?

- Gondolom, a szövetségnek. Van Szakmai Bizottság, ahol van 8-10 hozzáértő ember. Aztán lehet, hogy ezzel se mennénk többre, én csak mondtam, ami hirtelen eszembe jutott.

- Beszéljünk a nőkről! Miért van az, hogy a meccseikre sokkal kevesebben kíváncsiak, mint a férfiakéra?

- Most már mondhatom, hogy a női kosárlabda híve vagyok, de azt látni kell, hogy a női kosárlabda kevésbé látványos, ha nagyon sarkítva akarnék fogalmazni, azt is mondhatnám, az egy másik sportág. A férfiak játéka sokkal látványosabb, ez egyszerűen azért van, mert a nők és a férfiak fizikai adottságai különbözők. A mai nézők gladiátorharcot akarnak látni, és ebben a férfiak jobbak. Azt hiszem, a női kosárlabda ott adható el jobban, ahol a városban van másik sportágban kiemelkedőt nyújtó csapat, és ha a néző már megszokta, hogy jó dolog meccsre járni, kimegy néha női kosárlabdára is. A nőket is meg lehet tanítani szakmai értelemben mindenféle szép és jó megoldásra, de látványosságban nem lesz olyan a játékuk, mint egy férficsapaté. Nem véletlen, hogy a női NBA-t nyáron játsszák, amikor a férfiaknál szünet van, akkor van esély, hogy kimenjenek rá a nézők.

- Sok pénz kell a női kosárlabdához?

- Lényegesen kevesebb, mint a férfiakéhoz, és nagyobb sikereket lehet velük elérni.

- Szóval, amit mondjuk Szegeden elköltenek, azzal sehol nem lehetne lenni a magyar férfi mezőnyben?

- Biztos, hogy nem. 100 millió forintból – ami önmagában persze nem kevés pénz – mi Euroligában játszunk, de a férfi mezőnyben ez semmire se lenne elég.

- Mik a további terveid?

- Egyelőre biztosan maradok a női vonalon, már amennyire egy edző mondhatja bármire, hogy biztos. Későbbiekben tervezem, hogy férfi csapatnál dolgozzak.

Honlapunk nyitóoldalán a "VOLT EGYSZER EGY CSAPAT '99" rovatcímre kattintva valamennyi beszélgetést megtalálja.

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

Puszta Németországban folytatja

Zalaegerszeg – A kék-fehérek irányítója légiósnak áll.
 

Döcög még a játék

Kecskemét – Vojvoda Dávid nagyon örül, amiért a válogatott szakmai stábja és a játékosok rá bízták a csapatkapitányi feladatokat.
 

Van benne hiányérzet

Szombathely - Az U20-as válogatott legjobbja, Váradi Benedek úgy érzi, hogy fel tudta venni a kesztyűt a komoly európai klubokban edződő játékosokkal.
 

Váradi az Eb álomcsapatában

Kréta – Az eurobasket.com oldal a kontinenstorna harmadik számú csapatába válogatta be a magyar hátvédet.
 

Méltóképpen szeretné képviselni hazáját

Pápa – Horváth Kristóf István egyike azon fiataloknak, akik pályára lépnek a nankingi ifjúsági olimpián.
 

Kétszer is kikaptak a portugálok

Lisszabon- Eb-selejtezős ellenfelünk mindkét alkalommal alulmaradt Németországgal szemben.
 

Holiday volt a Warriors legjobbja

Las Vegas – Az előző szezonban Szolnokon pattogtató amerikai bedobó 14,8 pontot és 5 lepattanót átlagolt az NBA nyári ligájában.
 

Elkészült az ASE felkészülési programja

Paks – A szlovák bajnokkal és az orosz Jekatyerinburggal is összecsapnak Szabó Zsolték.
 

Az U20-as Eb számokban

Kréta – Mi lettünk az utolsók, pedig nem is mi nyertünk a legkevesebbszer. Váradi Benedek lett a magyar válogatott legjobb dobója.
 

Bennet Davis a francia harmadik vonalban

Chartres - Az ex-kaposvári center a Union Basket Chartres Metropole csapatához igazolt.
 

Magyar Bajnokság 2013/14

A legutóbbi eredmények
Ford.Párosítás
RR1Sopron - Kaposvár79-74
RR2Kaposvár - Sopron91-104
RF1Szolnok - ASE77-64
RF2ASE - Szolnok71-77
RF3Szolnok - ASE79-69
 

Tabella

Középszakasz felsőház
HCsapatMGyVrel.p.
1.Szolnoki Olaj KK 10 9 11,100
2.Atomerőmű SE 10 7 31,000
3.Sopron KC 10 4 60,750
4.Kaposvári KK 10 4 60,750
5.KTE-Duna Aszfalt 10 3 70,750
6.Alba Fehérvár 10 3 70,750
Középszakasz alsóház
HCsapatMGyVrel.p.
7.Pécsi VSK-PANNONPOWER 34 20 140,794
8.Egis Körmend 34 18 160,765
9.Naturtex-SZTE-Szedeák 34 15 190,721
10.Fortress-Jászberény 34 13 210,691
11.Falco Trend-Optika KC Szombathely 34 13 210,691
12.Zalakerámia ZTE KK 34 12 220,676
13.Marso Nyíregyházi KK 34 8 260,618
 

EuroChallenge 2013/14

 

Adria Liga 2013/14

 

Eurocup 2013/14

 

Csapatok

városcsapat
JászberényFortress-Jászberényi KSE
KaposvárKaposvári KK
KecskemétKTE Duna Aszfalt
KörmendEgis Körmend
NyíregyházaMarso-Vagép NYKK
PaksAtomerőmű SE
PécsPécsi VSK-PANNONPOWER
SopronSoproni KC
SzegedNaturtex-SZTE-Szedeák
SzékesfehérvárBericap Alba Fehérvár
SzolnokSzolnoki Olaj KK
SzombathelyFalco KC Szombathely
ZalaegerszegZalakerámia ZTE KK
 
  
  • Magyarország - Szlovákia 79-65

  • Magyarország - Szlovákia 77-80

  • Épülő sportcsarnok Körmenden

  • Gyertyagyújtás Polster Péter emlékére

  • Így ünnepelt Szolnok

  • Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE bajnoki döntő 3. mérkőzés