Elhunyt Kassai Ervin

Gyász – A kosárlabda Oscar-díjas játékvezetője 87 éves volt
 
 
 
 
 

Elhunyt Kassai Ervin

Gyász – A kosárlabda Oscar-díjas játékvezetője 87 éves volt

A korábban aktív játékosból bíróvá avanzsált szakember négy olimpián, két férfi és egy női világbajnokságon, illetve nyolc férfi Európa-bajnokságon működhetett közre.

Kassai 1960-ban Rómában, majd 1968-ban Mexikóvárosban is dirigálhatta az olimpiai döntőt. Utóbbi helyszínen úgy vezethette a finálét, hogy az elődöntőben is közreműködött. Ugyanis a brazil-amerikai meccsen előbbi csapat megvétózta az amerikai származású, egyébként Puerto Rico-i játékvezetőt.

A legendát 2007-ben a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) beválasztotta a sportág Hall of Fame-jébe. Nem ez volt az első nagyobb elismerés, amelyet a magyar bíró kapott. 1965-ben ugyanis az USA-Szovjetunió meccs után Oscar-díjjal jutalmazták, majd egy évtizeddel később ezüstsípot vehetett át.

Kassai Ervint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a saját halottjának tekinti.

 
 

 

 
 • 2gultem2012október13.11:20ÚjVálasz

  Az Öreg Bölcs! Sokat beszélgettünk, mindig nyugodt, mosolygós volt, a szememben fizikai mérete ellenére óriás. Ha szidtam is a jelen szürkemarháit, ő mindig bölcsen nyilatkozott, soha nem bántotta őket, pedig belül biztos megvolt a véleménye. Nem tudom, a mai rigók látták-e őt valaha vezetni, ő egy úr volt a pályán, még Gremingerék sem igen feleseltek vele egy itélet után, akár frakkban is vezethetett volna.
  Nyugodj békében Ervin bácsi, nagy űrt hagytál magad mögött, csak úgy, mint a héten elhunyt sporttársad, Ferdi!

   
 • 1csakazolaj2012október12.19:32ÚjVálasz

  Nem egy kellemes hét a kosárlabda életében...
  Emlékszem, egy Öregúr mellett néztem anno kb.20-25 éve a Dózsa György úton egy Honvéd-Alföldi Olajbányász meccset,a hazaiak állóhelyén volt már csak hely...belemenés /támadó/ szitu,jó kamaszként megeresztettem egy rendes káromlást a bírók felé /Berki volt az egyik/...említett Öregúr nyugodt hangon elmagyarázta,körbeírta,miért is volt jó a fújás...a meccs végén bemutatkozott,egész össze tudtunk "barátkozni" és még tiszteltem is a véleményét kétszer húsz perc után...szinte barátként köszöntünk el a végén.
  Tekintély!
  Említett Öregúr a most elhunyt Ervin Bácsi volt!
  Isten Veled Öregúr!

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!